Titanik kazasına 5 kişiyi taşıyan derin deniz gemisinin kayıp olduğu bildirildi, arama çalışmaları sürüyor

Pazartesi günü Atlantik Okyanusu’nun derin sularında, bir asırdan fazla bir süre önce batan Titanik’in enkazını belgelemek için beş kişiyi taşıyan, teknolojik olarak gelişmiş bir dalgıcı arayan bir kurtarma operasyonu başlatıldı.

Kanada, Nova Scotia, Halifax’taki Ortak Kurtarma Koordinasyon Merkezi, geminin Pazar gecesi St. John’s, Newfoundland’ın yaklaşık 435 mil (700 kilometre) güneyinde ertelendiğini söyledi. Teğmen Yarbay. Len Hickey, bir Kanada Sahil Güvenlik gemisi ve askeri uçağın, ABD Sahil Güvenlik liderliğindeki Boston’daki arama çalışmasına yardım ettiğini söyledi.

ABD Sahil Güvenlik Komutanı Tuğamiral. John Mager, önümüzdeki günlerde daha fazla kanıtın geleceğini söyledi.

“Uzak bir bölge – ve bu uzak bölgede arama yapmak zorlayıcı” dedi. “Ama gemiyi bulabileceğimizden ve gemideki insanları kurtarabileceğimizden emin olmak için mevcut tüm varlıkları kullanıyoruz.”

Sahil Güvenlik’e göre, gemi Pazar sabahı karaya oturdu ve bir saat 45 dakika sonra destek gemisi Kanadalı araştırma buzkıran Polar Prince ile bağlantısını kaybetti.

Sahil Güvenlik, Twitter’da yaptığı açıklamada, Polar Prince’in akşam boyunca yüzey aramasına devam edeceğini ve Kanada P8 Poseidon uçağının sabah saatlerinde yüzey ve su altı aramalarına devam edeceğini söyledi.

Denizaltı, OceanGate Expeditions tarafından işletilmektedir.

OceanGate’in danışmanı David Concannon, denizaltının Pazar günü sabah 6’dan itibaren 96 saatlik oksijen kaynağına sahip olduğunu söyledi. Associated Press’e gönderdiği bir e-postada Concannon, dalışı yapmak istediğini ancak başka bir müşteri meselesi nedeniyle yapamayacağını söyledi. Yetkililerin yakında sahaya 6.000 metre (yaklaşık 20.000 fit) derinliğe ulaşabilen uzaktan kumandalı bir araç getirmek için çalıştıklarını söyledi.

OceanGate’in Titanik enkaz alanına yaptığı keşif gezileri arasında arkeologlar ve deniz biyologları yer alıyor. Şirket ayrıca “görev uzmanları” adı verilen ücretli kişileri de işe alıyor. Sırayla sonar ekipmanını çalıştırıyorlar ve beş kişilik denizaltıda diğer görevleri yerine getiriyorlar. Sahil Güvenlik Pazartesi günü yaptığı açıklamada, gemide bir pilot ve dört “görev uzmanının” bulunduğunu söyledi.

READ  Groundhog Day 2023: Punxsutawney Phil uzun bir kış öngörüyor

OceanGate, odak noktasının gemidekiler ve aileleri olduğunu söyledi.

Açıklamada, “Denizaltılarla yeniden temas kurma çabalarımızda çeşitli devlet kurumları ve derin deniz kurumlarından aldığımız kapsamlı yardım için derinden minnettarız” denildi.

Action Aviation’a göre, Harding şirketinin başkanı olarak görev yaptığı şirket, İngiliz iş adamı Hamish Harding de misyon uzmanlarından biri. Şirketin genel müdürü Mark Butler, AP’ye ekibin Cuma günü ayrıldığını söyledi.

Butler, “Bir kurtarma görevini kolaylaştırmak için hala çok zaman var, bu durumda hayatta kalma ekipmanı gemide,” dedi. “Hepimiz sağ salim dönmesini umuyor ve dua ediyoruz.”

Harding, milyarder bir maceracıydı. Mart 2021’de o ve oşinograf Victor Vescovo, Mariana Çukuru’nun en derinlerine daldılar. Haziran 2022’de Blue Origin’in New Shepherd roketiyle uzaya gitti.

Harding’in ait olduğu bir grup olan The Explorers Club’ın başkanı Richard Garriot de Cayux, Harding’in Titanik sahasında “araştırma yapmayı dört gözle beklediğini” söyledi.

Hepimiz, denizaltının bir an önce bulunması yönündeki hararetli ümidimizi paylaşıyoruz” dedi.

Yolculuk, Oceangate’in 1912’de bir buzdağına çarpıp batan ve yaklaşık 2.200 yolcu ve mürettebatından 700’ü dışında hepsini öldüren Titanik’in yıkımını anlatan üçüncü yıllık yolculuğuydu. Enkaz 1985 yılında keşfedildiğinden beri, yavaş yavaş metal yiyen bakterilere yenik düşüyor. Bazıları, delikler ve bölümler parçalandıkça geminin birkaç on yıl içinde ortadan kaybolacağını tahmin ediyor.

2021’de ilk turist grubu seyahat etmek için 100.000 ila 150.000 dolar ödedi.

Kendi güçleri altında fırlatıp limana dönebilen denizaltıların aksine, denizaltılar onları fırlatmak ve kurtarmak için bir gemiye ihtiyaç duyar. OceanGate, düzinelerce insanı ve denizaltıyı Kuzey Atlantik enkaz alanına nakletmek için Polar Prince’i kiraladı. Bir denizaltı, bir yolculukta birkaç dalış yapacaktır.

Şirket tarafından Nisan ayında Titanic olaylarını denetleyen Virginia’daki ABD Bölge Mahkemesine sunduğu belgelere göre, yolculuğun Mayıs ayı başlarında St. John’s, Newfoundland’dan ayrılması ve Haziran sonunda tamamlanması planlandı.

READ  Bir ABD savaş gemisi, G. Çin Denizi'nde Çin kontrolündeki insan yapımı bir adaya yaklaştı.

Geçen yıl sefere çıkan CBS muhabiri David Bock, gemisinin Titanik’i aramak için geri döndüğünü kaydetti.

Bogue, Pazar Sabahı CBS’de yayınlanan bir bölümde, “Su altında GPS yoktur, bu nedenle yüzey gemisi, kazazedeye metin mesajları göndererek rehberlik etmelidir,” dedi. “Ama bu dalışta iletişim bir şekilde kesildi. İkinci kaptan enkazı asla bulamadı.

OceanGate mahkeme dosyasında, Titan adlı denizaltının “rahat bir güvenlik marjı” ile 4.000 metreye veya 13.120 fit derinliğe dalabileceğini söyledi.

Şirket, havada 20.000 pound (9.072 kilogram) ağırlığında, ancak yüzeye ulaştığında nötr olarak yüzer durumda kalacağını söyledi.

OceanGate, Titan’ın “titanyum ve filaman sargılı karbon fiberden” yapıldığını ve “derin denizin muazzam basınçlarına dayandığını” kanıtladığını söyledi. OceanGate mahkemeye Titan’ın bakış açısının “herhangi bir derin dalış yapan denizaltının en büyüğü” olduğunu ve teknolojisinin derin denizin “rakipsiz bir görüntüsünü” sağladığını söyledi.

Oceangate, Mayıs 2021’deki bir mahkeme dosyasında Titan’ın her dalış boyunca gövdenin bütünlüğünü değerlendiren “benzersiz bir güvenlik özelliğine” sahip olduğunu söyledi.

Şirket, dosyalama sırasında Titan’ın Bahamalar açıklarındaki derin sularda ve basınç odalarında 50’den fazla test dalışı gerçekleştirdiğini söyledi.

Kasım ayında yapılan bir mahkeme dosyasına göre OceanGate, 2022 yolculuğu sırasında ilk dalışında pil sorunları yaşadığını ve kaldırma platformuna manuel olarak bağlanması gerektiğini söyledi.

Dosyada, “Açık denizlerde, denizaltı dış bileşenlerinde orta derecede hasar gördü ve Oceangate, onarımlar ve operasyonel iyileştirmeler için ikinci görevi iptal etmeye karar verdi.”

Ancak, daha fazla çalışma devam etti. Ajans, geçen yıl enkazı 28 kişinin ziyaret ettiğini söyledi.

Uzmanlar Pazartesi günü, kurtarma görevlilerinin zorlu zorluklarla karşı karşıya olduğunu söyledi.

University College London’da deniz mühendisliği profesörü olan Alistair Craig, denizaltıların tipik olarak “acil bir durumda kaldırma kuvveti kullanılarak yüzeye çıkarılabilen bir kütle” olan bir düşme ağırlığına sahip olduğunu söylüyor.

READ  NFL 2024 ücretsiz ajansı: Kirk Cousins'tan Falcons'a, Christian Wilkins'ten Raiders'a ve daha fazla haber, rapor, söylenti

Craig, “Bir elektrik kesintisi ve / veya iletişim hatası olsaydı, bu olabilirdi ve denizaltı bulunmayı bekleyen yüzeyde olurdu.” Dedi.

Başka bir senaryo da basınçlı teknede bir sızıntı ve bu durumda prognozun iyi olmadığını söyledi.

Craig, “Okyanus tabanına inemez ve kendi gücüyle tekrar yükselemezse, seçenekler çok sınırlıdır” dedi. “Denizaltı sağlam olsa bile, kıta sahanlığının ötesindeyse, o derinliğe ulaşabilen çok az gemi var, kesinlikle dalgıçlar değil.”

O kadar derine inebilseler bile, Oceangate’in denizaltısının kapaklarını takabileceklerinden şüpheliydi.

___

AP muhabirleri Danica Kirka, Jill Lawless ve Sylvia Hui Londra’da, Robert Gillies Toronto’da, Olga R. Rodriguez ve John Gambrell, Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri bu rapora katkıda bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir