Adidas patronu, Kanye West’in ayrılmasının ardından gözlerini çevirdi

  • Kanye West ile 2022 ayrılığı sonuçları hesaplıyor
  • Temettü 0,7 euro/hisse düşecek
  • CEO, 2023 kaybından sonra geri dönüş sözü veriyor
  • Adidas hala Yeezy’yi yeniden stoklayıp stoklamamaya karar veriyor

HERZGENAURACH, Almanya/LONDRA, 8 Mart (Reuters) – Spor giyim üreticisi Adidas (ADSGn.DE), daha önce Kanye West olarak bilinen sanatçıyla bir ayrılığın kendisini ilk dönemine itebileceği uyarısının ardından Çarşamba günü yaptığı açıklamada, 2022 temettüsünü keseceğini söyledi. yıl. Bu yıl, otuz yılın kaybı.

İlk kez 1 Ocak’ta yatırımcılarla konuşacak olan CEO Björn Gulden, Adidas’ın West ile ortaklığının sona ermesinin sonuçlarıyla başa çıkarak hırpalanmış markayı yeniden inşa etme sözü verdi. Evet, kazançlı Yeezy spor ayakkabı serisini doğurdu.

Adidas, Yeezy markasının 2013 sonlarında Yee ile yaptığı ilk anlaşmadan bu yana ne kadar kazandığını söylemedi, ancak analistler bunun en iyi yıllarında toplam satışların %7’sini oluşturduğunu tahmin ediyor.

Gülden, şirketin ana faaliyet alanına odaklanması gerektiğini ve 2024’te karlılığa dönmeden ve spor temelli köklerine dönmeden önce “geçiş” yılıyla karşı karşıya olduğunu söyledi.

Gazetecilere verdiği demeçte, “Spora daha fazla yatırım yaptığımızı göreceksiniz çünkü bu şirketin DNA’sı bu” dedi.

En son güncellemeler

2 hikayeye daha bakın

11 Mayıs’taki yıllık genel kurul toplantısında şirketin, 2021’de hisse başına 3,30 avro olan hisse başına 0,70 avro (0,7374 dolar) temettü önereceği belirtildi.

Adidas hisseleri 1230 GMT itibariyle %2,1 düştü. Ancak yılın başından beri rakipleri Puma ve Nike’ı geride bıraktılar, bu da yatırımcıların Gulden’i desteklediğinin bir işareti.

Credit Suisse analisti Simon Irwin bir notta, “Hisse senedinin, markayı ve marjları yeniden inşa etmek için gereken süreyi azaltmadığına inanıyoruz” dedi.

Şirket, sosyal medyada ve röportajlarda yaptığı bir dizi Yahudi karşıtı yorumun ardından, Twitter ve Instagram’ın kendi platformlarındaki hesaplarını kısıtlamasına yol açan Ye ile Ekim ayında bağlarını kesti.

READ  Atmosfere yeniden giren yanan uzay enkazı Kaliforniya gökyüzünü aydınlatıyor

Gülden, Adidas’ın hala satılmayan Yeezy ayakkabılarını ne yapacağına karar verme aşamasında olduğunu söyledi. Ayakkabı yakmak bir sürdürülebilirlik sorunu sunarken, bölünmeden bu yana artan yeniden satış değerleri nedeniyle onları hayır kurumlarına bağışlamak sorunlu.

Amerikan spor ayakkabı satıcısı Impossible Kicks’in CEO’su John Mogadlow’a göre, bir çift Yeezy 350 “Zebra” ayakkabı dört ay önce 260 dolardan 340 dolara satılıyor.

Gulden, bunun bir yolunun, geri dönüştürülmüş Yeezy hisselerinin satışından elde edilen geliri adidas hayır kurumuna bağışlamak olduğunu söyledi.

Bölünme, 2022’nin dördüncü çeyreğinde Adidas’a 600 milyon avroya (632 milyon dolar) mal olacak ve Yeezy ayakkabı bu yıl 1,2 milyar dolar gelir elde etmiş olacaktı.

Gülden, Yeezy’nin göreve gelmesinden önce verilmiş bir karar olan sonunun yapılacak doğru şey olduğunu söyledi, ancak bunun “çok üzücü” olduğunu ve Adidas’ın yeni bir marka oluşturmasının zaman alacağını da sözlerine ekledi.

Gülden, Yeezy’nin bıraktığı boşluğu doldurmanın kolay olmayacağını söyledi.

İşaret ettiği büyüme alanlarından biri de Samba, Gazelle ve Special gibi “teras” tarzı spor ayakkabılara yönelik trend. Samba ayakkabıları satan Adidas mağazalarından alıntı yaptı ve Çin’de alışveriş yapanların hatlarını çizdi.

“Uzun, çok uzun zamandır ilk kez, insanlar Yeezy olmayan orijinal bir ürün almak için sıraya giriyorlar.”

Daha az indirim

Sonuç olarak Gülden, Adidas’ın envanter seviyelerini düşürmesi ve daha düşük indirimler sunması gerektiğini söyledi. 400 milyon Euro’luk Yeezy ürünleri dahil, envanter bir önceki yıla göre %49 arttı ve Aralık sonunda 6 milyar Euro’nun biraz altına geldi.

READ  Megan Rapinoe, NWSL sezonunun sonunda emekli oldu: USWNT yıldızını bu kadar eşsiz bir oyuncu yapan şey neydi?

Mevcut Yeezy hissesini satmamaktan kaynaklanan 500 milyon dolarlık zararı hesaba katan şirket, 2023’ün temel işletme karının kabaca başa baş olacağını tahmin ediyor.

Adidas ürünleri yeniden üretmemeye karar verirse, envanteri tamamen ortadan kaldıracak ve karı 500 milyon dolar daha azaltacaktır. Bu, tek seferlik 200 milyon dolarlık maliyetle birlikte, Adidas’ı bu yıl 700 milyon dolar zarara uğratacak.

RBC analistleri, en olası senaryo olarak tam bir silme gördüklerini söylediler.

Yeni sneaker ürün lansmanlarını takip eden Wedbush’taki analistler, yeni Yeezy tasarımlarının yokluğunda Nike’ın muhtemelen Adidas’tan pazar payı alacağını söyledi.

Adidas, Nike ve Puma’nın gerisinde kaldı

(1 $ = 0,9493 Euro)

Alexander Huebner ve Helen Read’in raporu; Friedrich Heine ve Uday Sampath Kumar’ın ek raporları; Kurgu: Paul Carrell, Matt Scuffham ve Emilia Sithole-Maderaise

Standartlarımız: Thomson Reuters Güven İlkeleri.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir