S&P 500 endeksi yılbaşında yükselişte

Borsa açısından yıla harika bir başlangıç ​​oldu.

Dünyanın en çok izlenen borsa endekslerinden biri olan S&P 500, 2024'ün ilk üç ayında yüzde 10'un üzerinde yükselişle 22 rekora ulaştı.

Endeksteki hisse senetlerinin yaklaşık yüzde 40'ı 12 ay öncesine göre daha yüksek işlem görüyor. Endeks zemin kaybetse bile, S&P 500'ün yüzde 1'den fazla düştüğü 2024'te yalnızca üç gün varken bu çok fazla olmayacak.

Hareket, hisse senetlerine yönelik yenilenen iştahtan kaynaklanıyor. EPFR Global verilerine göre yatırımcılar Mart ayında ABD'deki hisse senedi satın alma fonlarına yaklaşık 50 milyar dolar aktardı.

Ocak ayında Federal Rezerv'in bu yıl faiz oranlarını düşürmeye başlayacağı beklentileri üzerine ılımlı bir yükseliş, merkez bankasının ekonomiye çok fazla zarar vermeden enflasyonu yüzde 2 hedefine düşürebileceğine dair yaygın bir güvene yol açtı. Uzun zamandır beklenen “yumuşak iniş” için. Cuma günü açıklanan enflasyon ve harcamalara ilişkin yeni veriler ekonomistlerin beklentileriyle uyumlu çıktı ve merkez bankasının faiz hamlelerine ilişkin mevcut tahminleri destekledi.

Bu coşku finansal piyasaların riskli köşelerine de sıçradı. Bitcoin, düzenleyicilerin sıradan yatırımcıların kripto para biriminin fiyatını takip eden fonları satın almasını kolaylaştırmasının ardından bu ay ilk kez ulaşılan 70.000 doların üzerinde işlem görmeye devam ediyor. Aynı zamanda birleşme ve satın almalar arttı ve Reddit ile Trump Media'nın halka açık tanıtımları, ticaretin ilk gününde hisse senedi fiyatlarında büyük patlamalarla karşılandı. Yatırımcıların şirketleri tahvil ve kredi yoluyla finanse ettiği kredi piyasalarında, borçlanma talebi ve borç verme arzusu arttı; bu da kurumsal Amerika'nın görünümüne duyulan güvenin bir işareti.

Merkez bankası bu yıl faiz oranlarını üç kez, toplam yüzde puanın dörtte üçünü düşürmeyi düşünse de, yatırımcılara sunulan getiriler dünyadaki getirilerden daha yüksek ve para akışının sürdürülmesine yardımcı oluyor. Amerika Birleşik Devletleri içinde.

READ  Fed'in faiz artırımı korkuları azaldıkça hisse senetleri tırmanıyor ve Apple sahnede

National Alliance Securities'in uluslararası sabit gelir sorumlusu Andrew Brenner, “Bunu dünyanın her yerinden görüyorum” dedi.

Ama Bay. Brenner ayrıca alarma geçmek için bir neden de görüyor. Ekonomide çatlaklar oluşuyor ve tüketici fonları azalmaya başlıyor. Kredi kartı borçları artıyor ve araç kredisinde temerrüde düşenlerin sayısı artıyor On yılı aşkın süredir en hızlı tempo. S&P Global'e göre bazı şirketler de zorluk yaşamaya başlıyor.

Yurtiçi ekonominin gel-gitlerinden en fazla etkilenen şirketlerin ölçüsü olan küçük firmalara ilişkin Russell 2000 endeksi yılın ilk üç ayında yükseldi, ancak yalnızca yüzde 4,3 oranında arttı. Bu, en büyük şirketlerin borsada yükselişe geçtiğini, özellikle de yapay zekaya olan güven dalgasını desteklediklerini hatırlatıyor.

Bay Weiger, “Hisse senetleri artık insanlar için çalışıyor” dedi. Brenner dedi. “Başımız belaya girmeden önce ne kadar zaman geçecek acaba?”

S&P'den Howard Silverblatt'ın verilerine göre, geçen yıl piyasayı yönlendiren Magnificent Seven Group hisseleri, S&P 500'ün ilk üç aydaki kazancının yaklaşık yüzde 40'ını oluşturdu.

Ancak Apple ve Tesla'nın keskin düşüşleri, Nvidia, Meta, Amazon ve Microsoft gibi daha küçük şirketlerin piyasayı yeni boyutlara taşımasına rağmen piyasayı yeni zirvelere taşıdı. Endeksin kârının yarısından sorumludurlar.

Bay Trump, “Gelirler iyi, faiz oranları zirvede ve istihdam yüksek, tüketiciler maaş çeklerini harcamaya istekli” dedi. Silverblatt şunları söyledi: “Yani piyasa devam ediyor.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir