Ukrayna yolsuzluk skandalı: ABD, yardımı ‘sıkı bir şekilde izleme’ sözü verdi

Salı günü ABD, Ukrayna’nın milyarlarca doları yardım için nasıl harcadığını sıkı bir şekilde izleme sözü verdi.

Washington, Batı fonlarının kötüye kullanıldığına dair bir kanıt olmadığını söylerken, ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ned Price, ABD yardımının başka yöne çevrilmemesini sağlamak için “sıkı bir izleme” yapılacağına söz verdi.

Çok sayıda üst düzey Ukraynalı yetkili, bakan yardımcılarına uygunsuz ödemeler yapmak ve askeri sözleşmeleri gereğinden fazla ödüllendirmekle suçlanarak Salı günü görevden alındı.

Cumhurbaşkanlığı İdaresi Başkan Yardımcısı ve Başsavcı Yardımcısı ile birlikte toplam beş bölge valisi, dört bakan yardımcısı ve iki devlet dairesi başkanı görevlerinden ayrıldı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky gece yaptığı konuşmada “güçlü bir pozisyonu” korumanın “gerekli” olduğunu söylerken, Price bunu “hızlı” ve “gerekli” olarak selamladı.

Yine de skandal, Batı’dan sürekli artan destek aradığı ve doğuda Rusya’nın ilerlemesiyle karşı karşıya olduğu için Kiev için kritik bir zamanda geliyor.

Skandal, Batı’nın uzun bir geçmişe sahip sallantılı bir rejim olan Ukrayna hükümetine duyduğu coşkuyu azaltabilir.

Hafta sonu, yolsuzlukla mücadele polisi, altyapı bakan yardımcısını yüksek fiyatlı jeneratörler satın almak için 367.000 avroluk rüşvet aldığı şüphesiyle tutukladı ve bu suçlamayı reddediyor.

Ukrayna halkı, ülkenin enerji altyapısını felce uğratan Rus saldırılarının ortasında uzun süreli elektrik kesintilerine katlanırken geliyor.

Bu arada, Ukrayna’da yayınlanan bir gazete soruşturması, Savunma Bakanlığı’nı ön cephedeki birliklere normal fiyatın “iki ila üç” katına yiyecek sağlamak için sözleşmeler imzalamakla suçladı.

Analistlere göre üst düzey istifalar, yolsuzluğun sadece bir suç değil, aynı zamanda siyasi bir sorumluluk olduğunu da gösteriyor.

“Kurumların, yolsuzlukla mücadelenin ve kontrol ve dengelerin nasıl kurulduğuna dair iyi bir örnek. [2014 Maidan] Yolsuzlukla mücadele STK’sı Transparency International Ukraine’den Kateryna Rysenko, Euronews’e verdiği demeçte, geniş çaplı bir savaş olmasına rağmen bir haysiyet devrimi işliyor” dedi.

READ  Warriors-Lakers 3. Maç canlı güncellemeleri, kadrolar, sakatlık raporu, nasıl izlenir, TV kanalı

Ancak bu davaların son kısmı, bu davaların savcılık, soruşturma makamı ve mahkemeler tarafından kanunun tam anlamıyla karara bağlanması gerektiğidir” dedi.

320 milyon avro değerinde yüksek fiyatlı sözleşmeler imzaladığı söylenen Ukrayna savunma bakanlığı, istifaların “toplumun ve uluslararası ortakların güvenini korumaya” yardımcı olacağını söyledi.

Pazar günü, “özel bir dönemde güvenliğin çıkarlarına” zarar verebilecekleri uyarısında bulunarak iddiaları “yanlış bilgi” olarak reddetti.

Ocak ayında, Rusya’nın Çeçen Cumhuriyeti lideri, Batı’nın Ukrayna’ya yaptığı yardımı “kara para aklama planı” olarak nitelendirdi.

“Bazılarının Ukrayna’ya yapılacak dış yardım konusunda endişeli olduğunu görüyorum. Endişelenmeyin! Bu işleyen bir kara para aklama planı. Batılı ve Ukraynalı yetkililer bu fonları zimmetine geçirecek ve toplam yardımın %15’inden fazlası siperlere ulaşamayacak. ,” diye yazdı Ramzan Kadırov Telegram’da.

Sadık bir Putin müttefikinden bu iddia için bir kanıt yok.

Zelenskyy, 2019 yılında yolsuzlukla mücadele ve ekonomiyi iyileştirme amaçlı geniş kapsamlı reformlar vaadiyle seçilmişti.

Ukrayna cumhurbaşkanı olarak görev yaptığı süre boyunca, ülkedeki güçlü figürlerin yozlaştırıcı etkisine karşı savaşırken çok sayıda bakan ve yetkiliyi görevden aldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir