Chipotle'ın planladığı 1'e 50'lik bölünme, boğaları ve burrito severleri birleştiriyor

(Bloomberg) – Chipotle Mexican Grill Inc. 'nin tarihi stok bölme programı, bu yılki boğa koşusunun büyüklüğünü, fast-food zincirinin uygun fiyatlı burritolardan hoşlananlar için stoklarını ne kadar taşıyacağını gösteriyor.

Bloomberg'den En Çok Okunanlar

California merkezli şirket, hissedarların Chipotle'ın 6 Haziran'daki yıllık toplantısını onaylaması halinde Salı günü açıklanan 1'e 50'lik bölünmenin New York Borsası'ndaki en büyük bölünmelerden biri olacağını söyledi. Anlaşma sağlandığı takdirde 26 Haziran'daki hisse bölünmesinin ardından işlemler başlayacak.

Bu hamle, hisse başına fiyat dışında şirketle ilgili hiçbir şeyi değiştirmese de yine de heyecan yarattı: Chipotle hisseleri yeni zirvelere yükseldi ve hisseler bu yıl %26'dan fazla artışla rekora ulaştı.

S&P Dow Jones Endekslerinde kıdemli endeks analisti olarak neredeyse yarım asırlık deneyime sahip Wall Street emektarı Howard Silverblatt, “Chipotle'ın 50'ye 1 hisse bölünmesi duyulmamış bir şey” dedi. “Hiç bu ölçekte bir şey görmemiştim. Olağanüstü.”

Hisse senedi bölünmesi, bir hisse senedini alır ve genel değeri veya sahiplik grubunu değiştirmeden onu birkaç parçaya böler. Şirketler genellikle algısal nedenlerden dolayı bölünmelerin (veya tam tersini yapan tersine bölünmelerin) peşindedir. Hisse senedi fiyatı yüksek olduğunda perakende yatırımcıları kapatabilir. Çok düşük olduğunda şirketin kötü bir şekilde ucuz görünmesine neden olabilir.

Silverblatt, son zamanlarda kısmi hisse satın almanın daha popüler hale gelmesiyle bölünmelerin gözden düştüğünü açıkladı. Geçen yıl S&P 500 endeksinde yalnızca dört şirket hisse bölünmesi uyguladı. Ancak 2024'te borsalar yükselirken, optik sorun daha çok göz kamaştıran hisse fiyatlarına sahip şirketler için geçerli. Her ne kadar iki şirket bu yıl hisselerini resmi olarak bölse de şirketler, hisselerin dolar değerinin daha düşük olduğunu ve perakende müşteriler için daha fazla talep yaratabileceğinin farkında.

READ  JetBlue, ABD'nin Spirit ile birleşmeyi engelleme hamlesini bekliyor

“Şimdi asıl soru şu: Hisse bölünmeleri geri gelecek mi?” Silverblatt şunları söyledi:

Etiket Şoku

Chipotle'un bölünmenin nedeni, hisselerini çalışanlar ve daha geniş bir yatırımcı yelpazesi için “daha erişilebilir” hale getirmekti. Yaklaşık 2.900 dolar olan Chipotle'ın bir hissesi, ortalama Amerikalı ev sahibinin aylık ipotek ödemesinden daha pahalı. 1'e 50'lik bir bölünme, Chipotle hisselerini, bir tasfiye emrine benzer şekilde, Cuma kapanış fiyatı itibarıyla yaklaşık 60 dolara getirecek.

Bu yıl hisselerini bölen iki S&P 500 şirketi de benzer açıklamalarda bulundu. Cooper Cos, kontakt lensler de dahil olmak üzere sağlık ürünleri satıyor. Inc., Şubat ayında 1'e 4'lük bir bölünme uyguladı. İndirim perakendecisi Walmart Inc. Bunu kısa süre sonra 3'e 1'lik bir bölünme takip etti. Old Dominion Freight Line daha sonra Mart ayının sonunda gerçekleşmesi planlanan 2'ye 1 bölünmeyi duyurdu.

Bölünmeler, hisse senedi fiyatı etiket şokunu ortadan kaldırma hedefinin ötesinde, yatırımcı havuzunu genişletme ve dolayısıyla likidite ve talebi artırma potansiyeline sahiptir. Walton ailesinin büyük hissedarlarının 1,5 milyar dolar değerinde hisse satmasına rağmen Walmart, dağılmanın ardından rekor kırdı.

Globalt Investments'ın kıdemli portföy yöneticisi Thomas Martin, “Eğer Chipotle hisseyi bölecekse makul bir fiyattan geri satın alınabilir” dedi. “Fiyatlar enflasyonla birlikte yükselmiş olsa da insanlar hâlâ burritolara para ödemeye hazır! Bu hisse senedini seviyoruz ve piyasaya sürüyoruz.

Şaşırtıcı bir miktar

Chipotle'ın stok bölme planı, boyutundan dolayı özellikle dikkat çekti.

Bloomberg tarafından derlenen verilere göre Chipotle'ın ayarlaması, hisse senedi arzlarıyla bağlantılı bazı büyük bölünmeler dışında, Berkshire Hathaway'inkiyle en büyük ayarlamayı yapıyor. Berkshire, demiryolunun Burlington Northern Santa Fe'yi satın alması kapsamında 2010 yılında B hisselerini 1'e 50'ye böldü.

Mahoney Asset Management'ın başkanı ve icra kurulu başkanı Ken Mahoney, Chipotle'ın duyurusunu gördükten sonra “Yanlış okuduğumu sandım” dedi. X platformuna eski adıyla atıfta bulunarak, “Twitter ilk açıldığında Twitter'daydım ve insanlar Twitter'da her zaman çocuktu” diyor.

READ  AFC ve NFC maçları için program, takımlar, sıralama, canlı ve başlama zamanları nasıl görüntülenir?

Hisselerini kitleler için daha erişilebilir hale getirmek istiyorsa Chipotle'un devasa bir bölünmeyi sürdürmekten başka seçeneği yok. Autozone Inc., Booking Holdings Inc. ve NVR Inc., S&P 500'ün en pahalı dördüncü hisse senedi oldu.

Sıradaki kim?

Bazı piyasa katılımcıları hisse bölünmesinde sıradaki firmanın Nvidia Corporation olmasını bekliyor.

Pazar lideri yapay zeka Darling, bu yıl yaklaşık %90 artış göstererek 2023'te rekor bir seviyeye ulaştı ve en son 2021'de hisse bölünmesi açıklanan seviyeleri geride bıraktı. Çip üreticisinin hisseleri Mart başında tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Ancak hala hisse başına 900 doların üzerinde işlem görüyor.

Devamını oku: Nvidia, 1 trilyon dolarlık ralli için hisse senedi bölünmesine hazır görünüyor (1)

Sanctuary Wealth'in baş yatırım stratejisti Mary Ann Bartels, “Hisse senedi bölünmelerini tahmin etmek çok zor” dedi. “Fakat fiyat ne kadar yüksek olursa, perakende yatırımcıların hisse senetlerinize bireysel katılımını artırmak istiyorsanız paranızın karşılığını o kadar fazla alırsınız.”

– Tom Contiliano'nun yardımıyla.

Bloomberg Businessweek'ten en çok okunanlar

©2024 Bloomberg LP

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir