Canlı Bildirimler | Rus paralı asker liderinin silahlı isyanından sonra

Rus paralı asker lideri Yevgeny Prigozhin, silahlı ayaklanmanın ardından son gelişmeleri açıkladı:

——

Eski bir CIA direktörü, Pazar günü başarısız olan Rus isyanının liderini “açık pencerelerde çok dikkatli olması” konusunda uyardı.

CNN’in “Birliğin Durumu” hakkında konuşan emekli General David Petraeus, Rusya’nın Şubat 2022’de Ukrayna’yı işgal etmesinden bu yana, pencerelerden düşme de dahil olmak üzere belirsiz koşullarda ölen önde gelen Rusların sayısına atıfta bulunuyor gibi görünüyordu.

Yevgeny Prigozhin’in Wagner paralı askerlerinin Moskova’ya yürüyüşünü durdurma anlaşmasının bir parçası olarak, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in sadık bir müttefiki olan komşu Belarus’a sürgüne gitmeyi kabul etti.

Petraeus, “Prigogin hayatını kurtardı ama Wagner grubunu kaybetti” dedi. “Belarus’taki yeni ortamında açık pencerelerde çok dikkatli olması gerekecek.”

Belirsiz koşullarda öldürülenler arasında, Rusya’nın Ukrayna’daki askeri harekatını eleştiren Rusya’nın en büyük özel petrol şirketinin yönetim kurulu başkanı da vardı. Hastane penceresinden düştü geçen sene eylül

Kremlin savaşı eleştirenlere sistematik olarak baskı yaptı, bu nedenle Prigozhin’den hızlı bir özür Putin’in zayıflığını gösteriyor. Ancak Putin’e karşı çıkan veya ona ihanet edenlerin çoğu aylar veya yıllar sonra, hatta Rusya’dan ayrıldıktan sonra bile ölümle karşılaştı.

Prigozhin, Rus ordusunun savaşı yürütme biçimini eleştirdi ve Cuma günü daha da ileri giderek Putin’in işgal gerekçesini yalan olarak nitelendirdi. Prigozhin, orduyu yanlış bir şekilde Ukrayna ve NATO’nun Rusya’ya saldırmayı planladığını iddia ederek Putin’i ve Rus toplumunu yanıltmakla suçladı.

——

Başkan Joe Biden ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky, Rusya’daki bir paralı asker isyanının Başkan Vladimir Putin’i zayıflatmasının ardından Pazar günü telefonla görüştüler.

İnternet sitesinde ve Telegram’da yazan Zelenskyy, “Rusya’da yaşanan düşmanlıkların seyrini ve süreçleri” tartıştıklarını söyledi ve Ukrayna’nın sınırlarını eski haline getirmesi için Rusya’ya daha fazla baskı yapılması gerektiğini vurguladı.

Biden’a “Dünkü olaylar Putin rejiminin zayıflığını ortaya çıkardı” dedi.

Beyaz Saray, iki liderin Ukrayna’daki karşı saldırıyı görüştüklerini ve Biden’ın ABD’nin devam eden güvenlik, ekonomik ve insani yardım da dahil olmak üzere sarsılmaz desteğini yeniden teyit ettiğini söyledi.

READ  WNBA Draftı: Kaitlyn Clark, Indiana Fever tarafından Cameron Brink, Camila Cardoso ve Angel Reese'in de dahil olduğu sınıfta 1 numara seçildi.

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken Pazar günü erken saatlerde, Rusya’nın Ukrayna’yı darbe girişimi ve şimdi sürgünde olan Wagner lideri Yevgeny Prigozhin tarafından işgaline yönelik eleştirilerin “Rus cephesinde daha fazla çatlak yarattığını” söyledi.

——

Önemli gelişmeler:

Rus paralı asker liderinin sürgünü isyanı bitiriyor ama soru işaretleri bırakıyor Putin’in gücü hakkında

Rus isyanının lideri olarak Beyaz Rusya Antlaşması onu daha da baskı altına alıyor. Ulus

Paralı asker liderinin, onlara karşı ayaklanma çağrısı yapan Rusya generalleriyle uzun süreli bağları var. İçine koymak

AP’nin Ukrayna’daki savaş haberlerini takip edin: https://apnews.com/hub/russia-ukraine

___

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken Pazar günü yaptığı açıklamada, Rusya’nın Ukrayna’yı darbe girişimiyle işgal etmesi ve şimdi sürgünde olan Wagner lideri Yevgeny Prigozhin’e yönelik eleştirilerin “Rus cephesinde daha fazla çatlak oluşturduğunu” söyledi.

CBS’in “Face the Nation” programında konuşan üst düzey ABD’li diplomat, bunun gelişen bir hikaye olduğunu ve Moskova’da Wagner güçlerinin artık terk ettiği yürüyüşün uzun vadeli sonuçlarını değerlendirmenin zaman alacağını vurguladı, ancak bunun önemli olduğunu söyledi. daha fazla belaya. Rusya Devlet Başkanı.

Putin’in önümüzdeki haftalarda ve aylarda cevap vermesi gereken çok şey olduğunu biliyoruz” dedi.

ABD’nin Putin’in iktidardan düşmesine hazırlıklı olup olmadığı ve stratejik rakibine karşı nükleer silahların güvenliği konusunda endişeleri olup olmadığı sorusuna Blinken, “Her olasılığa her zaman hazırız” dedi.

Rusya’nın nükleer duruşunda bir değişiklik görmüyoruz” dedi. “Vardiyamızda bir değişiklik yok. Ancak buna çok, çok dikkatli bir şekilde bakacağız.”

Blinken, ABD istihbaratının Putin’in Moskova’da olup olmadığı hakkındaki sorularını yanıtlamayı reddetti ve son birkaç gün içinde Washington ile Rusya arasındaki diplomatik angajmanları detaylandırmayı reddetti.

“Rusya’daki personelimizin emniyet ve güvenliğiyle ilgilenirken sorumluluklarını anlamalarını sağlamak için hafta sonu Ruslarla bazı temaslarda bulunduk” dedi.

READ  George Santos şimdi kampanya kredisinin kişisel fonlardan olmadığını söylüyor

___

Başkenti savunmak için konuşlanmış Rus birlikleri, Moskova’ya yönelen paralı askerlerin geri çekilmesinin ardından Pazar günü geri çekildi.

Paralı asker lideri Yevgeny Prigozhin ve milisleri, Rusya savunma bakanını devirmeyi amaçlayan silahlı bir ayaklanma çağrısı yaptıktan sonra, Rostov-on-Don’daki Rus askeri karargahının kontrolünü ele geçirdi.

Sonra engellenmeden büyük ölçekte Moskova’ya doğru ilerlediler. Rus medyası, birkaç helikopteri ve bir askeri iletişim uçağını düşürdüklerini bildirdi. Savunma Bakanlığı yorum yapmadı.

Yalnızca, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini destekleyen Prigozhin’i komşu Beyaz Rusya’ya gönderme anlaşmasıyla durduruldular. Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov’a göre, kendisine yöneltilen silahlı isyan suçlamaları düşürülecek ve Prigozhin, birliklerine kara kamplarına geri dönme emri verdi.

Moskova, kentin güney ucunda zırhlı araçlar ve birliklerle kontrol noktaları kurarak güçlerin gelişini doğruladı.

Prigozhin’in kısa ömürlü isyanını başlatmasının ardından başlatılan terörle mücadele alarmına dair çok az işaret, Pazar günü Moskova’da yoktu ve sözde yerindeydi.

Güneşli bir günde, Rus başkentinin şehir merkezi hareketliydi ve sokak kafeleri müşterilerle doluydu. Trafik normale döndü, barikatlar ve kontrol noktaları kaldırıldı.

___

Üst düzey bir Rus diplomat, bir Rus paralı asker komutanının isyanının bastırılmasından bir gün sonra, Pazar günü Çin hükümetiyle görüşmek üzere Pekin’e uçtu.

Çin Dışişleri Bakanlığı internet sitesinde yaptığı açıklamada, Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Andrei Rudenko’nun Çin Dışişleri Bakanı Qin Gang ile “uluslararası ve bölgesel ortak meseleleri” görüşmek üzere bir araya geldiğini söyledi.

Rudenko’nun gelişi, paralı asker Wagner grubunun başkanı Yevgeny Prigozhin’in Cumartesi günü Kremlin’le geri çekilmek için bir anlaşmaya varmadan önce birliklerine Moskova’ya yürüme emri vermesiyle geldi.

Çin, Rusya’daki kriz hakkında resmi olarak yorum yapmadı.

Rusya ve Çin, Çin’in kınamayı reddettiği Moskova’nın Ukrayna’yı işgali boyunca yakın bağlarını sürdürdü.

___

Yevgeny Prigozhin isyanını başlattıktan sonra başlatılan terörle mücadele alarmına dair çok az işaret Pazar günü Moskova’da yoktu ve sözde yerindeydi.

READ  15 Temel David Crosby Şarkısı

Güneşli bir günde, Rus başkentinin şehir merkezi hareketliydi ve sokak kafeleri müşterilerle doluydu. Trafik normale döndü, barikatlar ve kontrol noktaları kaldırıldı.

Moskova ve çevresindeki yetkililer tarafından ilan edilen bir “terörle mücadele rejimi”, özgürlüğün kısıtlanmasına ve güvenliğin artırılmasına izin verdi.

Devlet kontrolündeki televizyon kanallarındaki spikerler, Başkan Vladimir Putin’in istihbaratına ve Wagner Grubu birliklerinin Rusya’nın güneyindeki Rostov-on-Don’dan çekildiğine dair görüntülerine atıfta bulunarak anlaşmayı krizi sona erdirmek için kullandı. Channel 1 televizyonunun röportajına göre, Rostov-on-Don’daki insanlar krizi yatıştırdığı için Putin’i övdü.

——

Paralı asker lideri Yevgeny Prigozhin’in isyanını sona erdirmek için Kremlin’le bir anlaşma yaptıktan sonra Beyaz Rusya’ya geldiğine dair hâlâ bir rapor yok.

Pazar sabahı itibariyle, Prigozhin’in Wagner grubunun birlikleri tarafından sürgüne sürülüp sürülmeyeceği de dahil olmak üzere birçok soru yanıtsız kaldı.

Ajitasyonu sırasında bir dizi sesli ve görüntülü güncelleme gönderen Prigozhin, Kremlin’in kendisine Moskova yürüyüşünü sonlandırması ve Rusya’yı terk etmesi için bir anlaşma verildiğini açıklamasından bu yana sessiz kaldı.

——

ABD merkezli bir düşünce kuruluşu olan Savaş Araştırmaları Enstitüsü, Yevgeny Prigogine’in Wagner Grubu tarafından isyanı sona erdirmek için yapılan anlaşmanın ardından Kremlin’in “son derece istikrarsız bir dengeyle karşı karşıya” olduğunu söylüyor.

Ajans, Beyaz Rusya Devlet Başkanı Alexander Lukashenko’nun Moskova’daki askeri ilerlemeyi durdurmadaki optik rolünün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin için “aşağılayıcı” olduğunu söyledi.

Açıklamada, “Lukashenko ile müzakere edilen anlaşma kısa vadeli bir çözümdü, uzun vadeli bir çözüm değildi ve Prigozhin’in isyanı Kremlin ve Rusya Savunma Bakanlığı’ndaki ciddi zayıflıkları ortaya çıkardı” denildi. Kremlin’in Prigozhin’in isyanına duyduğu açık şaşkınlığın Rusya’nın iç istihbarat teşkilatı FSB’ye pek iyi yansımadığını da sözlerine ekledi.

ISW, Prigozhin’in isyanını başlatmadan önce Rusya Savunma Bakanlığı’na karşı söylemini “sürekli olarak tırmandırdığını” ve “Putin’in bu riski hafifletmekte başarısız olduğunu” kaydetti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir