ABD uçağı: Rus jetleri Karadeniz üzerinde MQ-9 Reaper’ı düşürdü

(CNN) Bir Rus savaş uçağı ABD Hava Kuvvetlerine ait bir insansız hava aracını zorla düşürdü ABD ordusuna göre, bir ABD MQ-9 Reaper insansız hava aracı Salı günü Karadeniz üzerinde pervanesine zarar verdi.

ABD Avrupa Komutanlığı’ndan yapılan açıklamada, bir Reaper insansız hava aracı ve iki Rus Su-27’si Salı günü uluslararası sularda Karadeniz üzerinde uçarken, bir Rus jetinin kasıtlı olarak önden uçtuğu ve insansız insansız hava aracına defalarca yakıt boşalttığı belirtildi.

Uçak daha sonra insansız hava aracının pervanesine çarptı ve ABD güçlerinin MQ-9 insansız hava aracını uluslararası sulara indirmesine neden oldu. Pentagon sözcüsü Brig. General Patrick Ryder Salı günü yaptığı açıklamada, Rus uçağının insansız hava aracına 30 ila 40 dakika “yakın” uçtuktan sonra sabah 7’den kısa bir süre sonra düştüğünü söyledi.

Hava Kuvvetleri Generali James P. ABD Hava Kuvvetleri Avrupa ve Hava Kuvvetleri Afrika Komutanı Hecker, açıklamada şunları söyledi. “Aslında, Rusların bu güvensiz ve profesyonelce olmayan eylemi neredeyse her iki uçağın da düşmesine neden oluyordu.”

Olay, Rusya’dan bu yana ilk kez Rus ve ABD askeri uçaklarının doğrudan fiziksel temas kurması. Ukrayna’yı işgal etti Bir yıl önce ve muhtemelen iki ülke arasındaki gerilimi tırmandıracak olan ABD, Rusya’nın eylemlerini “sorumsuz, çevre dostu ve profesyonelce olmayan” olarak nitelendirdi.

Rusya’nın ABD Büyükelçisi Anatoly Antonov, insansız hava aracının düşürülmesinin ardından Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldıktan sonra Rusya’nın ülkesi ile ABD arasında bir “çatışma” istemediğini söyledi.

Dışişleri Bakanlığı’nda yarım saatten fazla kaldıktan sonra Antonov, “Rusya Federasyonu ile ABD arasında beklenmedik çatışmalar veya beklenmedik olaylarla karşı karşıya kalacağımız bir durum yaratmak istemiyoruz.” dedi.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Karen Danfried, ABD’nin olayla ilgili endişelerini dile getirdiğini ve “bazı fikir ayrılıklarımız olduğu için bu konudaki görüşlerimizi paylaştığımızı” söyledi.

READ  Norfolk Southern CEO'su, Doğu Filistin treninin raydan çıkması için özür diledi

Antonov, CNN’den gelen bir soruya yanıt olarak, “Bana bu, bu konuda yapıcı bir diyalog gibi görünüyor. Onun görüşlerini duydum ve umarım bahsettiğimi anlamıştır.”

Rusya, özel askeri operasyon bölgesi olarak tanımlanan bu yer hakkında bilgi verdi” dedi.

Rus insansız hava aracı New York veya San Francisco’ya yaklaşırsa ABD’nin nasıl tepki vereceğini sorarak, “İçeri girmememiz, girmememiz konusunda uyarıldık” dedi.

Antonov, Rusya Savunma Bakanlığı’nın olayı yalanladığını yineledi. Salı günü yaptıkları açıklamada, Rus jetinin insansız hava aracıyla temas kurduğunu yalanladılar ve savaş uçaklarının, davetsiz misafiri Karadeniz’de gördükten sonra “saldırganı teşhis etmek için çabaladıklarını” ve insansız hava aracının “güdümsüz bir uçağa çarptığını” söylediler. Yükseklik kaybı.”

Bakanlık, “İHA, özel askeri operasyonlar için kurulan geçici hava sahası rejiminin sınırlarını aşarak, uluslararası hava sahasındaki tüm kullanıcılarla iletişim kuran ve uluslararası standartlara uygun olarak yayınlanan transponderleri ile uçtu.”

Başkan Joe Biden Ulusal Güvenlik Konseyi iletişim koordinatörü John Kirby, Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan’a Salı sabahı olay hakkında bilgi verildiğini söyledi. Ryder, Savunma Bakanlığı yetkililerinin olay hakkında “Rus yetkililerle özel olarak konuşmadıklarını” söyledi.

Price ayrıca, ABD’nin olay hakkında onları bilgilendirmek için “müttefiklerimiz ve ortaklarımızla üst düzeyde temas kurduğunu” söyledi. ABD’nin manevralarla “Rusların ne yapmak istediği hakkında konuşacak konumda olmadığını”, ancak nihayetinde niyetin “gerçekte olandan” daha az olduğunu söyledi.

21 Şubat tarihli bu fotoğrafta, bir ABD Hava Kuvvetleri 119. Kanat MQ-9 Reaper, Guam, Anderson Hava Kuvvetleri Üssü’ndeki Cobb North 23 sırasında hava sahasının üzerinden uçuyor.

Kirby, Rus uçaklarının Karadeniz’de ABD uçaklarını engellemesinin “olağandışı” olduğunu söyledi ve son haftalarda başka engellemelerin de yapıldığını sözlerine ekledi.

Ancak Salı günkü olayın, Rus eylemlerinin ne kadar “güvensiz, profesyonelce ve pervasız” olduğu konusunda benzersiz olduğunu söyledi.

READ  Dyer Nichols'un ölümüyle ilgili 6. Memphis polis memuru görevden alındı

Ryder Salı günü yaptığı açıklamada, ABD Savunma Bakanlığı’nın şu anda olaya ait görüntülerin gizliliğini kaldırdığını söyledi. Ayrıca Rusya’nın düşürülen İHA’yı kurtarmadığını söyledi.

Karadeniz’de görev yapan Rus ve Amerikan uçakları Ukrayna savaşıAncak bu, mücadelede çok önemli bir zamanda ölümcül bir tırmanış olan bu türden bilinen ilk etkileşimdir.

ABD, savaşın başlamasından bu yana Karadeniz’de Reaper insansız hava araçları kullanıyor ve bölgeyi izlemek için casus insansız hava araçları kullanıyor. Hava Kuvvetleri’ne göre, Reaper dronları 50.000 fit irtifalarda uçabiliyor ve istihbarat toplamak ve uzun menzilli gözetleme yapmak için hassasiyet ve yeteneklere sahip, bu da onları savaş alanındaki ve Karadeniz’deki hareketleri izlemek için ideal platformlar yapıyor. .

Bu hikaye ek ayrıntılarla güncellendi.

CNN’den Kevin Lipdock, Katarina Krebs ve Radina Kikova haberciliğe katkıda bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir