Stockholm’de Kuran’ın yakılması da dahil olmak üzere protestolar Türkiye’den güçlü bir kınama aldı.

STOCKHOLM, 21 Ocak (Reuters) – Cumartesi günü Stockholm’de Türkiye ve İsveç’in NATO’ya katılma hedefine karşı Kuran’ın yakılması da dahil olmak üzere düzenlenen gösteriler, İskandinav ülkesinin Ankara’nın desteğine ihtiyaç duyduğu bir dönemde Türkiye ile gerilimi keskin bir şekilde artırdı. askeri ittifaka.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, “Kutsal kitabımıza yönelik alçak saldırıyı şiddetle kınıyoruz… Müslümanları hedef alan ve kutsal değerlerimizi aşağılayan bu İslam karşıtı eyleme ifade özgürlüğü kisvesi altında izin verilmesi kesinlikle kabul edilemez.” dedim.

Açıklama, aşırı sağcı çevrelerden bir göçmen karşıtı siyasetçinin Türk büyükelçiliği yakınında bir Kuran-ı Kerim yakması sonrasında geldi. Türk bakanlığı, İsveç’i faillere karşı gerekli önlemleri almaya çağırdı ve tüm ülkeleri İslamofobiye karşı somut önlemler almaya çağırdı.

Kürtleri desteklemek ve İsveç’in NATO’ya katılma hedefine karşı kentte ayrı bir protesto düzenlendi. Bir grup Türk yanlısı gösterici de büyükelçilik önünde miting düzenledi. Üç olayda da polis izni vardı.

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, İslamofobik provokasyonların “korkunç” olduğunu söyledi.

Björstrom Twitter’da “İsveç’te ifade özgürlüğü var, ancak bu İsveç hükümetinin veya benim ifade edilen görüşleri desteklediğimiz anlamına gelmiyor” dedi.

Kuran yakma olayını Danimarka’nın aşırı sağcı partisi Hard Line’ın lideri Rasmus Baluten organize etti. İsveç vatandaşı olan Baludan, geçmişte birçok protesto düzenleyerek Kuran’ı yakmıştı.

Balutan’a yorum için hemen e-posta ile ulaşılamadı. Polisten aldığı izin kampanyasının İslam’a karşı olduğunu ve Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın İsveç’te ifade özgürlüğünü etkileme girişimi olduğunu söylüyordu.

Aralarında Suudi Arabistan, Ürdün ve Kuveyt’in de bulunduğu birçok Arap ülkesi Kuran’ın yakılmasını kınadı. Suudi Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Suudi Arabistan diyalog, hoşgörü ve bir arada yaşama değerlerinin yayılması çağrısında bulunuyor, nefret ve aşırıcılığı reddediyor.”

İsveç ve Finlandiya, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından geçen yıl NATO’ya katılmak için başvuruda bulundular, ancak 30 üye ülkenin hepsinin bu teklifi onaylaması gerekiyor. Türkiye, öncelikle başta Kürt milisler ve 2016 darbe girişiminden sorumlu tuttuğu grup olmak üzere İsveçli teröristlere karşı net bir tavır alması gerektiğini söyledi.

READ  Biden'ın öğrenci kredisi yardımı GOP yasa tasarısı tarafından 'yok edilecek'

Konuşmacılar, İsveç’in NATO üyelik sürecini protesto etmek ve Kürtlere destek göstermek için Türkiye, İsveç ve ABD’de yasaklanan Kürdistan İşçi Partisi’ne atıfta bulunan “Hepimiz PKK’yız” yazan büyük bir kırmızı pankartın önünde durdu. . diğer ülkelerde ve birkaç yüz Kürt yanlısı ve solcu destekçiye hitap etti.

NATO karşıtı koalisyonun sözcüsü ve gösteriyi düzenleyenlerden biri olan Thomas Petersen, Reuters’e “İsveç’in NATO uygulamasına muhalefetimizi sürdüreceğiz” dedi.

Polis, üç gösterideki durumun barışçıl olduğunu söyledi.

Savunma Bakanı’nın ziyareti iptal edildi

Cumartesi günü erken saatlerde Türkiye, protestoları kontrol altına alacak önlemlerin bulunmaması nedeniyle İsveç savunma bakanının Ankara’ya planladığı ziyareti iptal ettiğini söyledi.

Bu durumda İsveç Savunma Bakanı Paul Johnson’ın 27 Ocak’ta Türkiye’ye yaptığı ziyaret anlamsız hale geldi. Milli Savunma Bakanı Hulusi Ağar, “Biz de bu geziyi iptal ettik” dedi.

Johnson ayrıca, kendisinin ve Agar’ın Cuma günü Almanya’da Batılı müttefiklerin bir toplantısı sırasında görüştüklerini ve planlanan toplantıyı erteleme kararı aldıklarını söyledi.

Agar, Erdoğan’la İsveç’te Türkiye’ye karşı protestoları frenleyecek önlemlerin eksikliğini görüştüğünü ve Johnson’a Ukrayna Güvenlik İrtibat Komitesi toplantısının oturum aralarında Ankara’nın tepkisi hakkında bilgi verdiğini söyledi.

Türk savunma bakanlığından yapılan açıklamaya göre Ağar, “Bunlara (protestolara) karşı eylem veya tepki eksikliği kabul edilemez. Gerekenlerin yapılması için adımlar atılmalıydı.”

Türkiye dışişleri bakanlığı, planlanan protestolar üzerine Cuma günü İsveç’in büyükelçisini çoktan çağırmıştı.

Finlandiya ve İsveç, Ankara’nın NATO üyeliğine yönelik itirazlarının üstesinden gelmeyi amaçlayan 2022’de Türkiye ile üçlü bir anlaşma imzaladı. İsveç, muhtıranın üzerine düşen kısmını yerine getirdiğini söylüyor, ancak Türkiye, terörist olarak gördüğü 130 kişinin iadesi de dahil olmak üzere daha fazlasını talep ediyor.

(Bu hikaye, dokuzuncu sütunda Fas’a yapılan yanlış bir referansı kaldırmak için düzeltildi)

READ  Rusya'nın Wagner patronu, Ukrayna'ya büyük kayıplar verdiğini söyleyerek Moskova ile alay etti

Raporlama İstanbul’dan Omar Berberoğlu ve Stockholm’den Niklas Pollard ve Simon Johnson tarafından yapılmıştır Ek raporlar Kahire’den Moaz Abd-Alazis, Eski Ergoyoun ve Niklas Pollard Düzenleme Toby Chopra ve Francis Kerry tarafından yapılmıştır

Standartlarımız: Thomson Reuters Güven İlkeleri.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir