Baltimore'daki Francis Scott Key Köprüsü Çöküşü: Gemi ve Köprü Hakkında Bildiklerimiz

video başlığı,

İzleme verileri, uyarı sinyali konteynerinin köprüye doğru yolunu gösterir

Salı günü erken saatlerde bir konteyner gemisi Baltimore yakınlarındaki Francis Scott Key Köprüsü ile çarpıştı.

Köprüdeki çok sayıda araç Patapsco Nehri'nin suları altında kaldı. Saatler sonra Sahil Güvenlik en az altı kişinin öldüğünün tahmin edildiğini söyledi.

Maryland Valisi Wes Moore olağanüstü hal ilan etti ve Baltimore Limanı gemilere kapatıldı.

Başkan Joe Biden, federal hükümetin köprünün yeniden inşası ve limanın yeniden açılmasının “tüm maliyetini” karşılayacağına söz verdi.

Köprü hakkında ne biliyoruz?

Daha basitçe Key Bridge olarak bilinen Baltimore Köprüsü, 1977'de ABD milli marşı Star Spangled Banner'ın sözlerini yazan 19. yüzyıl Maryland şairi Francis Scott Key'in onuruna açıldı.

Köprü 1,6 mil (2,6 km) uzunluğundaydı ve Patapsco Nehri ile Baltimore Limanı'nı kapsıyordu. Nehir, Amerika Birleşik Devletleri'nin en büyük halici olan Chesapeake Körfezi'ne akıyor.

Sürekli bir kafes köprü olarak tanımlanıyor ve 1.200 fitlik ana açıklığı dünyadaki herhangi bir köprü türü arasında üçüncü en uzun köprüdür.

Olayın video görüntülerinde, Daly konteyner gemisinin iskelelerinden birine çarpmasının hemen ardından köprünün çöktüğü görülüyor. Olay Salı günü yerel saatle 01:30 (05:30 GMT) civarında meydana geldi.

O sırada köprüde, tamamı çukurları onarmak ve onarmak için sözleşmeli inşaat ekibinden oluşan sekiz kişi görüldü.

Ülkenin Maryland'deki büyükelçiliğine göre işçilerden ikisi Guatemala'dan.

Yetkililer, köprünün çökmesi sonucu birinin durumu kritik, diğerinin ise yaralanmadığı iki kişinin sudan çıkarıldığını söyledi.

Ancak ABD Sahil Güvenlik Salı akşamı yaptığı açıklamada, soğuk su sıcaklıkları ve yüzeyin altında geçirilen saatler nedeniyle altı kişinin daha ölmüş olabileceğini söyledi. Teşkilat, gün boyu süren ana arama ve kurtarma operasyonunu askıya aldığını söyledi.

Artık cesetlerin bulunması ve etkilenen ailelerin kapatılmasına yönelik kurtarma çalışmalarına odaklanılacak.

Yetkililer, ilk müdahale ekiplerinin, “köprüden sarkan bir miktar yük veya malzeme” ve suda tehlikeli kalıntılar olması nedeniyle zor durumdaki adamları bulmaya çalıştıklarını söyledi.

Limandaki su sıcaklığının 9C (48F) civarında olduğu söylendi. Hipotermi, kişinin vücut ısısı 35°C'nin altına düştüğünde ortaya çıkar.

Baltimore itfaiye yetkilileri, araçların sudaki sonar tarafından tespit edildiğini söyledi.

Gemi hakkında ne biliyoruz?

Singapur bayraklı konteyner gemisi Daly, ilk olarak Güney Koreli Hyundai Heavy Industries tarafından Yunan armatör Oceanbulk için inşa edilmişti.

Maersk'ten yapılan açıklamada, şu anda charter nakliye şirketi Synergy Group tarafından işletildiği ve konteyner nakliye şirketi Maersk tarafından geçici olarak kiralandığı belirtildi.

Maersk, müşterilere kargo taşıdığını ancak o sırada gemide şirket personelinin bulunmadığını da sözlerine ekledi.

Gemi, Baltimore'un Seagard Deniz Terminali'nden Salı günü yerel saatle yaklaşık 00:24'te Colombo, Sri Lanka'ya doğru yola çıktı.

Hızı istikrarlı bir şekilde arttı ve Patapsco Nehri boyunca güneydoğuya doğru düz bir rotayı sürdürdü.

MarineTraffic verileri, daha sonra 01:25'te geminin aniden düz rotasından saptığını ve yavaşlamaya başladığını gösteriyor.

Bu noktada videoda, geminin dışındaki tüm ışıkların aniden söndüğü ve geminin bacasından duman dökülmeye başladığı görülüyor.

Kısa sürede köprüye çarptı.

Vali Moore, gemi köprüye yaklaşırken bir yardım çağrısı gönderildiğini, bunun yetkililere arabaların köprüden geçmesini durdurmaları için zaman verdiğini ve “hayat kurtardığını” söyledi.

Geminin sekiz knot veya yaklaşık 15 km/saat hızla “çok çok hızlı” hareket ettiğini söyledi.

BBC'nin ABD'li ortağı CBS tarafından ele geçirilen, ABD Siber Güvenlik ve Altyapı Ajansı'ndan gelen gizli olmayan bir notta, Dally'nin “itici güç kaybettiği” belirtiliyor.

Synergy, hepsinin Hindistan vatandaşı olduğunu ve Baltimore'dan ABD vatandaşı olan iki pilotun hepsinin arandığını ve herhangi bir yaralanma bildirilmediğini söyledi.

Ajans, olayla ilgili birkaç olası açıklama bulunduğunu ancak iki pilotun olaya karıştığı için böyle bir kazanın olağandışı olduğunu söyledi.

Bir nakliye uzmanı BBC'ye kazanın mekanik arıza, direksiyon arızası veya jeneratör kesintisinden kaynaklanmış olabileceğini söyledi.

Bu Dali'nin karıştığı ilk olay değil.

Dali, Ekim 2016'da Singapur bayrağını taşıyordu. Singapur Denizcilik ve Liman İdaresi'ne (MPAS) göre.

MPAS'a göre geminin yapısal bütünlüğünü ve gemi ekipmanlarının çalışmasını kapsayan sertifikalar olay anında geçerlidir.

Yetkili, geminin Haziran ve Eylül 2023'te iki ayrı yabancı liman devleti denetiminden geçtiğini ve geçtiğini ekledi. Haziran 2023 incelemesi sırasında, gemi limandan ayrılmadan önce hatalı bir yakıt basıncı izleme göstergesi düzeltildi.

Köprü çökerse ne olacak?

Kilit köprünün konumu, karayolu trafiğinin aylarca, hatta yıllarca ciddi şekilde kesintiye uğrayacağını gösteriyor. Baltimore Limanı'ndaki nakliye de ciddi şekilde etkilenecek.

Dört şeritli köprü, Baltimore çevresinde “Baltimore Çevre Yolu” olarak bilinen ve yılda 11,5 milyon araç taşıyan bir dış çevre yolu olan Interstate 695'in bir parçasıydı.

Baltimore Limanı hâlâ şehrin yakınında bir metroyla geçilebiliyor ancak yerel yetkililer “büyük bir trafik uyarısı” ilan etti ve olaydan sonra ciddi trafik sorunları yaşanmasını bekliyor.

Köprünün çökmesi, özellikle köprüyü geçebilen ancak alternatif bir tünele girişi yasaklanan tehlikeli madde taşıyan kamyonlar için sorun teşkil edecekti.

Ancak olay nakliyeye engel olmadı.

Ulaştırma Bakanı Pete Buttigieg, Salı günü limanın kapatılmasına ilişkin bir zaman çizelgesi vermeyi reddetti ancak bunun “tedarik zincirleri üzerinde büyük ve kalıcı bir etkisi” olacağını söyledi.

Konteyner taşımacılığı uzmanı Lars Johnson, olayın “ABD'nin Doğu Yakası'ndaki ABD ithalatçıları ve ihracatçıları için önemli sorunlar yaratacak” “büyük bir felaket” olduğunu söyledi.

resim yazısı,

Şafak vakti gemi köprünün kalıntıları arasında kaldı

“Pek çok ticari gemi şu anda Baltimore Limanı'nda mahsur kaldı” diyor ve yaklaşık 21.000 kargo biriminin bölgedeki diğer limanlardan geçmesi gerekiyor. Hiçbiri konteyner gemisi değil, bazıları dökme yük gemisi.

2023 yılına kadar limandan 1,3 milyon ton ithal kargo taşıyan yaklaşık 800.000 aracın geçtiği tahmin ediliyor.

Ancak bazı gecikmeler ve ek maliyetler olsa da Bay Johnson, olayın küresel açıdan önemli bir etkisi olmayacağını söylüyor.

READ  Nijeryalı şef Hilda Bassey 100 saat yemek pişirerek dünya rekoru kırdı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir