ABD borç müzakereleri sürerken Avrupa hisse senetleri kararsız

  • Avrupa hisse senetleri ve ABD hisse senedi vadeli işlemleri karıştı
  • ABD borç tavanı müzakereleri çıkmazdan sonra devam ediyor
  • Powell korkulandan daha az şahindir; Yellen banka birleşmelerine karşı uyardı
  • Pekin, G7 Çin’in ticaret güvenini baltalamak için Micron’u kısmen yasakladı

SİDNEY, 22 Mayıs (Reuters) – Avrupa borsaları Pazartesi günü temkinli açılırken, Wall Street vadeli kontratları, ABD borç tavanı görüşmelerinin geçen hafta duraksamasının ardından kırılma noktasına yaklaşmasıyla tüccarların tedirgin olmasıyla zorlandı.

ABD Başkanı Joe Biden ve Meclis Cumhuriyetçi Başkanı Kevin McCarthy, Hazine’nin federal hükümetin borçlarını ödemek için mücadele etmesini beklediği son tarih olan 1 Haziran’a iki hafta kala Pazartesi günü borç tavanını tartışacaklar.

Borç tavanının yükseltilmemesi, temerrütleri, finansal piyasalarda kaosu ve daha yüksek faiz oranlarını tetikleyebilir.

MSCI Tüm Dünya Endeksi (.MIWD00000PUS) gün için %0,12 yükselirken, Avrupa’nın STOXX 600 Endeksi <.STOXX > %0,03 düşüş. Londra FTSE 100 (.FTSE) %0,19 değer kazandı.

ABD borsa endeksi vadeli işlemleri benzer şekilde karışık bir tablo çizdi; S&P 500 vadeli işlemleri %0,15 düşerken Nasdaq vadeli işlemleri %0,03 arttı.

HSBC baş Asya ekonomisti Frederick Newman Pazartesi günü bir web seminerinde “ABD’deki borç tavanı sorunlarının çok kısa ömürlü olacağına inanıyoruz. Kesinlikle daha yüksek finansal oynaklık riskleri var.” dedi.

“Beklenenden daha uzun sürerse, ABD’nin büyümesini yavaşlatabilir… ama şu anda nihai sonucumuz bu değil çünkü son teslim tarihinden hemen önce veya sonra bir çözüm bulacağımızı düşünüyoruz. Son tarih.”

Avrupa borsaları, Çin’in ABD’li Micron firmasının Pazar günü güvenlik endişeleri nedeniyle kilit yerel sektörlere bellek yongaları satmasını yasaklamasının ardından Asyalı şirketlerinin bazılarının kazançlarını artırdı.

READ  New England'da kar fırtınası bölge genelinde elektrik kesintilerine neden oldu

Yasak, Micron’un Çin’deki ve başka yerlerdeki rakiplerinin hisselerine yardımcı oldu ve bu, anakara şirketleri başka kaynaklardan bellek ürünleri ararken fayda sağlayabilir.

Bununla birlikte, ABD borç tavanı müzakerelerine ilişkin piyasa endişeleri havayı belirledi.

Pepperstone araştırma başkanı Chris Weston, “İnsanlık getirme sanatında, bir anlaşmaya varmak için piyasada daha fazla oynaklık görmemiz gerekiyor gibi geliyor,” dedi.

UBS baş ABD ekonomisti Jonathan Bingle, Japon yeni ve altını ABD’nin temerrüde düşmesinden fayda sağlayacak en iyi konum olarak görüyor.

Bingle, “X tarihinden sonra yalnızca 1 aylık bir çıkmaz, doların güçlü bir şekilde yükselmesine neden olacak şekilde mali koşulların sıkılaşmasına neden olabilir” dedi.

Cuma günü piyasalar, borç tavanı görüşmelerinin çıkmaza girdiği haberlerinin ardından yükseldi ve Federal Rezerv Başkanı Jerome Powell, bankacılık krizinden bu yana sıkılaşan kredi koşulları göz önüne alındığında ABD faiz oranlarını yükseltmeye gerek olmadığını söyledi.

Vadeli işlemler, Fed’in Haziran’daki bir sonraki toplantısında faiz oranlarını değiştirmeyeceğini ve yıl sonuna kadar toplam 50 baz puan indireceğini %90’a yakın fiyatlıyor.

Endeks güvenli liman tekliflerinden bir miktar destek bulsa ve en son %0.15 artışla 103.19’da yer alsa da, doları iki ay içinde önde gelen emsallerinden oluşan bir sepet karşısında devirdi.

Bu arada, bölgesel ABD banka hisseleri, Hazine Bakanı Janet Yellen’ın bir dizi banka iflasından sonra daha fazla birleşmeye ihtiyaç duyulabileceği konusunda uyarmasıyla Cuma günü düştü.

Asya’da Çin, hayal kırıklığı yaratan ekonomik toparlanmaya rağmen Pazartesi günü kilit borç verme faiz oranlarını değiştirmedi. Tüccarlar ayrıca, Group of Seven’ın Pazar günkü grup zirvesinde işaretlenen “ayrışma değil, risk azaltma” yaklaşımının sonuçlarını sindiriyor.

Pekin, Japon büyükelçisini çağırdı ve zirvede “Çin ile ilgili meselelerin abartılması” üzerine protestolar kaydetti.

READ  Peru Devlet Başkanı Pollard'ın evine lüks saat soruşturması kapsamında baskın düzenlendi: NPR

Fed Çarşamba günü Mayıs ayı toplantı tutanaklarını yayınlarken, ABD’de kişisel tüketim harcamaları enflasyon verileri Cuma günü açıklanacak.

Hazine piyasasında, borç tavanı endişeleri getiri eğrisinin kısa ucunda büyük bozulmalara neden oldu çünkü yatırımcılar Hazine tahvillerinin fonları tükenme riski altındayken vadesi gelen bonolardan kaçınıyor.

Bir aylık Hazine bonosunun getirisi Pazartesi günü 15 baz puan artarak %5.6677’ye yükseldi.

İki yıllık getiri son iki ayın en yüksek seviyesinden %4.2429’da yer alırken, 10 yıllık getiri %3.6574’e geriledi.

Petrol fiyatları vurdu. ABD ham petrolü %1,2 düşüşle varil başına 70,68$’a gerilerken, Brent ham petrol vadeli işlemleri de %1’den fazla düşüşle varil başına 74,77$’a geriledi.

Altının onsu 1.974,60 dolarda değişmedi.

Stella Qiu’nun raporu. Kurgu Sam Holmes tarafından

Standartlarımız: Thomson Reuters Güven İlkeleri.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir