Yolsuzluk üzerine öfke büyürken, Guatemala merkez sola kayıyor

Ücretsiz Guatemala güncellemeleri alın

Orta Amerika’nın en büyük ekonomisinde dört adayın net bir kazanan çıkaramaması ve yüksek düzeyde şımarık oyların gölgelediği bir seçimin ardından, iki merkez sol aday Ağustos 2016’da Guatemala başkanlığı için yarışacak.

ile yüzde 98 oy Seçimlerin Pazar günü sayılmasından bu yana, resmi sonuçlara göre eski First Lady Sandra Torres yüzde 15,8 oyla önde, onu yüzde 11,8 oyla eski solcu başkanın oğlu eski diplomat Bernardo Arevalo izliyor.

67 yaşındaki Torres, ülkenin en büyük partisi olan merkez sol UNE grubunda yarışıyor ve sonuçlar açıklandığında güvenini dile getirdi. Seçimleri kazanmaya hazırız ve Guatemala’nın ilk kadın başkanı olmak istiyorum” dedi. Haber Konferansı.

Seçim öncesi anketlere göre, altı yıl önce kurulan Movimiento Semilla (Tohum Hareketi) partisinin başkanı Arévalo’nun ikinci gelmesi pek mümkün görünmüyor. “Seçim kazanmaya gelmedik. Arevalo, “Seçimi kazanmaya geldik” dedi. Twitter’a kaydol Pazartesi sabahı. “Harika gidiyoruz.”

Kalan 20 adayın hiçbiri, yüksek düzeyde seçmen güvensizliğinin damgasını vurduğu parçalı bir seçimde oyların yüzde 8’ine bile ulaşamadı. Guatemala’daki 9,4 milyon seçmenin yarısından azı geçerli oy kullandı, yüzde 40’ı oy kullanmadı ve oy pusulalarının yaklaşık dörtte biri boş veya bozuk çıktı.

Muhafazakar lider Alejandro Giammatte’nin onay oranı yüzde 26 civarında seyrediyor ve yeniden seçilmek anayasal olarak yasak. ABD, geçen yıl başsavcıya “önemli yolsuzluk” iddiaları nedeniyle yaptırımlar uygulamıştı.

Arévalo, anlamlı reform şansını azaltmak için hileli bir kurum olarak yaygın olarak görülen şeyden bıkmış seçmenlere kendisini “onurlu ve güvenilir” bir alternatif olarak sundu. Seçildiği takdirde yolsuzlukla mücadeleyi bir öncelik haline getireceğine söz verdi.

READ  Cronenworth Eldiven Yenilgisinde Dodgers Kazandı; Ohtani'ye 2 vuruş

New York’taki Dış İlişkiler Konseyi’nde Latin Amerika üyesi olan Will Freeman, Torres’in birinci olmasının Guatemala’nın en büyük siyasi makinesi üzerindeki kontrolü nedeniyle beklendiğini, ancak Arevalo’nun zaferinin “tamamen sürpriz” olduğunu söyledi.

“Bu, yerleşik çıkarlar ne kadar uğraşırsa uğraşsın, Guatemalalıların kendilerini genellikle yağmacı ve yozlaşmış bir siyasi sınıftan kurtarma arzusunu zaptedemeyeceklerinin bir işaretidir” diye ekledi. “Arevalo ve Semilla artık kendilerini çok daha geniş bir kitleye tanıtma fırsatına sahipler.”

Hem Amerika Birleşik Devletleri hem de Avrupa Birliği seçim mahkemelerini adayları engellemekle ve onları siyasi kararlar almakla suçlayarak eleştirdiler. Diskalifiye edilmeden önce önde giden bir iş adamı olan Carlos Pineda, taraftarlarını oylamayı bozmaya çağırdı.

Guatemala, 1996’da 36 yıllık bir iç savaşın sona ermesinden bu yana demokrasiyi pekiştirmeye çalışıyor, ancak eleştirmenler, BM destekli yolsuzlukla mücadele komisyonunun 2019’da ülkeden atılmasından bu yana hükümetin kalitesinin keskin bir şekilde kötüleştiğini söylüyor.

Düzinelerce gazeteci ve eski yolsuzlukla mücadele yetkilisi, ülkenin en iyi gazetecilerinden birine kara para aklamaktan altı yıl hapis cezası verilmesi de dahil olmak üzere bir dizi adli kovuşturma ortasında Guatemala’dan kaçtı.

2019’da Giamatte’ye kaybettikten sonra Torres, başkan olarak üçüncü dönemini arıyor. 2008-12’de eşi Başkan Alvaro Colomb tarafından başlatılan sosyal programlarla ilişkilidir. 2019’da kampanya finansmanı usulsüzlükleri ve yasa dışı iletişim nedeniyle suçlandı, ancak dava daha sonra düştü.

Analistler, Torres’in ikinci turda daha yüksek reddedilme oranlarıyla mücadele etmek zorunda kalacağını söylediler ve Nisan anketi daha yüksek gösterdi. yüzde 34 Kendisine asla oy vermeyeceklerini söyledi.

Guatemala’nın ekonomisi nispeten istikrarlı ve 2022’de bölgesel ortalamanın üzerinde büyüyecek, ancak nüfusun yaklaşık yarısının yoksulluk içinde yaşadığı yüksek eşitsizlik seviyeleri devam ediyor. 2021 ile 2022 arasında 230.000’den fazla Guatemalalı devriye tarafından ABD sınırını yasa dışı bir şekilde geçerken tespit edildi.

READ  Başkan Joe Biden'ın Yüksek Mahkeme'nin öğrenci kredisi yardımına ilişkin kararına ilişkin açıklaması

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir