Müttefikler Ukrayna’yı Daha Fazla Silah Taahhüdüyle Destekliyor; Ancak ABD-Alman tank anlaşmasına dair bir işaret yok

  • Almanya’nın Panther tankları Ukrayna için daha uygun görülüyor
  • Cuma günü savunma şefleri bir araya gelirken tüm gözler Almanya’da
  • Austin yeni savunma bakanıyla görüşmek için Almanya’da
  • Rus Wagner paralı askerleri köyü ele geçirdiğini iddia ediyor

KYIV/BERLİN, 19 Ocak (Reuters) – Batılı müttefikler Perşembe günü Ukrayna’ya milyarlarca dolarlık yeni silah sözü verdi, ancak Alman yapımı tankları gönderip göndermeyecekleri sorusu yanıtsız kaldı. önleyici.

Rus kuvvetlerinin kışın yeniden toplanıp büyük bir saldırı başlatabileceğinden korkan Ukrayna, bir dizi NATO ülkesinin kontrolü altındaki Panther muharebe tankları için baskı yapıyor, ancak Ukrayna’ya devredilmesi için Almanya’nın onayı gerekiyor.

Bir Alman hükümet kaynağı, Washington’un kendi Abrams tanklarını göndermesi halinde Berlin’in itirazlarını kaldıracağını söyledi.

Bir sosyal demokrat olan Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, Moskova’yı kışkırtıyormuş gibi görülebilecek silahları gönderme konusunda isteksizdi. Berlin’in Batılı müttefiklerinin çoğu, Rusya’nın zaten tamamen savaşa girmesiyle, endişenin yersiz olduğunu söylüyor.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ve yeni Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius Berlin’de bir araya geldi, ancak düzinelerce müttefikin Cuma günü Washington’un Avrupa’daki ana hava üssü Ramstein’da yapacağı toplantı öncesinde ilerleme kaydedilmedi.

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki Perşembe günü, Almanya’nın onay verme olasılığı hakkında, “Orta derecede şüpheciyim, orta derecede kötümserim, çünkü Almanlar kendilerini buna karşı savunuyor, kutsal suya karşı bir şeytan kendini savunuyor.”

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky, Almanya’nın tutumuna ince örtülü eleştiriler yöneltti.

“Ben Avrupa’da güçlüyüm ve Avrupa dışından biri bana yardım ederse ben de yardım ederim. Bana öyle geliyor ki bu çok sağlıklı bir strateji değil.”

Ramstein toplantısı, Batı’nın Ukrayna’ya 2023’te Rusya’yı yenmesi için ihtiyacı olan şeyi vermesi için bir fırsat olarak görülüyor ve 11 NATO ülkesinden oluşan bir grup şimdiden zırhlı araçlar ve hava savunmaları duyurdu.

READ  Birleşik Krallık Muhafazakarları, yerel seçim yenilgilerinin 'korkunç' gecesini yaşıyor

Ancak Kiev, Rus saldırılarını püskürtmek ve işgal altındaki bölgeleri geri almak için ağır tanklara ihtiyaç olduğunu söylüyor.

Ukrayna cumhurbaşkanlığı idaresi başkanı Andriy Yermak Perşembe günü Telegram’da “Zamanımız yok, dünyanın bu zamanı yok.”

“Ukrayna halkımızın durgunluğunun bedelini ödüyoruz ki bu böyle olmamalı.”

Hollanda Savunma Bakanı Kajsa Ollongren, Ukrayna’ya modern muharebe tankları tedarik etmek için bir çözüm bulunabileceğini umduğunu, ancak Almanya’dan Leopard 2 tanklarını kiralayan Hollanda’nın katkıda bulunup bulunmamaya karar vermeden önce Berlin’den yeşil ışık alması gerektiğini söyledi.

Bir Alman hükümet kaynağı, Berlin’in tankları yeniden ihraç etmek için herhangi bir ülkeden izin talebinde bulunmadığını söyledi. Bazı Batılı müttefiklere göre, Avrupa’daki orduların beygir gücü olan ve Soğuk Savaş sırasında Almanya tarafından binlerce kişi tarafından inşa edilen Leopard 2 tankları, yeterli sayıda mevcut olan tek geçerli seçenek.

ABD’li yetkililer, Kiev’in gergin lojistik sisteminin cepheye ikmal yapamayacak kadar yakıt yoğun olduğu düşünülen Abrams’ı göndermek için henüz bir plan olmadığını söylüyor.

“Yıkım Savaşı”

Hem Pistorius hem de Austin, toplantılarından önce Ukrayna’yı desteklemenin öneminden bahsettiler, ancak ikisi de doğrudan tank konusuna değinmedi.

Bakan olarak yemin ettikten sonra düzenlenen törende konuşan Pistorius, “Bunlar normal zamanlar değil, Avrupa savaşta. Rusya, egemen bir ülke olan Ukrayna’ya karşı acımasız bir imha savaşı yürütüyor” dedi.

Austin, Almanya’yı Washington’ın en yakın müttefiklerinden biri olarak nitelendirdi ve Ukrayna’ya şimdiye kadarki desteği için teşekkür etti.

Polonya ve Finlandiya, Almanya vetosunu kaldırırsa Panterleri göndereceklerini zaten söylediler. Artan çaresizliğin bir işareti olarak Polonya, Almanya’nın onu engellemeye çalışabileceğini öne sürdü.

READ  S&P 500 endeksi yılbaşında yükselişte

Rusya, Kiev için daha fazla silah olasılığına tırmanma tehditleriyle yanıt verdi. Başkan Vladimir Putin’in müttefiki olan Dmitri Medvedev, Putin’in başbakanlık görevine ara verdiği 2008-2012 yılları arasında cumhurbaşkanı olarak görev yaptı; bu, Moskova’nın Ukrayna’yı kaybetmesi halinde nükleer silah kullanma yönündeki en açık tehditlerinden biri.

Medvedev, “Konvansiyonel bir savaşta nükleer bir yenilgi, bir nükleer savaşı tetikleyebilir” dedi. “Nükleer güçler, kaderlerinin bağlı olduğu büyük çatışmaları hiçbir zaman kaybetmediler.”

Almanya’nın iktidar koalisyonu içinde sürtüşme işaretleri vardı. Scholz’un yardımcısı Robert Habeck ve koalisyon ortakları Yeşiller daha geçen hafta Almanya’nın diğer ülkelerin Ukrayna’ya leopar göndermesini engellemeyeceğini söylediler.

Leoparları ABD Abrams tanklarına bağlamak, Washington’un sorumluluğunu değiştirecektir. Pentagon’un üst düzey politika danışmanı Colin Kall Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Abrams tanklarının Washington’un bir sonraki 2 milyar dolarlık devasa askeri yardım paketine dahil edilmesinin pek olası olmadığını söyledi.

“Abrams tankı çok karmaşık bir ekipman. Pahalı. Eğitilmesi zor. Bir jet motoru var.”

Hem Ukrayna hem de Rusya, esas olarak, 11 aylık çatışma sırasında yüzlerce kişi tarafından imha edilen Sovyet dönemi T-72 tanklarına güveniyor. Cave, daha iyi silahlanmış ve korunan Batılı tankların, birliklerine belirleyici savaşlarda Rus birliklerini püskürtmek için mobil ateş gücü vereceğini söylüyor.

2022’nin ikinci yarısında Ukrayna’nın büyük kazanımlarından sonra, cephe hattı son iki ayda büyük ölçüde dondu ve yoğun siper savaşında ağır kayıplara rağmen iki taraf da büyük kazanımlar elde edemedi.

Doğudaki Bagmut kenti yakınlarındaki çatışmalarda öncü rol oynayan özel Rus paralı askeri gücü Wagner’in başkanı Yevgeny Prigozhin Perşembe günü yaptığı açıklamada, güçlerinin Bağmut’un eteklerindeki Klishchivka köyünü ele geçirdiğini söyledi. Kiev daha önce anlaşmanın çöktüğünü yalanlamıştı.

Reuters oradaki durumu teyit edemedi.

READ  Prens Harry'nin anı kitabı satış rekoru kırdı

Raporlama Reuters Büroları Yazma Peter Graf ve Alexandra Hudson Düzenleme Angus MacSwan ve Frances Kerry

Standartlarımız: Thomson Reuters Güven İlkeleri.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir