Wagner Grubu’nun lideri Yevgeny Prigozhin’in, Rus birliklerinin başkentten ayrılmasıyla Beyaz Rusya’ya gittiği bildirildi.

A İsyancı bir Rus paralı askerinin kısa ömürlü isyanı Komutan, birliklerinin geri çekilmesini engelledi, ancak olağanüstü bir meydan okumayla Devlet Başkanı Vladimir PutinYirmi yıllık iktidar, onun yönetimi ve Ukrayna’daki savaş için uzun vadeli sonuçlar doğurabilir.

gibi ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, “Milletle yüzleşin” dedi.“Pazar sabahı, Rusya’daki mevcut durum bir “çıkış hikayesi”.

Blinken, “Son perdeyi görmedik” dedi. “Ona çok yakından ve dikkatli bir şekilde bakıyoruz, ancak bir saniye geri çekilin ve bunu bağlama oturtun.”

Pazar sabahı, Wagner paralı asker grubunun başkanı Evgeny Prigozhin, Kremlin ile yapılan bir anlaşma uyarınca Beyaz Rusya’ya hareket edecekti. Anlaşmanın bir parçası olarak, Wagner birlikleri affedilecek ve Prigogine aleyhindeki suçlamalar düşürülecekti.

Blinken, “Face the Nation” programında Prigogine’in şu anki konumuna gidemeyeceğini, ancak istihbarat yoluyla “izlediklerini” söyledi.

Yerel halk, 24 Haziran 2023 Cumartesi, Rusya’nın Rostov-on-Don kentindeki Güney Askeri Bölge karargahının bir bölümünü terk etmeye hazırlanan Wagner Group askeri bölüğünün askerlerini alkışlıyor.

/ AB


Wagner’in birlikleri, ele geçirdikleri büyük bir Rus askeri karakolu olan Rostov’dan Pazar günü ayrıldı.

Pazar öğleden sonra askerler başkentten çekilmişti ve insanlar sokakları doldurup otellere akın etmişti. Trafik normale döndü ve barikatlar ve kontrol noktaları kaldırıldı, ancak Kızıl Meydan seyircilere yakın kaldı. Moskova’ya giden otoyollarda işçiler panik içinde yolları saatler önce onardı.

Cumartesi günü televizyonda yayınlanan bir konuşmada Putin birlik çağrısında bulundu ve Prigozh’u adını vermeden vatana ihanetle suçladı.

Sert bir lider olarak Putin’in imajı zaten ağır hasar gördü Ukrayna savaşı16 ay süren ve çok sayıda Rus askeri gerektiren. Analistler, bir zamanlar koruyucusu olan Prigozhin liderliğindeki Cumartesi günü Moskova’ya yapılan yürüyüşün daha fazla zayıflığı ortaya çıkardığını söylediler.

Ukrayna’da Rusya için savaşan en iyi güçlerden bazıları savaş alanından sürüldü: Prigozhin’in kendi Wagner birlikleri ve Çeçen kuvvetleri onları durdurmak için gönderildi.

Sonra engellenmeden büyük ölçekte Moskova’ya doğru ilerlediler. Rus medyası, birkaç helikopteri ve bir askeri iletişim uçağını düşürdüklerini bildirdi. Savunma Bakanlığı yorum yapmadı.

Yalnızca, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini destekleyen Prigozhin’i komşu Beyaz Rusya’ya gönderme anlaşmasıyla durduruldular. Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov’a göre, kendisine yöneltilen silahlı isyan suçlamaları düşürülecek ve Prigozhin, birliklerine kara kamplarına geri dönme emri verdi.

Hükümet, katılan Wagner savaşçılarını yargılamayacağını ve katılmayanlara Savunma Bakanlığı tarafından sözleşme verileceğini söyledi.

Putin daha önce silahlı ayaklanmanın arkasındakileri cezalandırma sözü vermiş olsa da Peskov, Putin’in “daha büyük hedefinin” “öngörülemeyen sonuçları olan kanlı ve iç bir çatışmadan kaçınmak” olduğunu söyleyerek geri dönüşü destekledi.

Bu af, Rus yetkililerin savaşı eleştiren binlerce kişiye dağıttığı para ve hapis cezalarıyla çelişiyor.

Analistler ve gözlemciler, bunun acil krizi sona erdirebileceğini ancak uzun vadeli bir hareketi harekete geçirebileceğini söylüyor.

Üniversitede stratejik çalışmalar profesörü olan Phillips O’Brien, “Karşı konulamaz güç fikri üzerine inşa edilmiş bir diktatörlük için bu ciddi bir utanç ve şüphecilik cininin şişeye geri konduğunu görmek zor” dedi. . St Andrews İskoçya’da. “Yani, eğer Prigozhin kısa vadeli bir kaybedense, Putin de muhtemelen uzun vadeli bir kaybeden olacak.”

Blinken, “Basınla Tanışın” programında Putin’e meydan okumanın içeriden geldiğini kaydetti.

NBC’nin “Basınla Tanışın” programında “Rus cephesinde daha fazla çatlak oluştuğunu gördüğümüzü düşünüyorum” dedi. “Putin’in önümüzdeki haftalarda ve aylarda ele almak zorunda kalacağı her türlü yeni sorumuz var.”

Ajitasyonu sırasında bir dizi sesli ve görüntülü güncelleme gönderen Prigozhin, Kremlin’in anlaşmayı açıklamasından bu yana sessiz kaldı.

Hâlâ Beyaz Rusya’da olup olmadığı veya Wagner birliklerinden herhangi birinin onu takip edip etmeyeceği belli değil.

Associated Press’in sorularına yanıt olarak Prigozhin’in basın ofisi, hemen yanıt veremeyeceğini ancak “sorulara normal temas halinde yanıt vereceğini” söyledi.

Associated Press tarafından Rostov-on-Don’da çekilen videoda, Wagner’in birliklerini terk ederken tezahürat yapan insanlar görülüyordu. Bazıları, bir arazi aracına binen Prigozhin ile el sıkışmak için koştu.

Bölge valisi, o zamandan beri tüm birliklerin şehri terk ettiğini söyledi. Rus haber ajansları, Lipetsk yetkililerinin, Wagner’in güçlerinin Rostov’dan Moskova’ya giden yol üzerinde bulunan bölgeden çekildiğini doğruladığını bildirdi.

Moskova, kentin güney ucunda zırhlı araçlar ve birliklerle kontrol noktaları kurarak güçlerin gelişini doğruladı. Çeçenya devlet televizyonunun bildirdiğine göre, yaklaşık 3.000 Çeçen askeri kavga etmeden Ukrayna’ya sürüklenerek Cumartesi günü erken saatlerde oraya koşturuldu. Makineli tüfeklerle donanmış Rus birlikleri, Moskova’nın güney eteklerinde kontrol noktaları kurdu. Ekipler, yürüyüşü yavaşlatmak için otoyolların bazı kısımlarını kazdı.

Hükümet kontrolündeki televizyon kanallarındaki spikerler, krizi Putin’in bilgeliğinin bir gösterisi olarak sundular ve Wagner’in birliklerinin Rostov-na-Donu’dan çekilme görüntülerini yayınladılar.

Channel 1’in röportaj yaptığı oradaki insanlar Putin’in rolünü övdü.

Ancak ABD merkezli Savaş Araştırmaları Enstitüsü, “Kremlin’in artık son derece istikrarsız bir dengeyle karşı karşıya olduğu” konusunda uyardı.

Ukrayna’daki savaşı başından beri izleyen ajans, “Bu anlaşma kısa vadeli bir çözüm, uzun vadeli bir çözüm değil” diye yazdı.

Prigozhin, uzun süredir Prigozhin’in Ukrayna’daki savaşını eleştiren Savunma Bakanı Sergei Shoigu’nun görevden alınması çağrısında bulundu.

ABD’nin istihbaratı, Prigozhin’in bir süredir Rusya sınırına yakın kuvvetlerini yığdığı yönündeydi. Bu, Prigozhin’in, isyanının Cuma günü Rus ordusunun Ukrayna’daki kamplarına düzenlediği saldırıya yanıt olarak çıktığı iddiasıyla çelişiyor.

Prigozhin isyanı duyururken, Rus güçlerini Ukrayna’daki Wagner kamplarını roketler, helikopter savaş gemileri ve toplarla hedef almakla suçladı. Saldırıların emrini Genelkurmay Başkanı General Valery Gerasimov, Shoigu ile askeri müteahhidi imha etmeye karar verdiklerini iddia ettiği görüşmenin ardından verdi.

Savunma Bakanlığı, kampların saldırıya uğradığını yalanladı.

Konuya aşina bir kişinin söylediğine göre, kongre liderleri geçen hafta başlarında Wagner’e yaratılış hakkında bilgi verdi. Adamın halka açık konuşma yetkisi yoktu ve adının açıklanmaması koşuluyla Associated Press ile konuştu. ABD istihbarat brifingini ilk olarak CNN bildirdi.

Prigozhin’in isyanı için olası bir motivasyon, Rusya Savunma Bakanlığı’nın Putin tarafından desteklenen özel şirketlerin 1 Temmuz’a kadar onunla sözleşme imzalaması talebiydi. Prigogine bunu yapmayı reddetti.

Ukraynalılar, Rus iç çatışmasının ordularına Rus güçleri tarafından ele geçirilen bölgeleri geri alma fırsatı yaratacağını umuyorlardı.

Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü’nde kara savaşı kıdemli üyesi Ben Barry, “Bu olaylar Ukrayna hükümeti ve ordusu için büyük rahatlık olurdu” dedi.

Wagner’in birlikleri, en kanlı ve en uzun muharebelerin yaşandığı doğudaki Bagmut kentini ele geçirerek Ukrayna’daki savaşta önemli bir rol oynadı.

Kremlin’in Prigozhin için affı, Putin ile ilişkisindeki statüsünü artırmış olabilecek Belarus Devlet Başkanı Alexander Lukashenko tarafından müzakere edildi.

Eski bir mahkum olan 62 yaşındaki Prigozhin, Putin’le uzun süredir devam eden bağlara sahipti ve kazançlı Kremlin yemek sözleşmelerini kazanarak ona “Putin’in şefi” lakabını kazandırdı.

Wagner, Ukrayna’nın yanı sıra Libya, Suriye ve birkaç Afrika ülkesine askeri müteahhitler gönderdi.

READ  8 Temmuz 2023 Cumartesi burç yorumları

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir