Kayıp Titanik keşfeden denizaltı hakkında ne biliyoruz?



CNN

bir dalgıç beş kişi taşır Kalıntıları görün Titanik, Kuzey Atlantik Okyanusu’nun dibinde hala kayıp Büyük arama operasyonu – ancak arama ekipleri bölgede gök gürültüsü duyduklarında zamanları daralıyordu.

Aramayı güncelleyen bir iç hükümet notuna göre, ekipler Salı günü yaklaşık 30 dakika arayla sesler duydu. Ek sonar cihazları konuşlandırıldıktan sonra gök gürültüsü dört saat sonra duyuldu.

Salı gecesi gönderilen bir güncelleme, “vurma” olarak tanımlanmasa da daha fazla ses duyulduğunu söyledi. Ancak, “hayatta kalanların devam eden umuduna” atıfta bulunur.

CNN, yorum için OceanGate, Boston’daki ABD Sahil Güvenlik ve Kanadalı yetkililerle temasa geçti. Rolling Stone haberi ilk olarak Salı gecesi bildirdi.

Denizaltı Titan, bağlantıyı kaybettiğinde Kanada, Newfoundland, St. John’s kıyılarındaki ünlü enkaza doğru gidiyordu. Destek gemisiyle birlikte mürettebata ancak birkaç gün yetecek kadar oksijen bıraktı.

İşte şimdiye kadar bildiklerimiz.

Denizaltı, OceanGate Expeditions tarafından kişi başı 250.000 $’a mal olan sekiz günlük bir yolculuğun parçası. Sefer Newfoundland’den ayrıldı ve katılımcılar ilk önce Massachusetts, Cape Cod kıyılarının 900 mil (1.450 kilometre) açığındaki enkaz alanına 400 deniz mili seyahat ettiler.

Denizaltı Pazar sabahı iki saatlik alçalmasına başladı, 18 Haziran. Yetkililer, gemiye üsse kadar eşlik eden destek gemisi Polar Prince ile bağlantısını 1 saat 45 dakika içinde kaybettiğini söylediler.

O gün bir arama operasyonu başlatıldı.

Denizaltıya ne olduğu, neden teması kaybettiği ve kaybolduğunda Titanik’e ne kadar yakın olduğu hala net değil.

CNN.com’daki bu etkileşimli içeriğe göz atın

Yetkililer kayıp beş kişinin isimlerini açıklamazken, İngiliz işadamı Hamish Harding, Fransız dalgıç Paul-Henri Narjolet, Pakistanlı milyarder Shahjata Dawood ve oğlu Süleyman Dawood’un gemide olduğu doğrulandı.

Çalışma planı hakkında bilgisi olan bir kaynağa göre, beşinci kişi OceanGate CEO’su ve kurucusu Stockton Rush. OceanGate, CNN’in yorum talebine yanıt vermedi.

Harding, Birleşik Arap Emirlikleri’nde yerleşiktir ve hava komisyonculuğu Action Aviation’ın başkanıdır. Ajans, sosyal medyada Harding’in denizaltıda olduğunu söyledi; Harding, Cumartesi günü internette Titanik dalışına katıldığını “duyurmaktan gurur duyduğunu” yazdı.

READ  Asya borsaları, ABD teknolojisindeki düşüşler, dolar ve getirilerin artışlarını sürdürmesinin ardından hafif düşüş yaşadı

Harding hevesli bir maceraperesttir, geçen yıl Blue Origin uçuşuyla uzaya seyahat etmiştir ve dünyanın en derin noktası olduğuna inanılmaktadır, Pasifik Okyanusu’ndaki Challenger Deep.

Cumartesi günü Narjolet’in kendisiyle birlikte denizaltıda olacağını bildirmişti. Narjolet’in ailesi, CNN üyesi BFMTV’ye Narjolet’in gemide olduğunu doğruladı.

Titanik’i keşfetme konusunda onlarca yıllık deneyimi var. Gemiden eserleri kurtarmak için münhasır haklara sahip olan RMS Titanic Inc. için su altı araştırma direktörü olarak çalışıyor. Şirketin web sitesindeki biyografisine göre Norjolet, Titanik enkazına 35 dalış yaptı ve 5.000 eserin kurtarılmasını denetledi.

Ailelerinden yapılan açıklamada, Pakistanlı baba ve oğlunun uçakta olduğu doğrulandı. Dawoods, enerji, petrokimya, gübre, bilgi teknolojisi ve gıda ve tarımı içeren bir portföyle ülkenin en büyük şirketlerinden bazılarını yöneten önde gelen bir Pakistanlı iş ailesidir.

Hamish Harding/Facebook’tan

Hamish Harding, 17 Haziran’da sosyal medya hesaplarında denizaltının bir fotoğrafını yayınladı.

Denizaltı 96 saat oksijen taşıyacak şekilde tasarlandı.

Salı günü saat 13:00’e kadar, ABD Sahil Güvenlik 40 saat kalabileceğini söyledi. Bu, yetkililere gemiyi bulup kurtarmak için Perşembe sabahına kadar süre veriyor.

Ancak uzak konum, yerel hava durumu, su altında kalabilirlik ve kayboldukları bölgedeki okyanusun olağanüstü derinliği gibi pek çok zorluk var.

bu Şimdiye kadarki en derin sualtı kurtarma Roger Chapman ve Roger Mallinson, 1973’te Balık III denizaltından 1.575 fit derinlikte kurtuldular. 76 saat mahsur kaldılar.

Titanik enkazı çok derin, deniz seviyesinden yaklaşık 13.000 fit aşağıda oturuyor.

Dalgıcın ne kadar derin olduğu belli değil. Bazı uzmanlar, denizaltılar genellikle ekstra kaldırma kuvveti için ağırlık kaybedebildikleri için yüzeye daha yakın olabileceğine dikkat çekti. Ancak yüzeye ulaşsalar bile kapı dışarıdan kilitlenir – yani kurtarıcılar tarafından bulunup serbest bırakılmadıkça oksijenleri bitecektir.

Bir denizaltı, bir denizaltından birkaç önemli yönden farklıdır. Sınırlı güç rezervlerine sahiptir, bu nedenle fırlatmak ve kurtarmak için yüzeyde bir destek gemisine ihtiyacı vardır. Su altında uzun süre kalamaz; Denizaltılarla karşılaştırıldığında Titan, Titanik enkazına her dalışta tipik olarak 10 ila 11 saat harcıyor.

OceanGate’in bildirdiğine göre Titan, karbon fiber ve titanyumdan yapılmış, 23.000 pound ağırlığında ve geminin yapısal bütünlüğünü izleyen güvenlik özelliklerine sahip.

Bir minibüs gibi bol miktarda alana sahip, kompakt ve seyrek CBS Muhabiri David Bock, geçen yıl Titanik felaketinden hemen önce Titan’da seyahat eden. Sadece bir tuvalet, koltuk yok; Yolcular yerde oturuyor. Titanik’e bakan küçük bir lumboz dışında pencere yoktur.

Su altı GPS’i olmadan, denizaltı yalnızca yüzey gemisinden gelen metin mesajlarıyla yönlendirilir. Bogue’nun yolculuğunda, bir dalış sırasında iletişimin kesilmesinin ardından denizaltının iki saatten fazla bir süre kaybolduğunu söyledi.

2021’de Titan’a dalış yapan ve şu anda bir Oceangate yatırımcısı olan Aaron Newman’a göre pilot, denizaltıyı yönlendirmek için bir video oyun denetleyicisi kullanıyor – ancak bu başarısız olursa, kablolu bir sistem pervaneleri kontrol ediyor. İticilere harici bir elektrik sistemi tarafından güç verilirken, dahili bir sistem iletişim ve ısıtıcıya güç sağlıyor, dedi.

01:55 – Kaynak: CNN

Normalde Titanik yolculuğu için kullanılan denizaltının içini görün

Hem Amerika Birleşik Devletleri’nden hem de Kanada’dan birkaç ajans, yüzey ve su altı aramalarına katılıyor. Salı günü itibariyle 10.000 mil kareden fazla arama yapıldı.

Tekneler, uçaklar ve radar ekipmanı yüzeye çıkmış bir denizaltı için yüzeyi tarıyor. Sonar Şamandıralarda ve gemilerde sonar ekipmanı da su altı seslerini algılamak için kullanılır.

ABD Sahil Güvenlik, ABD Donanması, ABD Hava Kuvvetleri, Kanada Sahil Güvenlik ve Kanada Ordusu, arama ve olası kurtarma operasyonlarını koordine ediyor. Fransa ayrıca aramaya katılmak için bir su altı robotu ile donatılmış bir araştırma gemisi gönderdi.

Bir derin deniz haritalama şirketi olan Magellan, en çok Titanik’in türünün tek örneği derin deniz görüntüleri ile tanınır.

READ  Adani'nin piyasa değeri kaybı 100 milyar dolar

Ancak bir dalgıç bulmak yalnızca ilk adımdır; Onu kurtarmak farklı bir zorluk olabilir.

Denizaltının nerede ve hangi derinlikte bulunduğuna bağlı olarak, kurtarma gemilerinin sınırlı seçenekleri olabilir.

Örneğin, ABD Donanması’nın nükleer enerjiyle çalışan denizaltıları tipik olarak 250 metre veya daha düşük irtifalarda çalışır – yani deniz tabanının altına inemezler, yani denizaltının üstündeki su basıncı denizaltının patlamasına neden olabilir.

1973 kurtarma operasyonu sırasında yetkililer, Balık III’e halatlar bağlamak için diğer denizaltıları ve uzaktan çalıştırılan Donanma yapımı bir kurtarma gemisini kullandılar – daha sonra onu yüzeye geri çekmek için kullanıldı.

Konumunu çevreleyen belirsizlik göz önüne alındığında, bu yöntemlerin Titan için işe yarayıp yaramayacağı belli değil.

Olay, derin deniz turizminin güvenliği hakkında tartışmalara yol açtı ve bazıları OceanGate’in geçmişte ateş altında olduğuna işaret etti.

İki eski OceanGate çalışanı, birkaç yıl önce şirket tarafından işe alındıklarında Titan’ın gövdesinin kalınlığıyla ilgili benzer güvenlik endişelerini ayrı ayrı dile getirdiler.

Bir araştırma laboratuvarından alınan bir rapor, geminin geliştirilmesine giren mühendislik ve testlerle ilgili çelişkili bilgiler gösteriyor gibi görünüyor.

OceanGate’in yasal temsilcisi, 2021’deki bir mahkeme dosyasında Titan’ın “benzersiz” güvenlik özelliklerini övdü ve Titan’ın Washington Üniversitesi Uygulamalı Fizik Laboratuvarı ile birlikte inşa edildiğini söyledi – ancak üniversite, laboratuvarın Titan’ın tasarımını, mühendisliğini veya testini asla üstlenmediğini söyledi. .

New York Times’ın Salı günü bildirdiğine göre, endüstri liderleri beş yıl önce şirketin Titan denizaltısına “deneysel yaklaşımı” ve Titanic’e yolculuğu hakkında endişelerini dile getirdiler.

Deniz Teknolojileri Derneği’nin İnsansız Sualtı Araçları Grubu, kaybolan CEO Rush’a 2018 yılında bir mektup yazmıştı. The Times’ın elde ettiği mektupta, grubun “sektördeki herkes için ciddi sonuçlara yol açabilecek (küçükten felakete kadar değişen) olumsuz sonuçlara” karşı uyarıda bulunulduğu belirtildi.

OceanGate, mektup veya iki eski çalışanın iddiaları hakkında yorum yapma talebine yanıt vermedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir