Güneydeki savaş, Zelensky ve Putin’in her birinin üstünlüğü ele almasıyla yoğunlaşıyor

İnsani yardım liderleri, Ukraynalı yetkililer ve ülkenin hayır kurumlarının krizlerle başa çıkma konusunda güçlü bir sicile sahip olduğunu ve zor öğrenilen becerilerinin – bazen felaketten zarar görmüş ülkelerde eksik olan – zaten Dnipro Nehri üzerindeki bir barajın yıkılmasına yanıt olarak kullanıldığını söylüyor.

Yaklaşık 2.000 kişiyi ani sel bölgesinden kurtardığını söyleyen devlet acil servisi, Moskova’nın 15 ay önce tam ölçekli bir işgal başlatmasından bu yana binlerce Rus füze saldırısına yanıt verdi. Sivilleri kurtardı, yangınları söndürdü ve insanların tahliyesine yardım etti.

İşgalden bu yana, birçoğu savaş çabalarıyla dayanışma göstermek isteyen bir gönüllü grupları ağı hızla büyüdü.

Kararlı olan sadece insanlar değildir.

Ukrayna’nın ulaşım altyapısı, çatışma sırasındaki birkaç doğrudan saldırıya rağmen ayakta kaldı ve ulaşım, herhangi bir afet müdahalesinde kilit bir faktör olabilir. Nova Khakovka barajı Salı günü patladığında, hükümet insanları sular altında kalan bölgeden trenle Mykolaiv şehrine tahliye edebildi.

Norveç Mülteci Konseyi genel sekreteri ve eski Birleşmiş Milletler insani yardım koordinatörü Jan Egeland, “Yerel sivil toplum, yetkililer, özel sektör – bir krizde bunlar hafife alınır” dedi. “Orada en öndeler.”

Ukrayna, Sn. Egeland, yardım çalışmaları için “pazarda daha fazla lojistik, daha eğitimli personel ve daha fazla hacim” olduğunu söyledi.

Perşembe günü, ülkenin cumhurbaşkanı Volodymyr Zelensky barajın yıkılmasına karşı büyük bir küresel tepki çağrısında bulundu. İnsani İşler Koordinasyon Ofisi sözcüsü Jens Lark, Birleşmiş Milletler’in bugüne kadar 100.000’den fazla şişe su dağıttığını ve 18.000 kişiye gıda yardımı ve 3.500 kişiye nakit yardımı sağladığını söyledi.

Tahliye yapmak ve temiz su sağlamak, bir sel bölgesinde en önemli ihtiyaçlardan biridir, ancak görev karmaşıktır. Rus kuvvetleri, Dnipro’nun doğu yakasındaki Ukrayna kontrolündeki bölgeleri bombalamaya devam ediyor. Aylarca süren işgalin ardından aylardır saldırı altında olan bazı mahalle sakinlerinin ise gitmeye hiç niyeti yok.

READ  Canlı Bildirimler | Rus paralı asker liderinin silahlı isyanından sonra

Uluslararası yardım kuruluşu CARE’in Ukrayna bölge müdürü Selena Kozakijeviç, nehir kıyısına yakın yerlerde yaşayanların çoğunun yaşlı olduğunu, sağlık sorunları ve sakatlıklardan muzdarip olduğunu söyledi.

Birçoğu sel baskınına uğramasına rağmen hala evlerini terk etmeyi reddediyor” dedi. “Çatışmanın başından beri orada bulunan nüfus bu.”

Taşkınlar azaldıktan sonra bile, kirli su ve orijinal konumlarından sürüklenen kara mayınları dahil olmak üzere diğer tehlikeler aylarca veya yıllarca devam eder.

Ukraynalı yardım grupları ve Ukrayna’da çalışan uluslararası insani yardım kuruluşlarının çoğu, öncelikle dili konuşma, ülkeyi anlama ve genellikle etkilenen bölgeyi tanıma avantajına sahip olan vatandaşlarla çalışır.

Bununla birlikte, yakın çevredeki Ukraynalı müdahale ekipleri genellikle müdahale ettikleri felakete yakalanma gibi ek bir zorlukla karşı karşıya kalıyor.

En hazırlıklı ülkeler bile büyük felaketleri tek başına yönetmek için mücadele ediyor, Sayın Başkan. Türkiye’yi, 60.000 kişinin hayatını kaybettiği Şubat depreminden sonra başa çıkmakta zorlanan, güçlü bir acil durum hazırlık sektörüne sahip bir ülke örneği olarak gösterdi.

Daha fazla para gelecek.

Afetten etkilenen ülkeler, acil krizin üstesinden gelmek ve uzun vadeli destek sağlamak için mali yardıma ihtiyaç duyar. Böylelikle savaşın Ukrayna’ya getirdiği uluslararası görünürlük, yardım gruplarının fon toplamasını kolaylaştırdı.

Norveç Mülteci Konseyi, geçen hafta çok sayıda insanın evlerini terk etmeye zorlandığı diğer krizlere dikkat çekmek amacıyla bir liste yayınladı Dünyanın En Çok İhmal Edilen 10 Göç Krizi 10 ülkenin tamamı Afrika veya Latin Amerika’daydı ve listenin başında Burkina Faso vardı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir