Donald Trump, gizli belgeler soruşturmasında 7 suçlamayla itham edildi



CNN

Eski başkan Donald Trump olmuştur Yedi sayıda ücretlendirildi Özel savcının gizli belgeler soruşturmasındaki şok edici bir gelişme, eski bir başkanın ilk kez federal suçlamalarla karşı karşıya kalmasıdır.

Trump yüzleri ücret Casusluk Yasası uyarınca, avukatı Jim Trusty Perşembe günü CNN’e verdiği demeçte, ayrıca adaleti engellemek, kayıtları yok etmek veya tahrif etmek, komplo kurmak ve yanlış beyanda bulunmakla suçlanıyor.

Özel bir danışman, Trump’ın konuyu ele alış biçimini araştırıyor Gizli belgeler 2021’de Beyaz Saray’dan ayrıldıktan sonra Mar-a-Lago Florida tatil beldesine getirildi ve ayrıca bir soruşturmanın ve hükümetin eşyaları kurtarma çabalarının önündeki olası engeller.

Eski başkan, Truth Social’a, Adalet Bakanlığı tarafından kendisine suçlandığının bildirildiğini ve “Salı günü saat 15: 00’te Miami’deki federal mahkemeye çıkması için celp edildiğini” yazdı.

Trump, “Yozlaşmış Biden yönetimi, avukatlarıma kutu dolandırıcılığıyla bağlantılı olarak suçlandığımı bildirdi” diye yazdı.

Mütevelli, CNN’den Kaitlan Collins’e, Trump’ın avukatlarının Perşembe günü Adalet Bakanlığı’ndan suçlamaları listeleyen bir mahkeme celbi aldıklarını, ancak iddianameyi henüz görmediklerini söyledi.

Casusluk Yasası suçlamasını “gülünç” olarak nitelendirdi.

Özel savcının iddianameyi ne kadar sıkı tuttuğunun bir işareti olarak, kolluk kuvvetleri Perşembe günü ABD Gizli Servisi ve ABD Polis Teşkilatı’nın önceden bildirim almadığını ve Trump’ın sosyal medyadaki açıklamasına şaşırdıklarını söyledi.

Yetkililer, kolluk kuvvetlerinin önümüzdeki hafta Miami’de beklenen bir mahkemeye çıkma konusunda artık isteksiz olduğunu ve Adalet Bakanlığı’nın oraya ek kaynaklar kaydırdığını söyledi.

Özel savcı ve Adalet Bakanlığı Perşembe günü herhangi bir basın açıklaması yapmadı ve bir sözcü yorum yapmaktan kaçındı.

Federal iddianame, Trump’ın bu yıl ikinci kez suç duyurusunda bulunması oldu. Nisan ayında, Manhattan Bölge Savcısı Trump’ı 34 adet yanlış iş anlaşmasıyla suçladı.

Ancak özel savcının iddianamesi, 2024’te yeniden cumhurbaşkanlığına aday olan ve iki yargı alanında cezai suçlamalarla karşı karşıya olan eski cumhurbaşkanı için yeni ve daha tehlikeli bir yasal aşamaya işaret ediyor – ve davranışlarına ilişkin iki ek soruşturma halen devam ediyor.

READ  Angels'tan Shohei Ohtani, 493 metrelik home run ile tekrar vurdu

Trump aleyhindeki iddialar, Başsavcı Merrick Garland’ın göreve başlamasından yedi ay sonra geldi. jack smith özel danışman olarak Trump, cumhurbaşkanlığına aday olduğunu açıkladıktan sonra, Biden soruşturmayı Adalet Bakanlığı’ndan bağımsız tutacaktı.

Şimdi Trump, gelecek yılki başkanlık seçimlerinde Başkan Joe Biden’ı koltuğundan indirmeye çalışırken özel savcı tarafından federal suçlamalarla karşı karşıya kalacak.

Beyaz Saray Perşembe akşamı yorum yapmaktan kaçındı.

Trump, özel savcının soruşturmasına ve davranışlarına yönelik diğer soruşturmalara karşı çıkıp, bunların hepsinin kendisini siyasi olarak durdurma girişimleri olduğunu söyledi. Eski cumhurbaşkanı, hiçbir suçlamanın 2024 kampanyasını durdurmayacağı konusunda ısrar etti.

Trump Perşembe akşamı, Adalet Bakanlığı’nın harekete geçtiği ve kendisine yönelik soruşturmaların “seçim müdahalesi” olduğu da dahil olmak üzere geçmiş iddialarının çoğunu tekrarlayan dört dakikalık bir video yayınladı.

“Ben masum bir adamım. Yanlış bir şey yapmadım,” dedi Trump videoda.

Kaynaklar CNN’e, Trump ve ekibinin video yanıtını, Trump’a iddianame hakkında resmi olarak bilgi verilmeden önce önceden kaydettiğini söyledi. New York Times.

Trump, kişisel, profesyonel ve siyasi yaşamında uzun süredir yasal suçlardan kaçındı. Yıllar boyunca birçok özel hukuk davasını çözdü ve Trump Organizasyonu ile ilgili tartışmaların dışında kaldı. Başkan olarak, Demokrat liderliğindeki Meclis tarafından iki kez suçlandı, ancak Senato tarafından mahkum edilmekten kaçındı.

Ancak görevden ayrıldıktan sonra, Adalet Bakanlığı’nın Trump’ın Mar-a-Lago tatil beldesinde gizli bilgilere sahip olmasına yönelik cezai soruşturmaları ve 2020 seçimlerine hile karıştırma çabaları, Trump’ın üzerine kara bulutlar düşürdü. Smith’in 6 Ocak’ta görülen davası ve seçimi bozma çabaları sürüyor.

Manhattan Bölge Savcısının Nisan iddianamesine ek olarak, Fulton İlçe Bölge Savcısı Fannie Willis’in, Georgia’daki 2020 seçimlerini tahrif etme çabalarına ilişkin bir soruşturmada beklemede olan herhangi bir suçlama olup olmadığını Ağustos ayında açıklaması bekleniyor.

02:17 – Kaynak: CNN

Fmr avukatı: güçlü insanları hapse göndermek neden zor

Trump’ın kongredeki müttefikleri, tıpkı Nisan ayında Trump’ın New York’ta görevden alınması sırasında yaptıkları gibi, hızla sosyal medyada Trump’ı savunmak için toplandılar.

READ  Avrupa piyasalarının canlı güncellemeleri: hisse senetleri, haberler, merkez bankaları

Meclis Başkanı Kevin McCarthy, “Amerika’nın en karanlık günü” diye tweet attı.

“Bir cumhurbaşkanının kendisine karşı çıkan önde gelen bir adayı görevden alması vicdana sığmaz. Joe Biden onlarca yıldır belgeleri gizli tutuyor” dedi.

New Yorklu bir Cumhuriyetçi olan House GOP Konferansı Başkanı Elise Stefanik yaptığı açıklamada, “Aşırı sol, Joe Biden’ın feci başkanlığını ve umutsuz kampanyasını desteklemek için 2024 seçimlerine müdahale etmeyecek.”

“Amerika için üzücü bir gün. Tanrı Başkan Trump’ı Korusun” tweet attı Temsilciler Meclisi Yargı Başkanı Jim Jordan, Ohio’lu bir Cumhuriyetçi.

Perşembe günü Trump ile konuşan bir kişi CNN’e verdiği demeçte, Trump’ın yardımcıları ve danışmanlarının iddianame tarafından cesaretlendirildiğini ve “karşı koymaya hazır” olduğunu söyledi.

Ancak Trump ve yardımcılarından bazıları artık cesaretlenmiş hissedebilirken, eski başkana yakın diğerleri iddialarla ilgili endişelerini ve çekincelerini dile getirdiler.

Anketlerde ve bağış toplamada Trump’ın Cumhuriyetçi ön seçimlerde eski başkana yardımcı olabilecek bir artışına rağmen, birçok üst düzey danışman federal bir iddianameyle ilişkili riskin farkında ve bunun uzun vadede Trump’a zarar verebileceğine inanıyor.

Trump’ın federal görevden alınması, birden fazla adayın yarıştığı bir haftada bile, 2024 GOP’u eski cumhurbaşkanı hakkında birincil hale getirebilir. Perşembe günkü iddianame öncesinde, Trump’ın birkaç Cumhuriyetçi rakibi Çarşamba günü bir CNN belediye binasında, Adalet Bakanlığı’nın Trump’ın eski başkan yardımcısı Mike Pence de dahil olmak üzere eski başkanı suçlamaması gerektiğini söyledi.

Trump karşıtı Cumhuriyetçilerden en az biri için Perşembe günkü iddianame, Trump’ın yarıştan çekilmesi için bir neden.

GOP başkan adayı Asa Hutchinson, “Donald Trump’ın masumiyet karinesine hakkı olsa da, devam eden ceza davası büyük bir dikkat dağıtıcı olacak. Donald Trump’ın görevi onurlandırması ve kampanyasını sona erdirmesi ihtiyacını yeniden teyit ediyor” dedi.

Başkanlığı sırasında Trump’ı sorgulayan birçok Demokrat, Perşembe günkü iddianamenin kimsenin hukukun üstünlüğünün üzerinde olmadığını gösterdiğini söyledi.

“Trump’ın iddianamesi, gizli materyallerin saklanmasından kaynaklanan birçok suçlama arasında hukukun üstünlüğünün bir başka teyidi. Dört yıl boyunca bir kanun kaçağı gibi davrandı. Ama ona herhangi bir yasayı çiğneyen gibi davranılmalıdır. Bugün öyle,” diye yazdı Kaliforniya Demokrat Temsilcisi Adam Schiff, 2019’da Meclis’in Trump’a karşı ilk görevden alınmasına liderlik etti.

READ  Quest 3 bu yıl geliyor, 2027'ye kadar tam AR gözlüğü

Adalet Bakanlığı’nın Trump’ın görev süresindeki belgelere yönelik soruşturması, FBI ajanlarının Mar-a-Lago’da bir arama emri çıkarması ve binlerce belgeye el koymasıyla Ağustos ayında kamuoyunun görüşüne açıldı. FBI, tesisten Trump Organizasyonuna bir güvenlik kamerası videosu gönderdi.

Savcılar, mahkeme dosyalarında, ulusal güvenlik bilgilerini kötüye kullanma ve adaleti engelleme suçlarından yargılandıklarını söylediler. DOJ daha önce, FBI’ın Trump’ın gizli materyalleri yanlış kullanmasına yönelik soruşturmasını “engelleme” çabasının bir parçası olarak, gizli belgelerin Mar-a-Lago’daki bir depodan “gizlenmiş ve çıkarılmış” olabileceğini iddia etmişti.

Trump, Ocak ayında 15 kutu öğeyi Ulusal Arşivlere iade ettikten sonra, Mayıs ayında Adalet Bakanlığı, Mar-a-Lago’da hala gizli işaretlere sahip belgeler talep ederek Trump’ı mahkemeye çağırdı.

Daha sonra açtığı bir davaya göre Trump, personeline mahkeme celbine uymak için kalan gizli materyali aramalarını emretti. Federal müfettişler belgeleri Haziran ayında tesisten aldıktan sonra, avukatları daha sonra müfettişlere depolama alanını aradıklarını ve tüm gizli belgelerin hesaba katıldığını söyledi.

Savcılar Ağustos ayında, Trump’ın avukatları mahkeme celbine uymaya çalışırken bölgeyi incelemeden önce bazı belgelerin depodan çıkarılmış olabileceğini söylediler.

Son aylarda savcılar, Trump yardımcıları ve Mar-a-Lago ve Trump Organizasyon çalışanları da dahil olmak üzere düzinelerce tanığın ifadesini dinledi. Tanıkların çoğu Washington, DC’de büyük jüri huzuruna çıktı, ancak son haftalarda birkaç tanık Güney Florida’da büyük jüri önünde ifade verdi.

Savcılar, New Jersey, Bedminster’da 2021’de yapılan bir toplantıda Trump’ın Pentagon Belgeleri hakkında konuştuğu bir ses kaseti aldı. İlk olarak CNN tarafından bildirilen kayıtta Trump, Mar-a-Lago’ya yanında getirdiği her şeyin gizli olduğu iddiasını küçümseyerek belgenin hala gizli olduğunu kabul etti.

Bu hikaye ek güncellemelerle güncellendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir