Yellen, Haziran başında ABD’nin temerrüde düşme riski konusunda uyardı ve borç tavanının artırılması çağrısında bulundu

WASHINGTON, 13 Ocak (Reuters) – ABD Hazine Bakanı Janet Yellen Cuma günü yaptığı açıklamada, ABD’nin 19 Ocak’ta 31,4 trilyon dolarlık yasal borç tavanına ulaşacağını ve Hazine’yi borcu Haziran başına kadar tutabilecek olağanüstü para yönetimi önlemleri almaya zorlayacağını söyledi. .

Yellen, Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy ve diğer kongre liderlerine yazdığı mektupta, “Eşiğe ulaşıldığında, Hazine ABD’nin yükümlülüklerini yerine getirmemesini önlemek için bazı olağanüstü adımlar atmaya başlamalıdır” dedi.

Milletvekillerini, ABD’nin “tam inancını ve kredisini korumak” için borç tavanını yükseltmek için hızlı hareket etmeye çağırdı.

Mektupta, “Hazine şu anda olağanüstü önlemlerin hükümetin yükümlülüklerini ödemeye devam etmesini ne kadar süre sağlayacağına dair bir tahminde bulunamasa da, nakit ve olağanüstü önlemlerin Haziran ayı başlarında bitmesi pek olası değil” denildi.

Şu anda Meclisi kontrol eden Cumhuriyetçiler, borç tavanını Demokratlar ve Biden yönetiminden harcama kesintileri talep etmek için bir koz olarak kullanmakla tehdit ettiler. Bu, Washington ve Wall Street’te, 2011’deki uzayan savaş, ABD’nin kredi notunun düşürülmesi ve yıllarca zorunlu iç ve askeri harcama kesintileri kadar istikrarı bozucu olabilecek, bu yıl borç tavanı konusunda şiddetli bir mücadeleye ilişkin endişeleri artırdı.

Beyaz Saray, Yellen’ın mektubunun ardından Cuma günü yaptığı açıklamada, borç tavanının yükseltilmesi konusunda pazarlık yapmayacağını söyledi.

Beyaz Saray sözcüsü Karine Jean-Pierre gazetecilere verdiği demeçte, “Koşulsuz yapılmalı” dedi. “Bu konuda müzakere olmayacak.”

Plana aşina bir kaynak, Temsilciler Meclisi’nin Mart ayı sonuna kadar, borç tavanına ulaşıldığında ABD Hazinesine ödemelerin devam etmesini sağlayacak bir “borç önceliği” önlemi getirmeyi planladığını, ancak ayrıntıların kesinleşmediğini söyledi. Reuters. Öneri ilk olarak Washington Post tarafından bildirildi.

Post’un kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Cumhuriyet planı, Hazine Bakanlığı’nın borca ​​faiz ödemeye devam etmesini gerektirecekti. Gazete, Hazine’nin Sosyal Güvenlik, Medicare ve gazilerin yardımlarını ödemeye ve orduyu finanse etmeye devam etmesini de şart koşabilir.

READ  Prens William'la çiftlik dükkanını ziyaret ettiği bildirilen Kate Middleton'un fotoğrafı çekilmedi

Post, planın, Meclis’teki aşırı sağcılar ile McCarthy arasında Meclis başkanı olarak seçilmesiyle ilgili bir açmazı çözmek için bu ay varılan kişisel bir anlaşmanın parçası olduğunu söyledi.

Yellen’in, hükümetin faturalarını tavanı yükseltmeden Haziran gibi erken bir tarihte ödeyebileceğine olan güvenini ifade eden tahmini, 2023 takvim yılının üçüncü çeyreğinde, bazı dış ülkelerden önce, “X tarihi” olarak adlandırılan bir son tarihe işaret ediyor. bütçe analistlerinin tahminleri.

Analistler, yılın ikinci yarısında vadesi gelen bazı Hazine bonolarının getirileri üzerinden prim yaptığına dikkat çekti.

İki Partili Politika Merkezi’nin ekonomi direktörü Shai Agabas, “Bunu kısmen Kongre’nin hızlı bir şekilde harekete geçmesini sağlamak olarak okuyabilirsiniz,” dedi ve Hazine’nin yaklaşımında muhafazakar olduğunu da sözlerine ekledi.

Yellen, olağanüstü önlemlerin, gelecekteki hükümet ödemeleri ve gelirlerini tahmin etmedeki zorluklar da dahil olmak üzere çeşitli faktörler nedeniyle temerrüdü önleyebileceğine dair “önemli belirsizlik” olduğunu söyledi.

Emeklilik yatırımları durdu

Çarşamba günü itibariyle Hazine verileri, ABD federal borcunun tavanın 78 milyar dolar altında olduğunu ve Hazine işletme nakit bakiyelerinin 346,4 milyar dolar olduğunu gösterdi. Departman, özellikle borç faiz maliyetleri için gelirlerin azalması ve harcamaların artması nedeniyle Perşembe günü Aralık ayında 85 milyar dolarlık bir açık bildirdi.

Yellen mektubunda, Hazine’nin bu ay emekli maaşları ve sağlık hizmetleri için iki devlet emekli fonundaki yeni yatırımları ve ayrıca federal hükümet için tasarruf programının bir parçası olan Devlet Tahvili Yatırım Fonu veya G Fonu’ndaki yeniden yatırımları dondurmayı beklediğini söyledi. çalışanlar. Emeklilik yatırımları, borç tavanı yükseltildiğinde eski haline dönecektir.

Yellen, McCarthy ve diğer kongre liderlerine yazdığı mektupta, “Olağanüstü önlemlerin kullanılması, hükümetin yükümlülüklerini yalnızca sınırlı bir süre için yerine getirmesine olanak tanıyor.”

Yellen, “Bu nedenle, Kongre’nin borç tavanını yükseltmek veya askıya almak için zamanında harekete geçmesi kritik önem taşıyor. Hükümetin yükümlülüklerinin yerine getirilmemesi ABD ekonomisine, tüm Amerikalıların geçim kaynaklarına ve küresel finansal istikrara onarılamaz zararlar verebilir.” .

READ  Müşteri tepkisinin ardından bazı LGBTQ öğelerini kaldırma hedefi

Kanishka Singh ve David Lauder tarafından hazırlanan rapor; David Morgan, Richard Cowan ve Ismail Shakil’in ek raporları; David Lauder ve Tim Ahman tarafından yazılan; Kurgu: Diane Croft, Andrea Ritchie ve Grant McCool

Standartlarımız: Thomson Reuters Güven İlkeleri.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir