SpaceX’in temizlenmiş Starship roket fırlatma girişiminin öne çıkan özellikleri

Elon Musk’ın insanları aya ve Mars’a gönderme konusundaki gümüşi vizyonu, Teksas’ın güney köşesindeki 120 metrelik bir fırlatma kulesinin yakınında bulunuyor. Uzaya giden tüm araçlardan daha güçlü olan Starship adlı yeni SpaceX roketi.

Pazartesi sabahı gibi erken bir tarihte, SpaceX ilk kez bir Starship prototipini uzaya fırlatmaya çalışacak.

Pazar gecesi Twitter kullanıcılarıyla sesli bir tartışma sırasında Mr.

İşte uçuş hakkında bilmeniz gerekenler.

Starship ne zaman başlayacak ve nasıl izleyebilirim?

Starship ve onu yörüngeye taşıyacak süper ağır itici, Pazartesi sabahı Brownsville’in dışında, Teksas’taki SpaceX test sahasında itici gazlarla doldurulacak. SpaceX Yıldız Üssü olarak bilinen fırlatma rampası, Meksika Körfezi yakınında bulunuyor.

SpaceX uçuşu 09:20 ET’de başlatmayı planlıyor ve şirket daha önce uçuşun 9:00’da başlayacak olan 10:30’dan önce herhangi bir zamanda başlatılabileceğini söyledi.

SpaceX canlı yayın başlatacağını söyledi YouTube kanalında Roket fırlatmaya hazır hale gelmeden 45 dakika önce. Veya yukarıda gömülü olan video oynatıcıda izleyin.

Sorun çıkarsa ve SpaceX Pazartesi günü fırlatılamazsa, denemeye hafta boyunca devam edecek. Fırlatma sitesi sırasında Bulanık görünüyordu Pazar öğleden sonra, SpaceX dedi Hava “yarın sabah oldukça güzeldi, ancak rüzgar kesmesine göz kulak oluyoruz.”

Ama Bay Musk, Pazartesi günkü lansman için beklentileri düşük tuttu ve bunun teknik nedenlerle ertelenebileceğini öne sürdü.

“Çünkü bu sürüm konusunda çok dikkatli olacağız, ertelenme ihtimali yüksek” dedi. “Ters giderse, ters gidecek çok şey var.”



Başlatmak

SpaceX Yıldız Üssü

Boca Chica, Teksas.

Yıldız gemisi nedir?

Şimdiye kadar yapılmış en yüksek rokettir – 394 fit uzunluğunda veya kaide dahil Özgürlük Anıtı’ndan yaklaşık 90 fit daha uzun.

READ  Southwest Airlines uçuşları ekipman sorunları nedeniyle iptal edildi

Bir roket güçlendiricide şimdiye kadarki en çok motora sahip: tabanına bağlı SpaceX’in 33 güçlü Raptor motoruyla üst yıldız gemisini yörüngeye iten süper ağır, alt bölüm. Apollo astronotlarını aya taşıyan Satürn V’den daha fazla, tam menzilde 16 milyon pound itme üretebilirler.

Starship tamamen yeniden kullanılabilir olacak şekilde tasarlanmıştır. Süper ağır güçlendirici, SpaceX’in daha küçük Falcon 9 roketlerine benzer bir iniş aracıdır ve yıldız gemisi, iniş için dikey bir konuma dönmeden önce bir paraşütçü gibi uzayın göbeğinden atmosfere dönebilir.

SpaceX neden Starship inşa ediyor?

SpaceX’in mevcut Falcon 9 roketi, dünyanın en sık fırlatılan roketidir. 2023’te en son Cuma gecesi olmak üzere 24 kez uzaya gönderildi.

Yıldız gemisi bir sonraki adımdır. Falcon 9’dan daha fazla kargo ve daha fazla insan taşıyabilir. Ve tamamen yeniden kullanılabilir olduğu için, Starship, yükleri yörüngeye fırlatma maliyetini büyük ölçüde azaltacaktır.

NASA, SpaceX’e astronotları ay yörüngesinden ay yüzeyine taşımak için aracın bir versiyonunu geliştirmesi için para ödüyor. İnsanları Mars’a göndermek Mr. Uzay aracı, Musk’ın vizyonunun merkezinde yer alıyor.

Uçuş sırasında ne olur?

Pazartesi günkü test uçuşu için Starship, Teksas’tan başlayıp Hawaii açıklarındaki sulara sıçrayarak Dünya etrafındaki yörüngesinin bir bölümünü oluşturacak.

Sonunda SpaceX, hem Superheavy Booster’ı hem de Starship Orbital Vehicle’ı gelecekteki lansmanlar için yeniden kullanmayı ve bunları rutin olarak indirmeyi umuyor. Ancak Pazartesi günü uzay gemisi okyanusa çarpacak ve batacak. Araçların ilk testi olarak kabul edilirler ve veriler, mühendislerin çalışmayanları düzeltmesine ve iyileştirmeler yapmasına yardımcı olabilir.

Pazar gecesi Sn. Musk’a göre uçuşun asıl amacı, roketi fırlatma rampasından herhangi bir terslik olmadan iyi bir mesafeye ulaştırmak.

“Fırlatma rampasını havaya uçurma,” dedi.

Pazartesi günkü fırlatmadan yaklaşık sekiz dakika sonra, süper ağır güçlendirici Meksika Körfezi’ne sıçrayacak. Starship aracı uzaya uçacak, yaklaşık 150 mil yüksekliğe ulaşacak ve atmosfere tekrar girmeden önce Dünya’nın etrafında dönecek. Fırlatıldıktan yaklaşık 90 dakika sonra, yeniden girişten sağ çıkarsa, Kauai adasının yaklaşık 62 mil kuzeyindeki Pasifik Okyanusu’na sıçrayacak.

READ  Cumhuriyet Bankası hisseleri, Fed kararı öncesinde ilk kez düştü

Ancak Starship’teki tüm yeni sistemlerle birlikte, SpaceX’in kurucusu tüm uçuş hedeflerine ulaşmanın zorluklarını kabul etti.

“Bu roketin başarısız olmasının milyonlarca yolu var,” dedi Mr. Musk dedi. “Saatlerce devam edebilirim.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir