JetBlue, ABD’nin Spirit ile birleşmeyi engelleme hamlesini bekliyor

JetBlue Airways Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Adalet Bakanlığı’nın Spirit Airlines’ı satın almayı planladığı için bu hafta şirkete dava açmasının “büyük olasılıkla” olduğunu söyledi. 3,8 milyar dolarlık anlaşma, ülkenin dört baskın taşıyıcısı için yeni bir zorluk yaratabilir, ancak aynı zamanda endüstri konsolidasyonuna katkıda bulunacaktır.

JetBlue, uzun süredir böyle bir dava için hazırlandığını ve beklenen bir mahkeme mücadelesinden sağ çıkması halinde anlaşmayı sonuçlandırmak için son tarihin değişmeyeceğini söyledi.

Şirket, “DOJ’dan bir şikayetin bu hafta daha olası olduğuna inanıyoruz ve işlemi 2024’ün ilk yarısında tamamlamak için her zaman zaman çizelgemize güvendik” dedi.

Anlaşmayı eleştirenler, alkollü içeceklerin piyasadan kaldırılmasının rekabeti kısıtlayacağını ve zaten yoğunlaşmış bir sektörü daha da güçlendireceğini söylüyor. JetBlue uygun fiyatıyla bilinirken, Spirit daha da düşük ücretler sunuyor ve havaalanı kiosklarında biniş kartlarının basılmasından önceden koltuk seçimine kadar her şey için ekstra ücret alıyor. Anlaşmadan sonra JetBlue, Spirit’in yoğun şekilde paketlenmiş uçaklarını yeniden yapılandırdı, koltukları kaldırdı ve her uçuşun ekonomisini ayarlamak için bacak mesafesini artırdı.

Adalet Bakanlığı’nın planlarını bilen iki kişiye göre hükümet, Spirit uçuşlarındaki koltukları kaldırdıktan sonra birleşik havayolunun yolcu başına fiyatları artırmadan gelirini artıramayacağını söyleyerek dava açacak.

Satın Alma Ruhu, JetBlue’nun büyüme planlarını hızlandırmasını sağlayacaktır. Bugün JetBlue, ABD havayolu pazarının yüzde 5’inden fazlasını kontrol ediyor. Satın almanın ardından yüzde 10’luk paya sahip olacak ve onu ülkenin en büyük beşinci havayolu şirketi yapacak. Dördüncü büyük havayolu şirketi olan United Airlines ise yüzde 15 pazar payına sahip. Southwest Airlines, Delta Airlines ve American Airlines’ın her biri yüzde 17’den fazla paya sahip.

JetBlue’nun Spirit ile birleşimi, bu baskın havayolları için zorlayıcı bir ulusal meydan okuma yaratmasına olanak tanır. JetBlue dedi Pazartesi günü yayınlanan bir haber bülteni, anlaşma lehine olan bazı argümanlarını detaylandırdı.

READ  SpaceX gece lansmanı, Florida'dan Starlink uydularını güçlendiriyor

Satın alma, tüketicilere fayda sağlayacak ve sektörü altüst edecek, JetBlue’nun yeni pazarlara daha düşük ücretler getirmesine ve daha büyük havayollarını daha düşük fiyatlarına uymaya zorlamasına olanak tanıyacak. Boston, New York ve Fort Lauderdale, Fla. JetBlue, Spirit’in bazı hisselerini aşağıdaki gibi pazarlardan elden çıkarmayı taahhüt ettiğini söyledi:

Ancak Adalet Bakanlığı’nın planlarına aşina olan iki kişi, davanın Spirit’inkinden farklı fiyatlandırma yapılarına sahip diğer havayollarının JetBlue’nun sunabileceği yuvaları alacağını doğrulayacağını söyledi.

Satışa karşı çıkanlar, sadece yargının değil, Ulaştırma Bakanlığı’nın da işletme belgelerini değiştirmelerini engelleyerek anlaşmayı engelleyebileceğini savundu.

Ruh hisseleri, devralımı engellemek için federal eylem beklentilerinin Pazartesi günü duyurulmasının ardından yüzde 8’den fazla düştü. JetBlue’nun hisseleri yaklaşık yüzde 1 yükseldi.

Her iki havayolu şirketindeki işçileri temsil eden sendikalar, birleşmenin devam edip etmeyeceği konusunda ikiye bölünmüş durumda. Geçen ay, Spirit’teki 5.600 uçuş görevlisini temsil eden Uçuş Görevlileri Derneği-CWA, Başsavcı Merrick B. Garland ve Ulaştırma Bakanı Pete Buttigieg’e yazdı.

Sendika başkanı Sarah Nelson mektupta, “JetBlue-Spirit birleşmesi, hem işçilere hem de tüketicilere benzer şekilde fayda sağlayacak daha fazla rekabet ile işçiler için kanıtlanabilir iyileştirmeler ve korumalar ile sektördeki koşulların iyileştirilmesine yardımcı olacaktır.” dedi. “Bu, aidiyet karşıtı, aidiyet karşıtı.”

Ayrı bir mektupta, 6 bin 800 JetBlue uçuş görevlisini temsil eden Taşımacılık İşçileri Sendikası Başkanı Sn. Garland ve Sn. Boutique, antitröst yasalarını ihlal ettiğini ve rekabeti ve çalışanları baltaladığını öne sürerek devralımın engellenmesini istedi.

Eylül ayında bir mektupta, D-Massachusetts Senatörü Elizabeth Warren, Mr. Buttigieg’den departmanının “tarihsel olarak yeterince kullanılmayan” memurlarını kullanarak müdahale etmesini istedi.

JetBlue ayrıca, havayolunun Boston ve New York’ta American ile ortaklığıyla ilgili adli bir antitröst davasının sonucunu bekliyor. Boston’daki bir federal yargıcın bu davayla ilgili yakında bir karar vermesi bekleniyor.

READ  DC bölgesi tahmini: Bugün ilerleyen saatlerde yaygın yağmur ve kar sağanağı; Hafta ortasına kadar soğuk

Lauren Hirsch Katkıda bulunulan rapor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir