Yüksek Mahkeme Donald Trump'ın dokunulmazlığına ilişkin: Önemli anlar açıklandı

WASHINGTON (AP) — Drone saldırılarından ve başkanlık rüşvetinden, “çağlar boyu” potansiyel bir validen ve Kurucu Babalardan söz edildi. Başkanlık yarışından bahsedilmedi ama akla çok da uzak değil.

Yüksek Mahkeme, kilit soruyla ilgili 2,5 saatten fazla süren tartışmaları dinledi Eski Başkan Donald Trump'ın soruşturmadan muaf olup olmadığı hakkında Bir davada suçlandı 2020 başkanlık seçimlerini alt üst etmeye yönelik komplo.

Yargıçlar muhtemelen Trump'ın genel dokunulmazlık talebini reddedecek gibi görünse de, Trump'ın Kasım seçimlerinin ötesinde uzun bir duruşma gecikmesinden hala faydalanabileceği görülüyor.

Birçok önemli anlardan bazılarına göz atın:

'Çağlar boyu bir kural'

Yargıç Neil Gorsuch, savcıların veya siyasi muhaliflerin siyasi rakiplerin peşine düşme konusunda gizli niyetleri olabileceği yönündeki endişelerini dile getirdi. Özel danışman Jack Smith ekibinin avukatı Michael Drieben, bu korkunun bu davada geçerli olmadığını söyledi.

Gorsuch, “Bunu takdir ediyorum” dedi. “Ama aynı zamanda çağlar boyu bir kader yazdığımızı da takdir ediyorsunuz.”

Diğer yargıçlar da davanın tarihi risklerini ve Trump'ın ötesinde zamana karşı dayanıklı olacak bir emsal potansiyelini tanımlamakta daha az kibirli değildi. Muhafazakar yargıçlara göre bu yaklaşım, Trump'ın görevden alınmasıyla ilgili gerçekleri bir kenara bırakmanın, azil yetkisinin küstahça kötüye kullanılmasının ve bunun yerine henüz suçlanmamış ama teorik olarak dava açılabilecek davalardaki mahkeme kararlarının esasına odaklanmanın bir yolu gibi görünüyordu. .

George W. “Bu davanın bana göre başkanlık, başkanlık ve ülkenin geleceği açısından çok büyük sonuçları var” dedi. dedi Trump'ın atadığı ve Bush'un Beyaz Saray'ında görev yapan Brett Kavanagh. Başkan iktidarın sadık koruyucusu olarak görülüyor.

Özetle, mahkeme gelecek kararı düşünürken bugünden çok gelecekle ilgileniyordu. Ülkenin kurucu babalarına sık sık yapılan çağrıların yanı sıra, çok sayıda tarihi çağrı da vardı.

READ  Brezilya, Rus bakanı memnuniyetle karşıladı ABD'nin tepkisine yol açtı

Hiçbir söz söylenmedi

Tartışmalarda “Kasım”a herhangi bir atıf yok. “2024” için değil. Çoğunlukla davaların resmi başlığı bağlamında Trump'ın adı bile anılmadı.

Bununla birlikte, 2024 seçimleri şüphesiz odadaki meşhur fildir ve bu anlamda söylenmemiş sözler de neredeyse aynı derecede gürültülüydü.

Perşembe günkü duruşmanın arka planında, mahkemenin yalnızca Trump'ın kovuşturmaya karşı bağışık olup olmadığının değil, aynı zamanda oylamadan önce yargılanıp yargılanamayacağının belirlenmesine yardımcı olduğunun üstü kapalı bir kabulü vardı.

Siyasi bir aktör olarak görülmesi gereken teşkilat için rahatsız edici gerçek şu ki, Haziran sonu veya Temmuz başında yazma kararı, alt mahkemenin Trump'ın hangi eylemlere karşı bağışık olabileceği konusunda daha fazla analiz yapmasına yol açıyor. Çünkü duruşma seçim sonrasına ertelenebilir.

Drieben, mahkemenin seçimle ilgili kararının sonuçlarını gözden kaçırmamaya veya siyasi amaçlarla hızlı bir karar verilmesi için baskı yapmamaya dikkat etti.

Seçime en yakın gönderme, her ne kadar dolaylı olsa da, Yargıç Amy Coney Barrett'tan geldi ve Barrett bir noktada Treepan'e şunları söyledi: “Özel danışman ilerlemenin hızı ve istekliliği konusunda bazı endişelerini dile getirdi.”

Daha fazla iş mi istiyorsunuz?

Mahkeme, Trump'ın davayı reddetme girişimine oldukça şüpheyle yaklaşırken, bazı hakimler davanın mahkemeye çıkmadan önce daha fazla hukuki mücadele için geri gönderilmesini önerdi.

Böyle bir karar duruşmanın seçim sonrasına ertelenmesine neden olacaktır. Bu Trump için bir kazanç olacaktır çünkü eğer Kasım ayında Başkan Joe Biden'ı yenerse, yeni başsavcısına davayı reddetmesi veya kendisini af etmesi emrini verebilir.

Barrett ve diğerleri, defalarca Trump'ın avukatı ve Smith'in ekibiyle, iddianamede iddia edilen eylemlerin özel eylemler değil, resmi eylemler olup olmadığı ve dolayısıyla kovuşturmaya karşı muaf olup olmadığı konusunda tartışmaya çalıştı.

READ  Yellen, Jeopolitik Gerilimlere Rağmen Daha Fazla ABD-Çin Ticareti İçin "Geniş Alan" Dedi

Baş Yargıç John Roberts, Trump'ın genel dokunulmazlık iddialarına karşı olduğunu açıkça belirtirken, Trump'ın dokunulmazlık iddialarını reddeden daha önceki bir temyiz mahkemesi kararı hakkında “endişeleri” olduğunu söyledi ancak bunun geçerli olup olmadığına dair ayrıntılı bir analiz sunmadı. Ücretler resmi veya kişisel olabilir.

Roberts, alt mahkemenin basitçe “eski bir başkana dava açılabileceği için dava açılabileceği”ni söylediğini söyledi.

“Neden bunu temyiz mahkemesine geri göndermiyoruz veya bunun yasa olmadığını açıklayan bir görüş yayınlamıyoruz?” Roberts, Dreyben'e sordu.

Smith'in ekibi mahkemeye, resmi işlemler için bir miktar dokunulmazlık tespit etse bile iddianamenin, derhal yargılanmayı gerektirecek kadar sahte seçmen teslimi planı gibi yeterince özel eylem içerdiğini söyledi.

Drieben, “Cumhurbaşkanlığı seçimini kazananın onaylanmasında başkanın hiçbir rolü yoktur.” dedi. “Dolayısıyla, 'Bu eylemi engellemek için dolandırıcılığı kullanamazsınız, hile yaparak bunu önleyemezsiniz, milyonlarca seçmeni haklarından mahrum edemezsiniz' deme konusunda ciddi bir anayasal sorunun nasıl olabileceğini anlamak benim için zor.

Hakimler izleyecek

Liberal yargıçlar, Trump'ın argümanının anayasayı bozduğunu söyleyerek davanın ilerlemesi yönünde karar vermede Smith'in ekibinin yanında yer aldı.

“Anayasayı hazırlayanlar bir istisna hükmü koymadılar. Nasıl yapılacağını biliyorlar” dedi Yargıç Elena Kagan. “Ve biliyorsunuz, hukukun üstünde olduğunu iddia eden bir hükümdara karşı çıkmaları şaşırtıcı değil. Bütün mesele başkanın bir hükümdar olmaması ve başkanın hukukun üstünde olmaması değil miydi?

Bu arada Kavanagh ve muhafazakar arkadaşı Samuel Alito, Trump'ın iddialarına daha açık göründüler.

Ancak sonuçta konu Roberts'a gelebilir. Roberts, bir noktada resmi eylemlerin iddianameden çıkarılması durumunda davanın ilerleyip ilerlemeyeceğini sorguladı ve bunun “tek ayaklı tabure” oluşturacağını söyledi.

Barrett'ın incelikli soruları onun da izlenmesi gereken biri olduğunu gösteriyordu.

Trump'ın avukatı D. John Sawyer'a katılıyorum. Sauer, Trump'ın 2020 seçimleriyle ilgili bazı davranışlarının başkanın resmi eylemi olmadığını kabul etti.

READ  Starbucks, McDonald's ve Yum'un kazançları tüketicilerin gerilediğini gösteriyor

Trump “seçim sonuçlarına yönelik meydan okumalarını ilerletmek için seçim sahtekarlığıyla ilgili asılsız iddiaları bilerek yaymaya istekli özel bir avukata başvurdu. Özel?” Barrett, Sauer'e sordu.

“Bu bana kişisel görünüyor” diye yanıtladı.

Varsayımlar GALORE

Elbette yargıçlar, Trump'ın başarısız ama çılgın teklifinde hangi adımları attığını bilmek isteyerek iddianamedeki fiili eylemler konusunda savcılara baskı yaptı.

Ancak varsayımsal senaryolar çok fazlaydı ve hakimlerin ve mahkemelerin, nasıl bir çizgi çizileceğine karar verirken tipik olarak avukatların argümanlarının dış sınırlarını test etmeleri şaşırtıcı değil.

Dokunulmazlık olmadan Başkan George W. Sawyer, Bush'un “Irak'taki savaşı körüklemek için Kongre'ye yalan söylediği iddiasıyla” ve Biden'ın da “sınır politikaları nedeniyle ülkeye yasadışı göçmenleri teşvik ettiği” gerekçesiyle azledilmesine kapıyı açık bıraktı.

Roberts, başkana büyükelçiye rüşvet verdiği için dava açılıp açılmayacağını görmek için bunu oradan aldı.

Böyle gitti. Nükleer sırları yabancı bir düşmana satmaya ne dersiniz? Kagan bilmek istedi. Dönemin Başkan Barack Obama'nın izniyle yurtdışındaki bir Amerikan vatandaşına drone saldırısı mı? Kavanagh sordu.

Özellikle çarpıcı bir varsayım, görevden ayrılırken görevden alınmadan korkan görevden ayrılan bir başkanın, çekişmeli bir yarışı kaybetmesine rağmen görevde kalmaya çalışabileceği ve “ülkemizin demokrasi olarak işleyişini baltalayan bir döngü yaratabileceği” olasılığını gündeme getiren Alito'dan geldi. “

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir