Transfer sinyalleri, Covid aşısı geliştirmeye yönelik aşılama stratejisinde FDA ekseninin başladığını gösteriyor

Son kanıtlar, mevcut iki kutupluluğun şu anda Amerika Birleşik Devletleri’nde baskın olan XBB.1 varyantından kaynaklanan ciddi hastalık ve ölüme karşı koruma sağladığını göstermektedir.

Harvard Tıp Fakültesi’nde profesör ve FDA panelinin bir üyesi olan Boston Çocuk Hastanesi’nde kadrolu doktor olan Ofer Levy, “Salgın bir aşamadan endemik bir aşamaya geçişin köşesini döndük” dedi. “Bugünkü oylama, Amerikan halkı için büyük bir pratik zaferi temsil ediyor.”

CDC’ye göre, Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşayan yetişkinlerin yaklaşık yüzde 69’u birincil aşılama serilerini tamamladı. Yüzde 80’den fazlası en az bir aşı oldu, ancak yüzde 20’si tam olarak aşılanmadı. Amerikalıların sadece yaklaşık yüzde 15’i veya 50 milyon insan, şimdiye kadar bipolar güçlendiriciler aldı.

Danışmanlar, güncellemenin aşıların ileride uygulanmasını kolaylaştıracağını ve bunun da daha fazla aşılamayla sonuçlanabileceğini vurguladılar.

Hofstra Üniversitesi’nde pediatri profesörü ve danışma kurulu üyesi Henry Bernstein, “Daha iyi halk iletişimine yol açan aşı dışı aşıları elde etmenin çok değerli olacağını düşünüyorum” dedi.

Tüm aşıların güncellenebilmesi için tavsiyenin FDA ve CDC tarafından onaylanması gerekir. FDA’nın danışma komitesiyle aynı fikirde olması gerekmese de, genellikle kabul eder.

FDA’nın Aşı Araştırma ve İnceleme Ofisi’nde Viral Ürünler Bölümü yöneticisi Jerry Weir, “Aşı sistemini basitleştirmenin daha kolay aşı dağıtımına, daha iyi iletişime ve gelişmiş aşı kapsamına katkıda bulunacağını düşünüyoruz” dedi.

Güncelleme, 5 yaşın altındaki çocuklara yönelik aşılar da dahil olmak üzere çocukluk aşılarını etkiliyor. Küçük çocuklar arasındaki aşılama oranları, tüm istatistikler içinde en düşük olanıdır; 2 ila 4 yaş arası çocukların sadece yüzde 5,3’ü ve altı ay ila iki yaş arası çocukların yüzde 3,5’i tüm aşı kursunu tamamladı.

FDA’nın Biyolojik Değerlendirme ve Araştırma Merkezi direktörü Peter Marks, ajansın 2 yaşın altındaki çocuklar için çift değerlikli aşı hakkında daha fazla veri görmeyi umduğunu söyledi. “Güven verici olan şey … bipolar güçlendiricilerle gördüğümüz güvenlik profilinin, bu yaş aralığında orijinal aşıyı çok iyi yansıtması” dedi.

READ  İç güvenlikte düşmanlıkların durdurulmasını önleme anlaşması

Komitenin tavsiyesine ek olarak, danışmanlar Perşembe günü tartışmalarını Covid-19 önleme stratejilerinde ilerlemenin en iyi yollarına odakladılar.

Böyle bir strateji, aşıyı en yaygın dolaşımdaki varyantlara göre yıllık olarak güncellemek ve grip aşısı gibi yıllık olarak dağıtmaktır. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki insanların çoğunluğunun zaten Kovid-19’a maruz kaldığı gerçeği göz önüne alındığında, sağlıklı yetişkinler ve önceden aşılanmış gençlerin yılda yalnızca bir aşıya ihtiyacı olurken, daha küçük çocukların, yetişkinlerin veya bağışıklık sistemi zayıf olanların iki aşıya ihtiyacı olacaktır.

Danışmanlar, kolayca uygulanabilecek yerel bir program başlatma arzusunu anlamalarına rağmen, grip aşısı programını doğrudan kopyalamanın Covid için işe yaramayacağı konusunda uyardılar. Rockefeller Vakfı’nın küresel halk sağlığı stratejisi başkanı ve danışma kurulu üyesi Bruce Gehlin şunları söyledi: “Sadece teoriyi takip etmediğimizden emin olmalıyız…

Kesin bir aşı stratejisinin ilerlemesi için daha fazla veriye ihtiyaç olduğu sonucuna vardılar. “İmmünojenisite ve etkinlik verileriyle ne sıklıkta bu soruyu yanıtlamak için, [we need] Güvenlik verileri,” dedi Stanford Üniversitesi Tıp Merkezi’nde pediatri profesörü olan Haley Gans.

Bununla birlikte FDA, aşılanmamışları aşı olmaya teşvik etmek için aşılama sürecini kolaylaştırma arzusunu vurguladı. Marks, “Aşı için elimizden gelen en basit planı elde etmek için veriye dayalı bir yaklaşım kullanmamız gerektiğini yüksek sesle ve net bir şekilde duyduk” dedi. “Mümkün olduğu kadar basit olmalı ama çok basit olmamalı, biraz Mozart’ın müziği hakkında söyledikleri gibi.”

Danışmanlar ayrıca üreticilerin aynı değişkenliğe dayalı olarak Covid-19 senaryolarına yönelik herhangi bir güncellemeyi nasıl koordine edebileceğini de değerlendirdi. Şu anda yalnızca Pfizer-BioNTech ve Moderna aşıları, BA.4 ve BA.5 Omicron alt tiplerine karşı bağışıklığı tetikleyecek şekilde güncellendi. Veriler, bu aşıların şu anda en yaygın olarak bulaşan virüs olan XBB.1 virüsüne karşı bağışıklık oluşturduğunu gösteriyor. Novavax’ın yetişkinler için birincil seri ve rapel olarak onaylanan aşısı henüz yenilenmedi.

READ  Madonna bakteriyel enfeksiyon nedeniyle hastaneye kaldırıldı ve turnesini erteledi

“Bunun ölçek büyütmek için de önemli bir araç olduğunu düşünüyoruz. [for] Novavax’ın Başkan Yardımcısı ve Baş Tıbbi Sorumlusu Philip Dubowski, “Bu önümüzdeki sezon,” dedi. Dubowski, ajansın gelecekteki gösterimler için varyant seçimi konusunda ajansın tavsiyesini arayacağını söyledi.

Novavax, birincil aşısının, önceden optimizasyon gerektiren mRNA dizilerinin aksine, BA.4/5 varyantlarına karşı yeterli koruma sağladığını gösteren veriler sundu. Ancak XBB.1 gibi varyantlara karşı bağışıklığın azaldığını ve güncelleme zamanının geldiğini belirtti.

Ulusal Sağlık Enstitüleri’ndeki Ulusal Çeviri Bilimlerini Geliştirme Merkezi’nin emekli müdür yardımcısı ve oylama üyesi Pamela McInnes, “MRNA harika,” dedi. “Ama bize kapsamın genişliğini vermeyebilir ki bence bu şu anda gerçekten bizim sorunumuz.”

Bazı danışmanlar, Covid-19’u yönetmek için ileriye dönük olarak yıllık ziyaretlerin gerekli olup olmayacağını söylemek için henüz çok erken olduğunu düşünüyor. Tufts Çocuk Hastanesi’nde çocuk doktoru olan Cody Meissner, “Yıllık bir aşıya ihtiyacımız olabilir veya olmayabilir. Bence bu süreçte çok erken.”

Kellin, “Tam yerine oturduğumuzu düşünmüyorum ve nasıl gideceğini göreceğiz. Yol boyunca uyum sağlamamız gerekebilir. Ancak genel olarak, bunun iyi bir yol olduğunu düşünüyorum” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir