Birleşik Krallık Muhafazakarları, yerel seçim yenilgilerinin ‘korkunç’ gecesini yaşıyor

  • Başbakan Sunak için ilk büyük seçim sınavı
  • Muhafazakarlar 1000 sandalye kaybedecek – anketör
  • İşçi Partisi bir sonraki genel seçimi kazanacağını söylüyor

LONDRA, 5 Mayıs (Reuters) – İngiltere Başbakanı Rishi Sunak’ın Muhafazakarları, siyasi skandallar, enflasyon ve durgun ekonomik büyümeyle geçen bir yılın ardından seçmenlerin partisini cezalandırmasıyla Cuma günü yerel seçim sonuçlarıyla karşı karşıya kaldı.

İktidar partileri genellikle ara seçimlerde zorlanırken, Birleşik Krallık konsey sonuçları, gelecek yıl yapılacak bir sonraki genel seçimlerden önce seçmen duyarlılığının en büyük ve son testi olacak.

Çöp kutuları ve okullar gibi kamu hizmetlerinin günlük olarak sağlanmasından sorumlu olan yerel organlardaki 8.000 meclis koltuğunun yalnızca dörtte biri sayıldı.

Hükümetin parlamentodaki çoğunluğunu etkilemeyen erken sonuçlar, Muhafazakarların net 218 sandalye, ana muhalefetteki İşçi Partisi’nin 118 sandalye ve Liberal Demokratların 57 sandalye kazandığını gördü.

İşçi Partisi, yaptığı açıklamada, bu yerel seçim sonuçlarına dayanarak, Muhafazakarlara karşı sekiz puanlık bir farkla bir sonraki genel seçimi kazanma yolunda ilerlediğini söyledi.

Sunak’ın partisi, İngiltere’nin kuzey ve güneyindeki kilit hedef koltuklarda İşçi Partisi’ne yenilirken, Liberal Demokratlar güneyin daha zengin bölgelerinde baskınlar yapıyordu.

Başbakan gazetecilere verdiği demeçte, şimdiye kadar elde edilen sonuçların, halkın iktidar partisinin önceliklerini yerine getirmesini istediğini gösterdiğini, ancak kesin kararlar almak için sonuçları açıklama sürecinde henüz çok erken olduğunu söyledi.

İngiltere’nin en popüler anketörü John Curtis, şimdiye kadarki sonuçlara göre Muhafazakarların “önemli bir seçim sorunu” içinde olduklarını ve partinin en karamsar tahminiyle uyumlu olarak yaklaşık 1000 sandalyelik net bir kayıp yaşayabileceklerini söyledi.

Partilerin tutumunun tam resmi, çoğu meclisin sonuçlarını açıklayacağı Cuma gününe kadar netleşmeyecek.

Savaş alanı alanları

Sunak, aylarca süren ekonomik çalkantı ve grevlerin ardından Ekim ayında başbakan olduğundan beri Muhafazakarların güvenilirliğini yeniden kazanmaya çalıştı.

READ  Rusya, Ukrayna'ya yönelik hava saldırılarını artırdı, Kiev karşı saldırısının ortasında en az 6 kişiyi öldürdü

Muhafazakarlar, Boris Johnson’ın COVID-19 tecritleri sırasında hükümet binalarında düzenlenen partilerde kısmen devrilmesinin ve Liz Truss’un İngiltere’nin mali istikrar konusundaki itibarını zedeleyen vergi indirimleri kumarının ardından görevden alınmasının ardından geçen yıl üç kez başbakan değiştirdi.

İşçi Partisi, 2016 Brexit referandumunda Avrupa Birliği’nden ayrılmayı destekleyen bazı alanlarda kazanımlar elde etti.

Cuma gününün erken saatlerinde İşçi Partisi, partinin bir sonraki genel seçimleri kazanma umutları için hayati önem taşıyan üç önemli savaş alanı olan Plymouth, Stoke-on-Trent ve Medway konseylerinin kontrolünü ele geçirdi.

Sunak’ın partisi en az sekiz meclisin kontrolünü kaybetti.

Plymouth Milletvekili Jonny Mercer, Muhafazakarlar için “korkunç” bir gece olduğunu söyledi.

Muhafazakarlar, bu yerel seçimlerin çoğuna en son 2019’da itiraz edildiğinde, bu seçimlerdeki kayıpları azaltmaya yardımcı olması beklenen 1.300’den fazla sandalye kaybetti.

Eski bir Muhafazakar bakan ve Üst Meclis üyesi Gavin Barwell, sonuçların geçen yılki siyasi ve ekonomik kargaşayı yansıttığını söyledi.

Sunak, BBC’ye “iyileşiyor ama kilometrelerce geriden başladı ve aradaki farkı kapatmaya çalışmak için harika bir işi var” dedi.

Andrew MacAskill’in bildirdiği; Michael Perry’nin düzenlemesi

Standartlarımız: Thomson Reuters Güven İlkeleri.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir