Düşen talep nedeniyle Tesla'nın karı yarıya düştü

Tesla, 2023'te 2,51 milyar dolar olan kârının yılın ilk üç ayında keskin bir şekilde 1,13 milyar dolara (910 milyon £) düştüğünü açıkladı.

Düşen satışlarla karşı karşıya kalan ve binlerce kişinin işten çıkarıldığını açıklayan elektrikli araç (EV) üreticisi için bu, zorlu bir dönem anlamına geliyor.

Patron Elon Musk, yatırımcılara yeni modellerin tanıtılmasının onu öne çıkaracağını söyleyerek beklentiler konusunda iyimser.

Hisse fiyatı arttı ancak analistler, düşük maliyetli rakipler de dahil olmak üzere önemli zorluklarla karşı karşıya kalmaya devam ettiğini söylüyor.

Şirket, ucuz Çin ithalatından kaynaklanan talep ve rekabetten etkilendi ve bu da 2024'e göre hisse fiyatında %43'lük bir düşüşe yol açtı.

2024'ün ilk çeyreğine ilişkin rakamlar, gelirin 21,3 milyar dolar olduğunu ortaya koyarak analistlerin 22 milyar dolarlık tahminlerini aştı.

Ancak Tesla'nın 2025'in ikinci yarısından itibaren yeni modeller sunma kararı, hisselerinin mesai sonrası işlemlerde yaklaşık %12,5 artmasına neden oldu.

Yeni araçların fiyat detayları açıklanmadı.

Ancak Bay Musk, Tesla'nın yapay zeka konusundaki yeterliliğini ve sürücüsüz araçlara yönelik planlarını överken aynı zamanda daha büyük hedefleri olduğunu da açıkça ortaya koydu; hatta bunu sadece bir otomobil şirketi olarak düşünmenin “yanlış bir çerçeve” olduğunu söyleyecek kadar ileri gitti.

“Birisi Tesla'nın özerkliği çözeceğine inanmıyorsa, onun yatırımcı olması gerektiğini düşünmüyorum” dedi.

Deutsche Bank'ın sürücüsüz araçların “teknik, düzenleyici ve operasyonel zorluklarla” karşı karşıya olduğunu söylemesine rağmen bu tür düşünceler analistler tarafından sorgulandı.

Bazı yatırımcılar, şirketin düşük maliyetli, kitlesel pazara yönelik bir EV piyasaya sürmeye odaklanmasını istedi.

Durumunun benzersiz olmadığını ekledi.

“Birçok otomobil üreticisinin elektrikli araçlar yerine hibritlere öncelik vermesi nedeniyle küresel EV satışları baskı altında olmaya devam ediyor” dedi.

Başlangıçta gelecek yıl için planlanan yeni modelleri öne çıkarma planlarına rağmen şirket, iş gücünü küçültüyor.

Tesla, Haziran ortasından itibaren Kaliforniya'da 3.332, Teksas'ta ise 2.688 kişiyi işten çıkaracağını söyledi.

Teksas'taki kesintiler, Tesla'nın Gigafactory'si ve genel merkezinin bulunduğu bölgedeki yaklaşık 23.000 işçinin %12'sini temsil ediyor.

Ancak Bay Musk bu hamleyi küçümsemeye çalıştı.

“Tesla şu anda Kaliforniya'da 30.000'den fazla imalat işi yarattı!” Salı günü sosyal medya platformu X'te, daha önce Twitter'da yaptığı bir paylaşımda bunu söyledi.

New York'ta 285 kişinin daha işi kaybedilecek.

Tesla'nın toplam iş gücü geçen yılın sonlarında 140.000'den fazlaydı ve şirketin ABD'deki düzenleyici kurumlara sunduğu dosyalara göre 2021 sonuna kadar 100.000 civarında olması bekleniyor.

Musk'ın maaşı

Bay Musk'un tazminat mücadelesi devam ederken, otomobil şirketi başka sorunlarla karşı karşıya.

Hakim, Tesla'nın yöneticilerinin Bay Musk'a ödeme yaparak şirkete karşı olan güven görevlerini ihlal ettiklerini tespit etti.

Tesla'nın düşen hisse değeri nedeniyle tazminat paketinin şu anda 10 milyar dolardan az olduğu tahmin ediliyor, ancak yine de birçok ülkenin GSYİH'sından fazla.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir