G-7 diplomatları Çin, Kuzey Kore ve Rusya saldırganlığını reddediyor

KARUSAVA, Japonya (AP) — Yedi zengin demokrasiden üst düzey diplomatlar, Çin’in Tayvan’a ve Kuzey Kore’nin uzun menzilli füze testlerine yönelik artan tehditlerine karşı sert bir duruş sergilerken, Ukrayna’ya desteği artırma yollarına ivme kazandırıyor. Rusya’nın işgalinin cezası.

Diplomatlar, önümüzdeki ay Hiroşima’da bir araya gelecekleri G-7 liderlerinin harekete geçmesinin önünü açmak için ikinci gün görüşmeleri için Japonya’nın kaplıca tatil beldesinde toplanırken, Rusya’nın Ukrayna’daki savaşı Pazartesi günkü gündemin çoğunu tüketecek.

Japonya Dışişleri Bakanı Yoshimasa Hayashi, dünyanın Ukrayna’daki çatışmada bir “dönüm noktasında” olduğunu ve “statükoyu güç kullanarak değiştirmeye yönelik tek taraflı girişimlerin yanı sıra Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırganlığını ve nükleer silah kullanma tehditlerini kararlılıkla reddetmesi gerektiğini söyledi. ” Japonca bir özete göre meslektaşları.

ABD delegasyonunun toplantısı, Rusya’nın Ukrayna’daki saldırganlığına dünyanın tepkisi açısından kritik bir döneme denk geliyor. Japonya, Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, Fransa, Almanya, Kanada, İtalya ve Avrupa Birliği’nden G-7 bakanları, İkinci Dünya Savaşı sonrası kurallara göre aşılması güç bir meydan okuma olarak gördükleri Çin’in üstesinden gelmeye çalışıyorlar. Uluslararası düzen.

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ile seyahat eden üst düzey bir ABD’li yetkili gazetecilere verdiği demeçte, Biden yönetiminin geçen yıl Almanya’da düzenlenen G-7 toplantılarındaki görüşmelerinin, Ukrayna’nın enerji altyapısına yönelik büyük bir çaba da dahil olmak üzere Ukrayna’ya desteği artırmayı amaçladığını söyledi. Kiev’e askeri yardımın devam etmesini sağlayın. Yetkili, özellikle ilk olarak Aralık 2021’de G-7 tarafından tehdit edilen ekonomik ve mali yaptırımlar yoluyla Rusya’ya yönelik yaptırımların artırılmasının işgalden önce bir öncelik olacağını söyledi.

Ukrayna, önümüzdeki haftalarda Rusya’nın mevcut saldırısının büyük ölçüde durduğu ve Ukrayna’nın bir karşı saldırıya hazırlandığı kritik bir anla karşı karşıya. Kapalı kapılar ardında yapılan toplantılarda Blinken’in önceliklerini tartışmak üzere isminin açıklanmaması koşuluyla konuşan ABD’li yetkili, Ukrayna’nın uzun vadeli güvenlik ve caydırıcılık yeteneklerine verilen desteği derinleştirmenin yollarının görüşüleceğini söyledi. Bu, Kiev’in çatışmayı kendi şartlarına göre sona erdirebilecek olası müzakereler için konumunu iyileştirebilir.

READ  Küresel borsalar, Fed yetkililerinin güveni azaltmasının ardından gevşedi

G-7’nin tek Asyalı üyesi olan Japonya’nın bu yılki müzakerelere başkanlık etmesi, Çin’e yönelik ortak eylemi tartışmak için bir fırsat sağlıyor. En son Fransa ve Almanya olmak üzere G-7 ülkelerinin liderleri ve dışişleri bakanları yakın zamanda Çin’e ziyaretlerini tamamladılar ve Karuizawa’daki diplomatların Ukrayna ve Kuzey Savaşı da dahil olmak üzere bir dizi konuda Çinlilerin nerede durduğuna ilişkin görüşlerini tartışmaları bekleniyor. . ABD-Çin ilişkilerinde özellikle hassas bir nokta olan Kore ve Tayvan.

Diplomatların ilk resmi toplantısı olan Pazar gecesi düzenlenen özel bir çalışma yemeğinde Hayashi, Pekin’in katılımının kritik kabul edildiği bir dizi küresel zorlukta Çin ile devam eden diyaloğu vurguladı. Zengin demokrasilerle iç içe geçmiş Çin çıkarları arasında küresel ticaret, finans ve iklim girişimleri yer alıyor.

Ancak diplomatlar, Çin’in, Pekin’in kendisine ait olduğunu iddia ettiği kendi kendini yöneten bir demokrasi olan Tayvan’ı tehdit ettiği Kuzeydoğu Asya’daki son dönemdeki daha agresif duruşuna değinmek istiyor.

Kapalı kapı yemeğinin bir özetine göre Hayashi, bakanlara yabancı ülkelerin “endişelerimizi doğrudan dile getirirken ve Çin’in uluslararası toplumun sorumlu bir üyesi olarak hareket ederken yapıcı ve istikrarlı bir ilişki sürdürmesi gerektiğini” söyledi.

Çin yakın zamanda Tayvan’ı kuşatmayı simüle etmek için uçaklar ve gemiler gönderdi.. Pekin aynı zamanda hızla nükleer silahlar geliştiriyor, Güney Çin Denizi’ndeki iddialarına katı bir tavır alıyor ve yaklaşan bir çatışmanın sahnesini çiziyor.

Son yıllarda II. Dünya Savaşı sonrası savunma politikalarından büyük bir kopuş yapma çabaları, Japonya’nın ortaya çıkan tehditlere karşı koymak için gelişmiş saldırı yetenekleri ve seyir füzeleri edinme meşguliyetinde görülebilir.

Üst düzey ABD diplomatı Blinken, Şubat ayında Pekin’i ziyaret edecekti, ancak gezi bir Çin casus balonu nedeniyle ertelendi. ABD hava sahasında yaşanan olaya henüz çare bulunamadı.

READ  Ukrayna yolsuzluk skandalı: ABD, yardımı 'sıkı bir şekilde izleme' sözü verdi

Göz kırpmak Çin’in üst düzey diplomatı, Münih Güvenlik Forumu’nun oturum aralarında Wang Yi ile kısa bir görüşme yaptı, ancak Washington ile Pekin arasında üst düzey temaslar nadir hale geldi. Üst düzey ABD’li yetkili, Blinken’in bu nedenle Fransız ve Alman meslektaşlarından Çinlilerle olan etkileşimleri hakkında bilgi isteyeceğini söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un G7’nin Çin ile bölündüğü yönündeki yorumlarına rağmen yetkili, Çin’in eylemleriyle ilgili endişelerin G7 ülkeleri arasında paylaşıldığını söyledi. Yetkili, dışişleri bakanlarının Çin ile nasıl entegre bir yaklaşım izleyeceklerini tartışacaklarını da sözlerine ekledi.

Kuzey Kore, Japonya ve bölgedeki diğer komşular için önemli bir endişe alanı.

Geçen yıldan bu yana Pyongyang, kıtalararası balistik füzeler de dahil olmak üzere yaklaşık 100 füze denedi. Ayrıca, çeşitli kısa menzilli silahların yanı sıra Güney Kore ve Japonya’yı tehdit eden ABD anakarasına ulaşma yeteneğini de gösterdi.

Hayashi, “Kuzey Kore’nin geçen hafta eşi benzeri görülmemiş sıklıkta ve görülmemiş sayıda füze fırlatmasıyla ilgili ciddi endişelerini dile getirdi ve G-7 dışişleri bakanları, Kuzey Kore’nin devam eden füze fırlatmalarını şiddetle kınadı”. Özet.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir