‘En Eski ve Eksiksiz’ Mumya Mısır’da Bulundu | haberler

4.300 yıllık mumya, Saqqara’daki Basamaklı Piramidin yakınında altın katmanlarla kaplı bulundu.

Mısırlı arkeologlar, başkent Kahire yakınlarında, ülkede henüz keşfedilen en eski ve “en eksiksiz” mumyayı içeren bir firavun mezarı keşfettiler.

4.300 yıllık mumya, Saqqara, Jahi’deki Basamaklı Piramidin yakınında Eski Krallık’ın Beşinci ve Altıncı Hanedanlarına tarihlenen yakın zamanda keşfedilen bir grup mezarda 15 metrelik (49 fit) bir şaftın tabanında bulundu. Takımın direktörü Hawass Perşembe günü gazetecilere verdiği demeçte.

Hegasheps adamının mumyası, “altın varak kaplaması” olan ve harçla kapatılmış kireçtaşı bir lahit içinde bulunuyordu.

Havaş, “Lahitin içinde ne olduğunu görmek için kafamı içeri soktum: Tamamen altın katmanlarla kaplı güzel bir adam mumyası” dedi. “Bu mumya, Mısır’da bugüne kadar bulunan en eski ve en eksiksiz mumya olabilir.”

Bulunan diğer mezarlar, Beşinci Hanedanlığın son firavunu Unas döneminde memurlar müfettişi, soyluların gözetmeni ve rahip olan Kunumjetep’e aittir. Günlük yaşamdan sahnelerle süslenmişti.

Keşif, Eski Krallık’ın beşinci ve altıncı hanedanlarına ait bir grup mezar ortaya çıkardı. [Amr Nabil/AP Photo]

Başka bir mezar, “sırların koruyucusu ve sarayın büyük şefinin yardımcısı” Meryem’e aittir.

“Gizli Muhafız” rahibe unvanı, sarayın üst düzey bir görevlisine özel dini ayinleri gerçekleştirme yetkisi ve gücü veriyordu.

Hawass, üçüncü mezarın Firavun I. Bebi’nin piramit kompleksindeki bir rahibe, dördüncünün ise Fedek adlı bir yargıç ve katibe ait olduğunu sözlerine ekledi.

Mısır Eski Eserler Yüksek Konseyi başkanı Mostafa Waziri, Fedek’in mezarının bölgede şimdiye kadar bulunan “en büyük heykel koleksiyonunu” içerdiğini söyledi.

Mezarlar arasında, biri bir erkek, karısı ve birkaç hizmetçiyi temsil eden çok sayıda figürin bulundu.

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan eski Mısır başkenti Memphis’teki geniş mezarlık alanlarında bir düzine piramit, hayvan mezarı ve eski Kıpti Hıristiyan manastırları bulunmaktadır.

Hafta başlarında yapılan ayrı bir duyuruda, Kahire Üniversitesi’nden bilim adamlarından oluşan bir ekip, M.Ö. 300 yıllarına dayanan mumyalanmış bir genç çocuk hakkında daha önce bilinmeyen ayrıntıları ortaya çıkardı.

READ  ABD, satılmaması halinde TikTok uygulamasını yasaklamakla tehdit etti.

BT taramalarını kullanan bilim adamları ekibi, çocuğun mumyalanmış vücuduna yerleştirilen muskaların karmaşık ayrıntılarını ve aldığı cenaze türünü doğrulayarak, çocuğun yüksek sosyal statüsüne yeni bir ışık tuttu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir