Almanya’da mayın saldırısında tutuklanan Greta Thunberg’in daha sonra serbest bırakılacağı bildirildi.

LUETZERATH, Almanya, 17 Ocak (Reuters) – İklim savunucusu Greta Thunberg, diğer aktivistlerle birlikte Salı günü Luetzerath kömür köyünün yıkımına karşı düzenlenen bir protesto sırasında gözaltına alındı, ancak polis, günün ilerleyen saatlerinde tüm grubun serbest bırakılacağını söyledi.

Aachen’deki bölge polisinden bir sözcü, tüm gösterici grubuna atıfta bulunarak, “Onları günlerce tutmaları için bir neden yok. Saatler sürebilir yoksa hemen ayrılırlar” dedi.

Thunberg, Luetzerath’a 9 km (5,6 mil) uzaklıktaki Garzweiler 2’deki açık ocak kömür madeninde protesto yaparken tutuldu.

Batıdaki Kuzey Ren-Vestfalya eyaletindeki köyün yıkımı, RWE ile hükümet arasında, enerji şirketi Lutzerath’ın kömürden hızlı bir çıkış ve önce beş köyün kurtarılması karşılığında köyü yıkmasına izin veren bir anlaşmayla kararlaştırıldı.

Aktivistler, Almanya’nın artık linyit madenciliği yapmaması ve bunun yerine yenilenebilir enerjiyi genişletmeye odaklanması gerektiğini söylüyor.

Buldozerlerin desteklediği çevik kuvvet polisi, geçen hafta sonu aktivistleri köydeki binalarla birlikte birkaç ağaç ve bir yer altı tünelinden temizledi, ancak Thunberg de dahil olmak üzere protestocular Salı günü oturma eylemi düzenledi.

Bir Reuters tanığı, Thunberg’in gözaltına alındıktan sonra büyük bir polis otobüsünde tek başına otururken görüldüğünü söyledi.

Reuters kamera kayıtlarına göre bir polis, “Sizi kimlik kontrolüne götürmek için güç kullanacağız, bu yüzden lütfen işbirliği yapın” dedi.

Aachen polisinin bir sözcüsü Reuters’e “Greta Thunberg, çıkıntıya koşan bir grup aktivistin parçasıydı. Ancak, durduruldu ve kimliğini belirlemek için bu grupla birlikte acil tehlike bölgesinden götürüldü.” Bir aktivist madene atladı.

READ  Lucid, zayıf talep nedeniyle siparişlerin düşmesi nedeniyle hayal kırıklığı yaratan 2023 elektrikli araç üretimi görüyor

Thunberg’e üç polis eşlik etti ve daha önce grupla birlikte oturduğu madenin kenarına çok da uzak olmayan bir noktada tek kolundan tutuldu.

Daha sonra polis minibüslerine geri götürüldü.

İsveçli iklim aktivisti Cumartesi günü Lutserath’a doğru yürüyen yaklaşık 6.000 protestocuya seslendi ve madenin genişletilmesini “şimdiki ve gelecek nesillere ihanet” olarak nitelendirdi.

Almanya, dünyanın en büyük kirleticilerinden biri ve sorumlu tutulması gerekiyor” dedi.

Yazan: Wolfgang Rutte ve Riham Algousa, Yazan: Victoria Waltersee; Kurgu: Maria Sheehan, William McLean

Standartlarımız: Thomson Reuters Güven İlkeleri.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir