İngiltere’de Muhafazakar Parti’nin lideri Nadim Zahavi, vergi kaçakçılığı nedeniyle görevden alındı.



CNN

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak Pazar günü kişisel vergi düzenlemeleri nedeniyle eleştirilere maruz kalan Muhafazakar Parti genel başkanı Nadim Zahavi’yi görevden alarak baskılara boyun eğdi.

Altar Geçen hafta, vergi makamlarıyla yaptığı 4,8 milyon sterlinlik (5,96 milyon dolar) anlaşmanın bir parçası olarak para cezası ödediği iddia edilen Zahavi’yi soruşturması için etik danışmanına talimat verdi. Zahavi’nin anlaşmazlığı vergi makamlarına bildirmediği iddia edildi.

Zahavi, geçen yıl Temmuz ayında eski başbakan Boris Johnson tarafından maliye bakanı – maliye bakanı – olarak atandı. Johnson’ın halefi Liz Truss ve halefi Sunak’ın kabinesindeydi.

Sunak, Zahavi’ye yazdığı mektupta, soruşturma çalışmalarını tamamladıktan sonra “Bakanlar Kanunu’nun ciddi şekilde ihlal edildiğinin açık olduğunu” söyledi.

“Sonuç olarak, sizi Majestelerinin Hükümetinden uzaklaştırma kararımı size bildirdim.”

Zahavi’nin vergi makamlarıyla multi-milyon sterlinlik anlaşmasına ilişkin raporlar, birçoğu bir yaşam maliyeti krizinin ortasında hayatta kalma mücadelesi veren İngilizleri şok etti.

Muhalefetteki İşçi Partisi, “her düzeyde dürüstlük, profesyonellik ve hesap verebilirlik” vaatleriyle göreve başlayan Sunak’ın, soruşturma başlatarak zaman kazanmaya çalışmak yerine iddialar bu ay ilk ortaya çıktığında Zahavi’yi görevden alması gerektiğini söyledi.

Kıdemli İşçi milletvekili Bridget Phillipson, Sky News’e skandalın Chung’ı “zayıf” bir lider olarak gösterdiğini söyledi.

“Muhafazakar Parti’nin etrafında bir koku var” dedi.

Sunak, eşinin vergi düzenlemeleri konusunda da incelemeye alındı Akşata MurthyHintli bir milyarderin kızı. Geçen yıl, Sunak ve Murthy, İngiltere’nin en zengin 250 kişisinin yer aldığı Sunday Times Zengin Listesi’nde yer aldılar – gazete, toplam servetlerinin 730 milyon £ (826 milyon $) olduğunu tahmin ediyordu.

Geçen yıl Murthy’nin Birleşik Krallık’ta “yerleşik olmayan” statüsüne sahip olduğu ortaya çıktı, bu da ailesinin Infosys iş grubundan elde ettiği denizaşırı gelir üzerinden Birleşik Krallık vergisi ödemekten yasal olarak kaçınabileceği anlamına geliyordu.

READ  Titanic'e giden denizaltı kaybolurken 'arama ve kurtarma' devam ediyor

Geçen hafta, arabada seyahat ederken emniyet kemerini takmadığı için ikinci polis cezasını aldıktan sonra özür diledi. Şansölyeyken, Sunak, Birleşik Krallık hükümet tesislerinde düzenlenen karantinayı bozan partilere katıldığı için Johnson ile birlikte polis tarafından para cezasına çarptırıldı.

Pazar günü görevden alınmasına yanıt veren bir mektupta Zahavi, birbirini izleyen Birleşik Krallık hükümetlerinde hizmet etmenin hayatının ayrıcalığı olduğunu söyledi. Vergi işleriyle ilgili bir etik soruşturmasının bulgularına görünürde atıfta bulunmadı.

“Zulümden kurtuldum ve bu ülkeye İngilizce bilmeden geldim. Burada başarılı bir iş kurdum ve bazı yüksek devlet görevlerinde bulundum. Benim hikayemin dünyanın başka hiçbir ülkesinde yaşanmayacağına inanıyorum” denildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir