PwC Australia: Muhasebe firması vergi sızıntısı skandalından sonra işini böldü

  • kaydeden Annabelle Liang
  • İş Muhabiri

PwC Avustralya, hükümetin gizli vergi planlarını kötüye kullanması üzerine çıkan bir skandalın ardından devlet işletmesini 1 Avustralya Doları’na (0,70 ABD Doları; 0,50 İngiliz Sterlini) satacağını açıkladı.

Muhasebe devi, ülkede yeni bir CEO’nun atandığını da duyurdu.

Ocak ayında, eski bir PwC Avustralya ortağının gizli bilgileri sızdırdığı ortaya çıktı.

Avustralya hükümetine danışmanlık yapan eski bir ortak, bunları müşterilere satış konuşması yapmak için kullanan meslektaşlarıyla kurumlar vergisinden kaçınma yasalarının taslaklarını paylaştı. Sızıntılar 2014 ve 2017 yılları arasında meydana geldi.

Şirket, müşterilerin daha az vergi ödemesine yardımcı olmak için hiçbir gizli bilginin kullanılmadığını iddia ediyor.

Ancak politikacılar ve yetkililer, PwC Australia’nın devlet ihalelerini kazanmasının yasaklanması çağrısında bulundu. Yolsuzluk tatmin edici bir şekilde yanıtlanana kadar.

Bu ayın başlarında PwC Avustralya, skandalla bağlantılı 76 mevcut ve eski ortağı tespit ettiğini ve isimlerini Avustralyalı milletvekillerine teslim ettiğini söyledi.

Pazartesi günü, PwC Australia’nın genel müdür vekili Kristin Stubbins bir parlamento soruşturmasında, personelin uygunsuz davrandığı tespit edilen personelin “ağır” sonuçlarla karşı karşıya kalabileceğini söyledi.

Kurum olarak kendimize koyduğumuz standartların altında kaldık, şirketimiz adına özür dilerim” dedi.

Pazar günü PwC Avustralya, Kevin Burrow’u yeni CEO’su olarak atadı. Daha önce PwC Network’ün Küresel Müşterileri ve Sektör Lideriydi.

PwC Australia yönetim ekibi başkanı Justin Carroll, “PwC Australia’nın paydaşlarının güvenini yeniden kazanmak için meslektaşları ve yönetim ekibiyle birlikte çalışacak” dedi.

Şirket, önümüzdeki ayın sonuna kadar anlaşmaya varmak amacıyla Avustralya federal ve eyalet hükümeti işini özel sermaye şirketi Allegro Funds’a sattığını söyledi.

PwC Australia’nın devlet işi yaklaşık 1.750 çalışana sahiptir ve yıllık gelirinin yaklaşık %20’sini oluşturur.

Mayıs ayında, PwC Avustralya’nın önceki CEO’su Tom Seymour, skandalın merkezinde hassas bilgiler alan en az 67 kişiden biri olduğunu kabul ettikten sonra istifa etti.

Aynı ayın ilerleyen saatlerinde firma, yönetim ekibinde değişiklik yaparak dokuz ortağını izne çıkardı.

Avustralya Hazine Bakanı Jim Chalmers, ifşaları “şok edici bir güven ihlali” olarak nitelendirdi.

Resmi verilere göre, cari mali yılda, Avustralya hükümeti PwC ile 255 milyon A$ değerinde sözleşmeler imzaladı.

Skandalın ilk ortaya çıkışından bu yana, AustralianSuper ve ülkenin merkez bankası da dahil olmak üzere büyük emeklilik fonları, PwC ile herhangi bir yeni sözleşme imzalamayacaklarını açıkladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir