Bilim adamları kronik ağrı için beyin sinyallerini keşfetti | Sağlık

Bilim adamları, bir kişinin ne kadar acı çektiğini ortaya çıkaran beyin sinyallerini keşfettiler; bu, zayıflatıcı kronik ağrı ile yaşayan insanlar için radikal yeni tedavilere doğru bir adım.

Araştırmacılar, hastalardaki kronik ağrının altında yatan beyin aktivitesini ilk kez çözerek, Parkinson ve majör depresyon için halihazırda kullanılan beyin stimülasyon tedavilerinin başka seçeneği olmayanlara yardımcı olabileceğine dair umutları artırdı.

“Öğrendiğimiz şey, gerçek dünyada hastalar köpeklerini gezdirirken veya evde, sabah uyanıp hayatlarına devam ederken kronik ağrıyı başarılı bir şekilde izleyip tahmin edebileceğimizdir.” San Francisco’daki California Üniversitesi’nde bir sinirbilimci ve projede baş araştırmacı olan Prasad Shirwalkar dedi.

Kronik ağrının “sessiz salgını” yalnızca Birleşik Krallık’ta yaklaşık 28 milyon yetişkini etkiliyor, bu da yaklaşık %44’ünün ilaca veya tedaviye rağmen en az üç ay boyunca ağrı yaşadığı anlamına geliyor. Nedenleri artrit, kanser ve sırt ağrısından diyabet, inme ve endometriozise kadar değişir.

Ancak kronik ağrı, güçlü opioid reçetelerindeki artışı körüklese de, bu durum için hiçbir tıbbi tedavi işe yaramıyor ve bu da uzmanları, sağlık hizmetlerinin kronik ağrılı hastaları nasıl tedavi ettiğini tamamen yeniden düşünmeye sevk ediyor.

Yakın tarihli bir çalışma için, Nature Neuroscience kategorisinde yayınlandı, Shirwalkar ve meslektaşları, inme veya uzuv kaybından sonra inatçı kronik ağrısı olan dört hastaya cerrahi olarak elektrotlar yerleştirdiler. Uzak bir ahizedeki bir düğmeye basarak, cihazlar hastaların iki beyin bölgesindeki, ön singulat korteks (ACC) ve orbitofrontal korteksteki (FC) aktiviteyi kaydetmesine izin verdi.

Günde birkaç kez, gönüllülerden yaşadıkları ağrının gücü ve türü hakkında kısa anketler yapmaları ve ardından beyin aktivitelerinin anlık görüntülerini kaydetmeleri istendi. Anket yanıtları ve beyin kayıtlarıyla donanmış bilim adamları, OFC’deki elektrik sinyallerine dayalı olarak bir kişinin ağrısını tahmin etmek için bir algoritma geliştirebileceklerini keşfettiler. Shirwalkar, “Bu tür bir ağrı için objektif bir biyobelirteç geliştirdik” dedi.

READ  Teksaslılar DiMeco Ryans'ı işe alırken Broncos baş antrenör olarak Sean Payton'ı işe aldı | NFL

Ekip tarafından yapılan ayrı çalışmada, akut veya kısa süreli ağrıya çok farklı beyin aktivitesi eşlik etti. Bu bulgu, en azından kısmen, geleneksel ağrı kesicilerin kronik ağrı için neden küt bir ayak parmağından kaynaklanan kısa süreli ıstıraba göre daha az etkili olduğunu açıklayabilir.

Shirwalkar, “Kronik ağrı, akut ağrının sadece uzun süreli bir versiyonu değildir, beyinde temelde farklıdır.” Dedi. “Umut, bunu daha iyi anladığımızda, bilgiyi daha şiddetli ağrı türleri için kişiselleştirilmiş beyin stimülasyon tedavileri geliştirmek için kullanabiliriz.”

İnovasyonların anında etkisi olabilir Tıbbi testler Kronik ağrıyı kontrol etmek için derin beyin stimülasyonu adı verilen bir prosedürü araştırıyorlar. Derin beyin stimülasyonu, sorunlu sinyalleri bozmak için beyne elektrik darbeleri gönderir. DBS, beyin cerrahisini içerdiği için son çare bir tedavidir, ancak halihazırda Parkinson hastalığı ve majör depresif bozukluk için kullanılmaktadır. Etkili olmak için, klinisyenlerin tam olarak hangi sinyalleri hedefleyeceklerini bilmeleri gerekir.

Araştırmaya dahil olmayan Dundee Üniversitesi’nde kronik ağrı uzmanı olan Profesör Blair Smith, ağrının nesnel ölçütleri olmadığı için doktorların tedavilerin etkili olup olmadığını değerlendirmelerinin zor olduğunu söyledi. “Bu araştırma başarılı bir şekilde genişletilebilirse, yalnızca belirli ağrı türlerinin nesnel bir ölçüsünü geliştirme fırsatı sunmakla kalmaz, aynı zamanda biyolojik mekanizmalar hakkındaki anlayışımızı da geliştirir” dedi.

Ancak Smith, ağrının psikolojik, sosyal ve kültürel faktörlerden etkilenen, tümü de önceki deneyimler ve ağrı beklentileriyle beslenen karmaşık bir fenomen olduğu konusunda uyardı. [the essayist] Nassim Taleb şöyle yazdı: “İnsanları anlamak için nörobilim, edebiyatı anlamak için mürekkep okumaya benzer.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir