‘Sert iniş’: Japon şirketinin aya iniş girişimi başarısız oldu | uzay haberleri

Başlangıçtaki iSpace’teki uçuş kontrolörleri, planlanan inişten dakikalar önce uzay aracıyla teması kaybetti.

Bir Japon şirketi, aya inmeden birkaç dakika önce uzay aracıyla bağlantısını kaybetti ve görevin başarısız olduğunu kabul etti.

Ay’a araç indiren ilk özel şirket olmayı hedefleyen Start-up iSpace, insansız Hakuto-R Mission 1’in iniş yapması planlandıktan 25 dakika sonra iniş aracıyla temas kuramadığını söyledi. Ay’ın yüzeyi.

Ispace yaptığı açıklamada, “İniş aracının eninde sonunda sert iniş yapma olasılığının yüksek olduğu belirlendi.”

M1 iniş aracının telemetrisinin canlı animasyonu, ay yüzeyine 90 m (295 fit) yaklaştıktan sonra Doğu Saati ile 12:40 pm’de (16:40 GMT Salı) iniş yaptı.

İniş aracı son 10 m’yi (33 ft) yaklaşık 25 km/sa (16 mph) hızla giderken giderken iletişim kesildi. Uçuş kontrolörleri, iniş yapan kişiden bir kelime çıkmadan dakikalar geçtikçe Tokyo’daki ekranlarına baktılar.

Uzay aracı, Aralık ayında ABD, Florida, Cape Canaveral’dan bir SpaceX roketiyle fırlatıldı ve iniş girişimine kadar birçok görevi tamamladı.

İniş başarısızlığını kabul eden ispace CEO’su ve kurucusu Takeshi Hakamada, “Büyük miktarda veri ve deneyim kazanarak, bu görevin önemini tam olarak yerine getirdiğimize inanıyoruz” dedi.

“Bu bilgiyi beslemek ve Görev 2 ve sonrasını tekrar öğrenmek çok önemlidir,” diye ekledi.

Beyaz Tavşan

Sadece üç hükümet aya başarılı bir şekilde dokundu: Rusya, Amerika Birleşik Devletleri ve Çin.

Hindistan ayrıca 2016’da aya bir uzay aracı indirmeye çalıştı, ancak başarısız oldu ve İsrail’in kâr amacı gütmeyen bir kuruluşu 2019’da denedi, ancak uzay aracı çarpma anında yok oldu.

İki Amerikan şirketi, Astrobotic ve Intuitive Machines, bu yılın sonlarında aya iniş yapmayı planlıyor.

Astrobotic bir tweet’te “Bugünkü iniş girişiminde önemli sayıda kilometre taşını başaran iSpace Inc. ekibini tebrik ediyoruz.” dedi.

READ  Bilim insanları dünyanın en eski ormanını keşfetti

“Herkesin fark edeceğini umuyoruz – bugün ay sınırını takip etmekten çekinme günü değil, zorluklardan ders alma ve ilerleme fırsatı.”

2,3 m (7 fit) Japon iniş aracı, Birleşik Arap Emirlikleri için mini bir ay gezicisini ve Japonya’dan gelen oyuncağa benzer bir robotu ay tozunda döndürmek için tasarlandı. Gemide ayrıca özel müşterilerden gelen mallar da vardı.

Japonya’da adını Beyaz Tavşan’dan alan Hakuto, ayın yakın kuzeydoğu bölgesindeki 87 km (54 mil) çapında ve 2 km’den (1 mil) daha derin olan Atlas kraterini hedef aldı.

Hakuto, Aralık ayındaki kalkışından sonra aya doğru uzun, uzun bir yörüngeye girdi ve yol boyunca Dünya’nın fotoğraflarını ışınladı.

Sadece 200 çalışanı olan ispace, “aya yüksek frekanslı, düşük maliyetli ulaşım hizmetleri sağlayarak uzayda insan yaşamının alanını genişletmeyi ve sürdürülebilir bir dünya yaratmayı” hedeflediğini söylüyor.

Her yıl 10.000 kişinin ziyaret ettiği iSpace, ayın 2040 yılına kadar 1.000 kişilik bir nüfusu destekleyeceğini umuyor.

Gelecek yıl için hem aya iniş hem de kendi gezicisini konuşlandırmayı içerecek ikinci bir görev planlanıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir