Atmosfere yeniden giren yanan uzay enkazı Kaliforniya gökyüzünü aydınlatıyor

Uzmanlar, Cuma günü Kuzey Kaliforniya üzerinde gece gökyüzünde büyüleyici bir ışık gösterisinin, yanan uzay enkazının Dünya atmosferine yeniden girmesinden kaynaklandığını söyledi.

Smithsonian ve Harvard Astrofizik Merkezi’nde astrofizikçi olan Jonathan McDowell, özellikle Şubat 2020’de Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan fırlatılan iletişim ekipmanının yanan parçacıklarının saatte 17.000 mil hızla gökyüzünde uçtuğunu söyledi.

Cihazın yörüngesi son iki yılda küçüldü ve bu da cihazın parçalanıp yanma olasılığını azalttı.

“Gördüğünüz şey, çok fazla enerji yayan, çok yükseklerde, çok hızlı hareket eden küçük bir nesnedir” dedi.

Inter-Orbit Communication System-Exposed Facility adlı emekli bir 700 kiloluk telekomünikasyon anteni, 2009 mekik uçuşunda uzaya gitti. Dr McDowell, bu tür ekipmanların yaklaşık yüzde 10’unun yolda erimeden küçük parçalar halinde Dünya’ya düşebileceğini söyledi.

Cihazlar kontrolsüz yeniden giriş yoluyla düştü, bu da uzmanların nesnelerin nereye ineceğini tahmin edemediği anlamına geliyor. Dr. McDowell, enkazın Yosemite Ulusal Parkı civarında bir yere düşmüş olabileceğini söyledi. Buna karşılık, kısıtlı yörüngeden sapmadaki cihazların roket motorları kullanılarak hedef alınabileceğini söyledi.

Cuma gecesinin ışık gösterisini üreten alet, birkaç haftada bir Dünya atmosferine yeniden giriyor ve bunu son 50 yıldır yapıyor.

“Herhangi bir yerde çok sık olmazlar, bu yüzden onu gören insanlar için her zaman yenidir,” Dr. McDowell dedi. “Benim için sadece başka bir Salı.”

Instagram’da, Sacramento’daki King Kong Bira Fabrikası Çizgili ışıkların bir videosunu yayınlayarak şunları ekledi: “Bu gece bira fabrikasının üzerinden uçtu. Siz ne düşünüyorsunuz beyler? #UFO.”

Austin’deki Teksas Üniversitesi’nde havacılık ve uzay mühendisliği ve mühendislik dinamikleri doçenti Moriba Jha, geceleri açık bir gökyüzü ile düşen enkazın izleyenler için büyüleyici bir ışık gösterisi yaratabileceğini söyledi.

Ancak ekipman yandıkça atmosferin üst katmanlarını kirletebilir” dedi. Ekipman, Dünya yüzeyine ulaştığında okyanusları ve toprağı kirletebilir ve bu senaryo nadiren gerçekleşse de insanları yaralayabilir.

READ  Groundhog Day 2023: Punxsutawney Phil uzun bir kış öngörüyor

Jha tarafından kurulan korsan, cep telefonlarından Uluslararası Uzay İstasyonuna kadar 48.000 insan yapımı nesneyi takip ediyor. Ancak bunların sadece yüzde 10’u çalışıyor” dedi.

Gerisi çöp.

“İnsanlık uzaya bir şeyler fırlatmaktan çekinmiyor” dedi. “Yoğun bir yılın ayda yaklaşık bir fırlatma olduğunu hatırlıyorum ve şimdi ortalama olarak her hafta 12’den fazla uydu fırlatıyoruz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir