Almanya, kömür madenciliği için köyü yok etmeyi planlıyor. Binlerce kişi bunu durdurmak için toplanıyor



CNN

2023’te çok net bir tablo var: çevik kuvvet polisi bir köyü sular altında bıraktı, insanları evlerinden çıkardı ve hafriyat ekiplerinin zenginlere ulaşmasını sağlamak için yapıları yıktı. Kömür damarı dibine kadar.

Çarşamba gününden bu yana polis, Batı Almanya’nın küçük Lützerath köyünü yağmur ve rüzgar döverken yüzlerce eylemciyi temize çıkardı. Bazıları iki yıldan fazla bir süredir Lutzerath’ta, eski sakinler tahliye edildikten sonra terk edilmiş evleri işgal ediyor.

Tahliyeye 1000’den fazla polis katılıyor. Aachen şehir polisi, binaların çoğunun temizlendiğini, ancak Cuma günü bazı aktivistlerin ahşap evlere sığındığını veya toprağa kazılmış bir çukurda saklandığını söyledi.

Protestoyu düzenleyenler, yıkıma karşı gösteri yapmak için Cumartesi günü binlerce kişinin daha bölgeye gelmesini beklediler, ancak sonunda köye ulaşamadılar. Çıkış tamamlandığında, RWE kapatmayı planlıyor 1,5 km çevre çiti Lützerath’ın etrafında kıvrılan köyün binaları, sokakları ve kanalizasyonları yıkılmadan önce mühürlendi.

Ancak aktivistler köy için savaşmaya devam edeceklerine söz verdiler.

Lützerath Lives kampanya grubundan Ronnie Zeppelin, “Vücutlarımızı kazı yoluna koyarak bu yıkıma karşı önlem alıyoruz” dedi.

Düsseldorf’un 20 mil batısındaki Lutserath, Karsweiler II açık ocak linyit kömür madeninin kenarında yer aldığından, uzun süredir Almanya’da bir iklim parlama noktası olmuştur.

Maden, Kuzey Ren Vestfalya’da (KRV) yaklaşık 14 mil karelik (35 kilometrekare) bir alanı kaplıyor – arazide büyük, pürüzlü bir krater.

Yıllar boyunca yavaş sürünmesi onu çoktan yuttu Ailelerin nesiller boyu yaşadığı köyler. yok edilmesine neden oldu Asırlık binalar ve Bir yel değirmeni bile.

RWE, iklim gruplarının eleştirilerine maruz kalarak madeni daha da genişletmeyi uzun süredir planlıyor. Linyit kömürün en kirletici şeklidir En kirletici fosil yakıt.

2013 yılına kadar, Alman mahkemeleri karar verdi Şirket, yakın köylerin pahasına bile genişlemeyi başardı.

READ  Galler Prensesi Kate: Kanser tedavisi görüyorum

Bunun devamı olarak Yeşil kazanır İklim grubu Aller Dörfer bleiben’in (Bütün Köyler Kalır) bir parçası olan David Dresen, bazılarının genişlemenin 2021 federal seçimlerinde iptal edilmesini umduğunu söyledi.

5 Ocak'ta RWE'nin Garzweiler II linyit madeninde bir ekskavatör çalışıyor.
Bir aktivist, 8 Ocak'ta Karsweiler II kömür madeninin yanında çevik kuvvet polisinin önünde diz çöktü.

Ancak Ekim 2022’de hükümet, RWE ile, Kukum da dahil olmak üzere birkaç köyü koruyan, ancak RWE’nin altındaki kömüre erişim sağlaması için Lützerath’ın yıkılmasına izin veren bir anlaşma yaptı.

Buna karşılık RWE, 2038’den 2030’a kadar kömürünü aşamalı olarak kaldırmayı kabul etti.

Yeşiller bunu bir galibiyet olarak değerlendiriyor.

Kuzey Ren Vestfalya Yeşiller Partisi sözcüsü Martin Lechteb, “Beş köy ve üç çiftliği yok edilmekten kurtarabildik, 500 kişiyi zorla yeniden yerleştirebildik ve sekiz yıl içinde kömürü tahliye edebildik” dedi. CNN’e e-posta gönder.

Yeşil Parti ve RWE, genişlemenin Ukrayna’nın gaz arzını kesen enerji krizini hafifletmeye yardımcı olacağını söylüyor.

RWE sözcüsü Guido Steffen, CNN’e bir e-postada, “Bu, linyit veya kömürün rönesansı değil, yalnızca bir yan adım – Almanya’nın enerji kriziyle başa çıkmasına yardım ediyor” dedi.

İklim grupları anlaşmaya şiddetle karşı çıkıyor. Enerji için kömür yakmaya devam etmek, gezegeni ısıtan emisyonları tüketecek ve Paris iklim anlaşmasının küresel sıcaklık artışını 1,5 derece ile sınırlama hırsına meydan okuyacaktır. Santigrat sanayi öncesi seviyelerin üzerinde.

Hem RWE hem de Yeşiller, madenciliğin yaygınlaştırılmasının genel emisyonları artıracağı iddialarını reddederek, Avrupa’daki emisyon üst sınırlarının ekstra karbon emisyonlarını dengeleyebileceğini söylüyor.

Onlara oy verenler de dahil olmak üzere birçok kişi Yeşil Parti tarafından ihanete uğramış hissediyor.

Gülünç ve feci bir durum Almanya, yeşil olduğunu düşündüğümüz bir ülke. [policies]Son seçimlerde Yeşil’e oy veren Dresen, “İklim krizinin ortasında kömür yakmak için bir köyü yok etmek” dedi.

Alman polisi, işgal altındaki Lutserath köyündeki aktivistleri kutuplardan temizlemek için çalışıyor.
Lutzerath Carsweiler II madenin kenarında oturuyor.
Polis barikatı kaldırdı.

Europe Beyond Coal’da enerji ve kömür kampanyacısı Fabian Huebner şunları söyledi: “Bence çok zor kararlarla karşı karşıya kalan Yeşiller yanlış bir yola saptı ve iklim politikasına öncelik verdi.”

READ  iPhone 16 Pro Max'in süper telefoto kameraya sahip olduğu söyleniyor

Bunun yerine Almanya, yenilenebilir enerji kaynaklarının ve enerji verimliliği önlemlerinin hızla yaygınlaştırılması da dahil olmak üzere temiz enerji geçişini hızlandırmalı: “Kriz, temelde bu krizi yaratan enerji kaynağıyla çözülemez.”

Bazı araştırmalar, Almanya’nın daha fazla kömüre ihtiyacı olmadığını gösteriyor. bir ağustos Raporlamak Uluslararası bir araştırma platformu olan Coal Transitions, kömürlü termik santrallerin bu on yılın sonuna kadar maksimum kapasitede çalışacak olmasına rağmen, mevcut kaynaklardan ihtiyaç duyduklarından daha fazla kömüre sahip olacaklarını tespit etti.

Yeşiller için son derece utanç verici bir an ve köyü kurtarmak isteyenler için akıl almaz bir felaketti.

NRW Yeşiller Partisi adına Lechtape, “Kömürün sürekli yakılmasına karşı her zaman mücadele ettiğimiz için Lützerath’ın görüntüleri kesinlikle üzücü” dedi. “İklim hareketinde bir ikon olarak Lutzerath’ın öneminin farkındayız. Ancak bu, elde edilenleri gölgelememeli.”

Partinin rahatsızlığı, aralarında İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg’in de bulunduğu bir iklim grupları koalisyonu tarafından düzenlenen bir protestonun binlerce insanı Lutzerat’a çekmesinin beklendiği Cumartesi günü derinleşebilir.

Friday Climate Group for the Future’dan Pauline Brunker, “Yıkım güllelerini ve kömür madenlerini durdurmak artık bize bağlı. Bu göçü daha kolay hale getirmeyeceğiz” dedi.

Lützerrat'ta aktivistler tarafından inşa edilen geçici konutta bir aktivist tutuklandı.

Cumartesi gününden önce köyün tamamen boşaltılmasına ve erişimin kısıtlanmasına rağmen, iklim grupları protestoların devam edeceğini söylüyor.

Lützerath Lebt ile yakın zamanda sınır dışı edilen bir aktivist olan Dina Hamid, CNN’e “Sonuçta mesele köy değil, mesele yerin altında kalan kömür ve biz onu alana kadar savaşacağız” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir