Adani’nin piyasa değeri kaybı 100 milyar dolar

YENİ DELHİ/MUMBAI, 2 Şubat (Reuters) – Adani Group’un pazar kayıpları Perşembe günü, ana şirketinin 2,5 milyar dolarlık hisse senedi arzından vazgeçmesinin ve potansiyel sistemik etkisine ilişkin endişeleri artırmasının ardından 100 milyar doların üzerine çıktı.

Adani Enterprises’ın Geri Çekilmesi (ADEL.NS) Hisse satışı, son yıllarda hızla artan, ancak ABD merkezli açık satıcı Hindenburg’un kritik bir araştırma raporu yayınlamasının ardından geçen hafta düşen serveti bırakan milyarderin kurucusu Gautam Adani için dramatik bir gerilemeye neden oldu.

Hisse satışının iptali, muhalefet milletvekillerinin daha geniş bir soruşturma ve merkez bankasının bankaların risklerini kontrol etmek için adımlar atması çağrısında bulunmasıyla Adani hisselerinin düşmesine neden oldu.

Citigroup’un (CN) Bir kaynak, Perşembe günü servet biriminin Adani Grubu menkul kıymetlerine karşı müşterilerine marj kredisi vermeyi durdurduğunu ve Adani tahvillerine karşı kredilerde kredi-değer oranını sıfıra indirdiğini söyledi. .

Adani, France’s Total Energies gibi yabancı şirketlerle ortaklıklar kurdu. (TTEF.PA) Ve limanlardan enerji sektörüne kadar her alanda küresel genişlemesini sürdüren Abu Dabi’nin Uluslararası Holding Şirketi gibi yatırımcıları cezbetti.

En son güncellemeler

2 habere daha bakın

Adani, hisse satışını açık satıcı Hindenburg’un eleştirileriyle körüklenen hisseler düştüğü için tamamen kabul edilmesine rağmen Çarşamba günü geç saatlerde durdurdu.

Swisscote Bank kıdemli piyasa analisti Ibek Oskardeskaya, “Adani, Hindistan hisse senetlerinde daha geniş piyasa etkileri olabilecek bir güven krizini tetiklemiş olabilir” dedi.

Adani Enterprises hisseleri Perşembe günü yaklaşık %23 düşerek Mart 2022’den bu yana en düşük seviyesinde işlem görüyor.

Diğer grup şirketleri de Adani Total Gas’ta %10 değer kaybetti. (ADAG.NS)Adani Yeşil Enerji (ADNA.NS) ve Adani İletim (ADAI.NS) ve Adani Limanları ve Özel Ekonomik Bölgesi (APSE.NS) %5 azalma.

Hindenburg’un 24 Ocak tarihli raporundan bu yana grup şirketleri toplam piyasa değerlerinin neredeyse yarısını kaybetti. Adani’nin işletme portföyü olarak tanımlanan Adani Enterprises, piyasa değerinde 24 milyar dolar kaybetti.

READ  Marianne Williamson, Biden'a Longshot 2024 Challenge'ı Başlattı

60 yaşındaki Adani, Forbes’un listesine göre, bir haftada yaklaşık 66 milyar dolara düşerek dünyanın en zenginleri listesinde 16. sıraya geriledi ve onu Asya’nın en zengin adamı yaptı. Adani daha önce milyarderler Elon Musk ve Bernard Arnold’un ardından üçüncü sırada yer almıştı.

Mukesh Ambani’nin Reliance Industries’in rakibi (GÜVENİLİR.NS) Şimdi Asya’nın en zengin adamı.

Reuters Grafikleri

Geniş endişeler

Adani’nin düşen hissesi, Hindistan’ın finansal sistemi üzerinde daha geniş bir etkiye sahip olma potansiyeline ilişkin endişeleri artırdı.

Hükümet ve bankacılık kaynakları Perşembe günü Reuters’e, merkez bankasının yerel bankalardan Adani Group ile ilişkilerinin ayrıntılarını istediğini söyledi.

CLSA, Adani Group’un Mart 2022’ye kadar olan mali yılda aldığı 24,5 milyar dolarlık kredinin yaklaşık %40’ının Hindistan bankalarına borçlu olduğunu tahmin ediyor. daha fazla oku

Monica, “Piyasanın aşağı yönün nasıl ölçüleceğine dair güvenini kaybettiğini görüyoruz ve açık kapamada bir toparlanma yaşanacak olsa da, daha fazla özel bankanın (marjı azaltması veya azaltması) ve daha fazla baz aşağı yönlü riskler almasını bekliyoruz” dedi. Hsiao, Hong Kong merkezli borç fonu Triada Capital’in baş yatırım yetkilisidir.

Yeni Delhi’de, muhalefetteki MLA’lar, ABD’nin açığa satış yapanlar raporu hakkında bir tartışma talebiyle Parlamento’ya bir bildiri sundular.

Kongre partisi, konuyla ilgili bir meclis ortak komisyonu kurulmasını veya Yargıtay denetiminde bir soruşturma yapılmasını talep etti. Bugün için ara verilen Meclis’te bazı milletvekilleri Adani aleyhine sloganlar attı.

Adani Hindenburg’a Karşı

Dealogic verilerine göre, Adani 2022’de 13,8 milyar dolarlık satın alma gerçekleştirecek ve bu, tüm zamanların en yüksek seviyesi ve bir önceki yılın iki katından fazlası olacak.

İptal edilen bağış toplama, 1.33 milyar doların yeşil hidrojen projelerini, havaalanı tesislerini ve sıfırdan otoyolları finanse etmek için ve 508 milyon doları bazı birimlerdeki borcu geri ödemek için kullanılacağını söyleyen Adani için önemliydi.

READ  'Görünür' Sidney katili kadınları hedef aldı - Avustralya polisi

Hindenburg’un geçen haftaki raporu, offshore vergi cennetlerinin uygunsuz şekilde kullanıldığını ve Adani grubu tarafından stok manipülasyonu yapıldığını iddia etti. Bu, listelenen yedi Adani şirketinin yüksek borcu ve değerlemeleri hakkında endişeleri artırdı.

Adani Group, açığa satıcının iddiasının “temelsiz” olduğunu ve Hindistan yasalarının cehaletinden kaynaklandığını söyleyerek iddiaları yalanladı.

Grubun her zaman gerekli düzenleyici açıklamaları yaptığını söyledi.

Adani, hisse fiyatı ihraç fiyatının altında olmasına rağmen Salı günü hisse satış abonelikleri almayı başardı.

Maybank Menkul Kıymetler ve Abu Dabi Yatırım Otoritesi, konunun çıpa kısmı için teklif veriyor — şimdi Adani tarafından geri ödenecek olan yatırımlar.

Grubun kurucusu Çarşamba günü gece yarısı yaptığı bir duyuruda, düşen hisse fiyatı nedeniyle hisse satışını geri çektiğini ve yönetim kurulunun “ihraca devam etmenin ahlaki açıdan doğru olmayacağını” düşündüğünü söyledi.

Chris Thomas, Nallur Sethuraman, Tanvi Mehta, Ira Dugal, Aftab Ahmed, Sumeet Chatterjee, Anshuman Taka, Samar Jen; Aditya Kalra’nın yazdığı; Muralikumar Anantharaman ve Jason Neely tarafından kurgu

Standartlarımız: Thomson Reuters Güven İlkeleri.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir