Hollanda, Ukrayna’ya yurtsever yardım göndereceğini açıkladı

WASHINGTON (AP) — Hollanda Başbakanı Mark Rutte Salı günü ülkesinin ABD ve Almanya’nın Ukrayna’yı gelişmiş yurtsever güvenlik sistemleriyle eğitme ve silahlandırma çabalarına “katılmayı” planladığını söyledi.

Rutte, Beyaz Saray’da Başkan Joe Biden ile yaptığı görüşmenin başında Hollanda’nın niyetini belirledi. Hollanda savunma bakanlığı, Rutte’nin açıklamasının Ukrayna’nın Hollanda’dan “vatanseverlik yeteneği” sağlamasını istemesinin ardından geldiğini söyledi.

Rutte, Biden’a “Almanya ile yaptığınız şeye vatanseverlik programında katılma isteği var” dedi. “Katılmamızın önemli olduğunu düşünüyorum.”

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky, gece yaptığı konuşmada, Hollanda’nın Ukrayna’ya vatansever bir batarya göndermeyi kabul ettiğini söyledi. Zelensky, “Yani şu anda garantili üç pil var. Ancak bu yalnızca başlangıç. Hava savunmamızı güçlendirmek için yeni çözümler üzerinde çalışıyoruz” dedi.

Rutte, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile de görüştüğünü söyledi. Salı günü potansiyel yardım hakkında kamuoyuna yaptığı açıklamalarda taahhüt konusunda belirsizdi. Hollandalı yayıncı NOS’a hükümetinin tam olarak ne katkıda bulunabileceğini müzakere ettiğini söyledi. Savunma Bakanlığı’na göre, Hollanda ordusunda biri hizmette olmayan dört yurtsever birlik bulunuyor.

Rutte, NOS’a “Fikir sadece eğitim değil, aynı zamanda ekipmandır” dedi. Hollanda ordusunun şu anda “neye sahip olduğumuzu ve bunun Amerikan ve Alman sistemleriyle iyi çalıştığından nasıl emin olabileceğimizi incelediğini” de sözlerine ekledi.

Georgetown Üniversitesi’ndeki bir forumda, Ukrayna’nın girişinin “hepimizin daha fazlasını yapması gerektiğinin” kabulü olduğunu söyledi. Savaşta kritik bir aşama.

Rutte, Ukrayna askerlerinin Patriot füze savunma sistemini çalıştırma ve bakımını yapma eğitimine başlamak üzere Oklahoma’daki Fort Sill askeri üssüne vardığında olası yardımdan bahsetti. Patriot, Batı’nın Rus hava saldırılarına karşı koymak için Ukrayna’ya verdiği sofistike bir karadan havaya füze sistemidir.

Pentagon sözcüsü Hava Kuvvetleri Brig. General Pat Ryder, tatbikatın birkaç ay süreceğini ve 90 ila 100 Ukrayna askerine Patriot füze sisteminin nasıl kullanılacağı konusunda eğitim vereceğini söyledi.

READ  Savunma Yasa Tasarısının bir hükmü kürtaj referandumuna tabidir

Biden Salı günkü toplantıyı, ABD’nin ihracat kısıtlamaları yoluyla Çin’in gelişmiş yarı iletkenlere erişimini daha da sınırlama çabalarını tartışmak için kullandı.

Yönetim, ABD Ticaret Bakanlığı’nın Ekim ayında Çin’e yönelik yeni ihracat kısıtlamalarını duyurmasından bu yana Hollanda’yı aynı sayfaya çekmeye çalışıyor. Kısıtlamalar, Çin’in gelişmiş bilgi işlem çiplerine erişme, süper bilgisayarlar oluşturma ve bakımını yapma ve gelişmiş yarı iletkenler geliştirme yeteneğini sınırlamayı amaçlıyor.

Biden toplantının başında “Hint-Pasifik’i nasıl özgür ve açık tutacağımız konusunda ve tabii ki Çin’in meydan okumaları konusunda birlikte çalışıyoruz” dedi.

Yönetim yetkilileri, Çin’in yarı iletkenleri kitle imha silahları da dahil olmak üzere gelişmiş askeri sistemler geliştirmek için kullanabileceği için ihracat kısıtlamalarının gerekli olduğu sonucuna vardılar; insan hakları ihlali; ve askeri karar verme, planlama ve lojistiğin hızını ve doğruluğunu iyileştirmek.

Hollanda merkezli bir teknoloji şirketi olan ASML, yarı iletkenler tasarlayan ve üreten önemli bir litografi makinesi üreticisidir. Çin, ASML’nin en büyük müşterilerinden biridir.

CEO Peter Wennink, yönetimin geçen sonbaharda bunları yayınlamasının hemen ardından ABD ihracat kontrol düzenlemelerinin etkisini küçümsedi. ASML geçen yıl şirket genelinde 2022’de 21 milyar avroluk satış bekliyordu.

Amerika Birleşik Devletleri, yarı iletken üretim teknolojisinin Çin’e satışını sınırlamak için daha sert ihracat kısıtlamaları konusunda Japonya ile müzakere ediyor. Rudd’un ziyareti, Biden’ın Japonya Başbakanı Fumio Kishida’yı ağırlamasının ardından geldi Geçen haftaki görüşmeler için.

Görüşmenin ardından ABD ve Japonya tarafından yapılan ortak açıklamada, “Her iki taraf da, kritik ve gelişmekte olan teknolojilerin korunması ve teşvik edilmesi de dahil olmak üzere, ekonomik güvenlik konusundaki ortak yönümüzü keskinleştirme konusunda anlaştılar” dedi.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Wang Wenbin geçen hafta Japonya ve Hollanda’yı ABD baskısına direnmeye çağırdı.

READ  Teksas Başsavcısı Ken Paxton aleyhindeki görevden alma oylaması: Bilmeniz gerekenler

İlgili ülkelerin doğru şeyi yapacaklarını ve çok taraflı ticaret rejimini sürdürmek ve küresel sanayi ve tedarik zincirlerinin istikrarını korumak için birlikte çalışacaklarını umuyoruz” dedi. “Ayrıca kendi uzun vadeli çıkarlarını korumaya da yardımcı olacak.”

Biden, Hollanda’yı Amerika’nın “en güçlü” müttefiklerinden biri olarak selamladı ve Rusya’nın Şubat ayında işgalini başlatmasından bu yana Ukrayna’ya verdiği destekte “çok, çok kararlı” olduğunu kanıtladı. Hollanda, bu yıl Ukrayna’ya destek için yaklaşık 2,7 milyar dolar (2,5 milyar avro) sağladı. Para, askeri teçhizat, insani ve diplomatik çabalar için harcanacak.

Hollanda’nın Ukrayna’ya yurtsever yardım sağlaması – ister silah sistemleri, ister füzeler veya eğitim olsun – NATO müttefikleri için önemli bir adım olacaktır.

Şu anda Oklahoma’da devam eden Ukrayna kuvvetlerinin eğitimi, eğitimin ardından ABD’nin Ukrayna’ya göndereceği bir bataryanın bakımının nasıl yapılacağına odaklanıyor. Her sistem, bir aşamalı dizi radarı, bir kontrol istasyonu, bilgisayarlar ve jeneratörler dahil olmak üzere birkaç bileşenden oluşur ve ordu, onu gerçekten ateşlemek için yalnızca üç askerin gerekli olduğunu söylese de, tipik olarak çalışması ve bakımı için 90 asker gerektirir.

Ryder, Patriot savaş alanına vardığında devam eden bakım desteğinin bir kısmının uzaktan yapılacağını söyledi.

Hollanda başbakanı, Biden’ı Ukrayna’yı desteklemeye yönelik uluslararası çabaya öncülük ettiği için övdü.

Rutte, “ABD sizin yaptığınız gibi adım atmasaydı, eminim tarih 2022’de yargılayacak” dedi.

___

Gorder, Hollanda’nın Lahey şehrinden bildirilmektedir. Associated Press yazarları Lynn Perry, Tara Cobb ve Colin Long raporlamaya katkıda bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir