Japonya’nın uzay ajansı, aya inişin çok hızlı olduğunu ve düştüğünü söyledi

TOKYO, 25 Nisan (Reuters) – Japon ISpace Inc. (9348.T), Hakuto-R Mission 1 (M1) iniş aracının beklenmedik bir şekilde hızlanıp düşmesinin ardından ilk özel aya iniş girişiminin başarısız olduğunu söyledi. Ay yüzeyi.

Başlangıç, iniş aracı aya yaklaşırken, altimetre sisteminin yüzeye olan mesafeyi yanlış hesaplamış olabileceğini söyledi.

Baş Teknoloji Sorumlusu Ryo Uji Çarşamba günü düzenlediği basın toplantısında, “İticilerini ateşlemek için yakıtı bitti ve yüzeye doğru serbest düşüşe geçti.”

Bu, SpaceX’in Starship roketinin fırlatma rampasından kalktıktan birkaç dakika sonra muhteşem bir şekilde patlamasının ardından bir hafta içinde ticari alan geliştirmede yaşanan ikinci başarısızlıktı.

Özel bir şirket henüz aya iniş yapmayı başaramadı. Amerika Birleşik Devletleri, eski Sovyetler Birliği ve Çin, aya yumuşak iniş yapan tek uzay aracına sahip ülkeler; Hindistan ve özel bir İsrail şirketi de son yıllarda başarısız oldu.

Ay’a geziciler gibi yükleri teslim eden ve ilgili verileri satan IceSpace, sadece iki hafta önce Tokyo Menkul Kıymetler Borsası’na kote oldu ve hisselerini yedi kat artıran potansiyel müşterilerini çevreleyen çılgın bir heyecanla.

Ancak satış siparişleri, hayal kırıklığı nedeniyle Çarşamba günü arttı. Gün boyunca işlem görmedikten sonra hisse senedi% 20 düştü.

Japonya’nın üst düzey hükümet sözcüsü Hirokazu Matsuno, görevin başarılı olmamasının hayal kırıklığı yarattığını, ancak çabalarının yerel uzay endüstrisinin gelişimi için önemli olduğu için ülkenin uzaya “devam etmek” istediğini söyledi.

2020’lerin sonuna kadar aya Japon astronot gönderme hedefi koyan Japonya, son dönemde bazı aksilikler yaşadı. Ulusal Uzay Ajansı, geçen ay ikinci aşama motorunun ateşlememesi nedeniyle uzaya ulaşan yeni orta kaldırma H3 roketini imha etmek zorunda kaldı. Katı yakıtlı Epsilon roketi de Ekim ayında fırlatıldıktan sonra başarısız oldu.

READ  Canlı Oy Sayma: Meclis Başkanı Oylarını İzleme

Kayak pistinde frenler

M1 iniş aracı, Cape Canaveral, Florida’dan bir SpaceX roketiyle fırlatıldıktan dört ay sonra, Japonya saatiyle 01:40’ta (Salı 1640 GMT) otonom olarak iniş yaptı. Ay yüzeyinden 90 metreye (295 fit) yakın.

Beklenen iniş anında, görev kontrol iniş aracıyla bağlantısını kaybetmişti ve mühendisler, asla gelmeyen kaderinin sinyal onayını beklerken canlı akışı endişeyle izliyorlardı.

İcra Kurulu Başkanı Takeshi Hakamada, iniş aracının uzaydaki 10 görev hedefinin sekizini tamamladığını ve bunun 2024’teki bir sonraki iniş girişimi için değerli veriler sağlayacağını söyledi.

Planlanan konmadan yaklaşık bir saat önce, 2,3 metre uzunluğundaki M1 alçalma aşamasına başladı ve yörüngesini 100 km’den (62 mil) yüzeyden yaklaşık 25 km yüksekliğe kademeli olarak sıkıştırarak saatte yaklaşık 6.000 km (3.700 mph) hızla hareket etti. )

Ujiye, bu tür hızlarda iniş aracını ayın yerçekimine karşı doğru hıza getirmek için kayakla atlama rampasının kenarındaki bir bisikletin frenine basmak gibi olacağını söyledi.

Japonya Havacılık ve Uzay Araştırma Ajansı, Tomei Co Ltd (7867.T) tarafından yapılan ve ayın kuzey yarımküresindeki Mare Frigoris’in kenarındaki bir iniş alanını hedefleyen iki tekerlekli, beyzbol büyüklüğünde bir gezici kullanırdı. Sony Group Corp (6758.T). Ayrıca Birleşik Arap Emirlikleri’nden Rashid adında dört tekerlekli bir gezici göndermeyi planladı.

İniş aracı, Ay’daki performanslarını değerlendirmek için diğer cihazların yanı sıra Niterra Co Ltd (5334.T) tarafından yapılmış deneysel bir katı hal pili taşıyordu.

İş, MS&AD Insurance Group’un (8725.T) bir birimi olan Mitsui Sumitomo Insurance Co tarafından sigortalandı ve Ispace, bir miktar tazminat alabileceğini söyledi.

Kantaro Komiya’nın raporu; Kurgu: Sang-Ron Kim ve Stephen Coates

Standartlarımız: Thomson Reuters Güven İlkeleri.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir