Yemen'deki Husiler petrol tankerine zarar verdi, ABD insansız hava aracını düşürdü | İsrail'in Gazze Savaşı Haberleri

Son gerginlikte MV Andromeda Star hasar gördü ve bir MQ-9 Reaper drone Husiler tarafından düşürüldü.

Yemen'deki Husiler, İsrail'in Gazze'deki savaşına karşı daha fazla saldırı düzenleme sözü verirken bir petrol tankerine zarar verdi ve başka bir ABD MQ-9 Reaper insansız hava aracını düşürdü.

İran bağlantılı grubun askeri sözcüsü Yahya Saari, Cumartesi günü erken saatlerde televizyonda yayınlanan son video konuşmasında, “İngiliz petrol tankeri Andromeda Star”ın Kızıldeniz'deki deniz füzeleri tarafından hedef alındığını ve doğrudan vurulduğunu söyledi.

ABD ordusu, grubun Kızıldeniz'deki birden fazla hedefe üç gemisavar balistik füze ateşlediğini ve MV Andromeda Star'a zarar verdiğini doğruladı. Reuters'in haberine göre gemi yakın zamanda Seyşeller'de kayıtlı bir şirkete satıldı.

ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) X'teki bir gönderide “MV Andromeda Star küçük hasar bildirdi ancak yolculuğuna devam ediyor” dedi ve ABD liderliğindeki deniz askeri koalisyonunun neden olduğu herhangi bir yaralanma veya hasar olmadığını ekledi. Bölge Yemen'den saldırılarla karşı karşıya.

Husi askeri sözcüsü ayrıca, Yemen'deki hava savunma güçlerinin Saada Valiliği hava sahasında ABD askeri MQ-9 Reaper saldırı uçağını da füzeyle düşürdüğünü söyledi.

ABD ordusu drone hakkında yorum yapmadı ancak ABD'li yayın kuruluşu CBS News, 30 milyon dolarlık MQ-9'un Cuma günü erken saatlerde Yemen'de “düştüğünü” doğruladı ve soruşturmanın sürdüğünü söyledi.

Bu, Gazze'deki savaşın başlamasından bu yana Husiler tarafından vurulan üçüncü ABD saldırı uçağıydı; ilki Kasım ayında, ardından da Şubat ayında bir diğeri düşürüldü.

Yemenli grup, yakındaki su yollarındaki gemilere yönelik başka saldırılar hakkında yorum yapmadı, ancak ABD ordusu, Husilerin fırlattığı gemisavar füzelerin aynı zamanda Antigua/Barbados bayraklı, Liberya tarafından işletilen MV MAISHA gemisini de hedef aldığını söyledi. Herhangi bir hasar bildirilmedi.

READ  Katie Porter, ABD Senatosu için adaylığını açıkladı.

Birleşik Krallık Deniz Ticaret Operasyonları (UKMTO), Yemen'deki Al-Muqa'nın (Mocha) 14 deniz mili (26 km) güneybatısında, MV Andromeda Star olduğu anlaşılan bir gemiye iki saldırı gerçekleştirildiğini de doğruladı.

İlk patlamanın gemiye “çok yakın” bir yerde meydana geldiği ve iki füze olduğu düşünülen ikinci saldırının gemiye zarar verdiği belirtildi.

Husi ordusu Cuma günü, Aden Körfezi'ndeki “İsrail gemisi MSC Darwin”i hedef aldığını ve güney İsrail liman kenti Eilat'taki hedeflere çok sayıda füze ve insansız hava aracı ateşlediğini duyurdu.

Perşembe günü grup, ABD bandıralı, sahibi olduğu ve işlettiği Maersk Yorktown'a ve ABD ve İngiltere savaş gemileri tarafından korunan İsrail bağlantılı MSC Veracruz gemisine saldırdı.

Yemenli grubun yenilenen askeri faaliyetleri, saldırı sayısının düştüğü haftalar süren göreceli durgunluğun ardından geldi.

Tercüme: 200 gün süren savaşın ardından üçüncü günde, başkent Sana'daki El Sabin Meydanı, “Gazze, Gurur ve Seferberlik” yürüyüşüyle ​​Gazze'ye olan sadakat ve desteğin yenilenmesiyle doldu.

Ancak grubun lideri Abdülmelik el-Husi Cuma günü yaptığı bir konuşmada, saldırı sayısının az olmasının askeri kapasitenin zayıf olmasıyla ilgili olduğu fikrini reddetti ve daha fazla saldırının geleceği sözünü verdi.

Başkent Sanaa ve diğer yerlerdeki gösterici kalabalığına televizyonda yaptığı konuşmada, Husilerin artık Hint Okyanusu'ndaki gemileri de hedef almasıyla “yeni bir çatışma alanının” açıldığını söyledi.

Husiler, İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşının sona ermesini talep ederken, Husiler bunun dünyanın en yoğun deniz yollarından birine yönelik saldırıları durduracağını söylüyor. Husi saldırıları küresel ticareti aksattı ve İsrail'in Eilat limanındaki trafiği aksattı.

READ  New York'taki eski FBI ajanı kara para aklamakla suçlanıyor

Yemen'in Husi kontrolündeki bölgelerindeki insanlar, savaşın başlangıcından bu yana Filistinlilerle dayanışma göstermek ve İsrail ile Batılı müttefiklerini kınamak için her Cuma çok sayıda protesto gösterisi düzenliyor.

Husiler başlangıçta yalnızca Bab el Mendeb Boğazı'ndan geçen İsrail'e bağlı gemileri hedef aldı, ancak Washington ve Londra'nın Yemen'e saldırı başlatmasının ardından ABD ve İngiltere gemilerini de kapsayacak şekilde genişledi.

Husi medyası, Cuma gününden itibaren Yemen genelindeki valiliklerde “milyonların” sokaklara döküldüğünü bildirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir