Biden kürtaj hakları için toplanırken, bir mil ötedeki muhafazakarlar 15 haftalık ulusal yasağı zorluyor

WASHINGTON (AP) — Başkan Joe Biden Cuma günü, destekçilerini 2024’te Demokratlar için oy toplamaya çağırırken, Cumhuriyetçilerin kürtajı ülke çapında yasaklama çabalarının burada bitmeyeceği konusunda uyardı.

Çok kişisel kararların siyasilerin eline geçmesine izin vermeyeceğiz” dedi. “Hata yapmayın, bu seçim bir kez daha sandıkta özgürlükle ilgili.”

Biden’ın federal kürtaj korumalarını kaldıran Yüksek Mahkeme kararının yıldönümünü anmak için kürtaj hakları destekçilerini bir araya getirdiği yerden bir mil uzakta, İnanç ve Özgürlük Koalisyonu yıllık konferansını düzenledi.Ve Başkan Yardımcısı Mike Pence, Cumhuriyetçi başkan adaylığı için rakiplerini en azından 15 haftalık bir federal kürtaj yasağını desteklemeye çağırdı.

Dobbs – Jackson Kadın Sağlığı Sistemi kararından bir yıl sonra, her iki taraf da konuyu değerlendirdi. Biden, Cuma günü doğum kontrolüne daha fazla erişim çağrısında bulunan bir yönetici emri yayınladı ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris, First Lady Jill Biden ve Harris’in kocası Doug Emhoff ile bir mitingde yüksek profilli üç onay aldı. Birkaç Cumhuriyetçi umutlu, bu hafta sonu bir evanjelik zirvesinde kürtaj karşıtı kimliklerini vurgulayarak ve onları, benzer düşünen aktivistlerin siyasi saldırıyı geri püskürtebileceğine dair endişeler arasında rotasında kalmaya çağırarak konuşmaya hazırlanıyor.

Amerikalıların çoğu Kürtaj ülke çapında yasallaştırılmalıdır. 2022 ara seçimleri öncesinde, birçok siyasi uzman konuyu bir galvanizleyici olarak görmezden geldi, ancak kürtajı kısıtlama çabalarını sürekli olarak reddeden seçmenlerin ana endişelerinden biri olmaya devam ediyor. Fırsat ortaya çıktığında Demokratik ve GOP eğilimli eyaletlerde.

“Üreme özgürlüğü hepimiz için bir sorundur. Erkekler, kadınlar, herkes. Kadınlar daha az olamaz,” dedi Emhoff.

Kürtaj haklarıyla ilgili önde gelen sesler, neredeyse her zaman yeniden seçilmek için Demokrat bir başkanı onaylayacak. Ancak Planned Parenthood Action Fund, NARAL-Pro Choice America ve Emily’s List liderleri, seçmenlere enerji veren bir konuda Biden ve Harris’in hızlı ve yüksek sesle arkasında durmanın kritik olduğunu söylüyor.

READ  Polonya, Ukrayna'yı hedef alan Rus füzesinin hava sahasına girmesinin ardından uçağı etkinleştirdi

Planned Parenthood Action başkanı ve CEO’su Alexis McGill Johnson, “Bu yönetimin hastaları korumak, sağlayıcıları korumak, onlara doğru bilgiler sağlamak ve yalnız olmadıklarını bildirmek için attığı cesur adımlardan gurur duyuyorum” dedi. Finans.

NARAL Pro-Choice America başkanı Mini Thimmaraju, yasaklar ne kadar uzun sürerse, insanların daha kötü bir şey yaşamış birini tanıma olasılığının o kadar yüksek olacağını söyledi. “Yasağın olduğu eyaletlere göre üniversiteye nereye gideceklerine karar vermeleri gerekiyor. Kürtaj yasağına göre hekimlik yapıp yapmayacaklarına karar vermeleri gerekiyor. Artık günlük yaşama sızıyor ve istenmeyen sonuçları oluyor.

Kürtaja erişimi kısıtlamanın etkileri, istenmeyen gebeliklerin sonlandırılmasının ötesine hızla kürtaj ve genel olarak gebelik bakımına geçer. Daha sıkı kısıtlamalara sahip eyaletlerdeki kadınlar, hamilelikle ilgili sorunlar için bakıma erişemeyebilir. Kürtaj yapan doktorlar cezai kovuşturmayla karşı karşıya Henüz iyileştirilemeyeceği düşünülen hastalara bakmaktan giderek daha fazla korkuyorlar.

Emily’s List’in başkanı Labonza Butler, “Cumhuriyetçilerin kendi sağlık kararlarımızı vermek ve kendi geleceğimize karar vermek için fazla mesai yapması zor” dedi.

Yüksek Mahkeme 1973’te Roe v. Wade’i bozduğundan beri, Kürtajı yasallaştıran 20 eyalet, kürtajı yasaklayan veya büyük ölçüde kısıtlayan politikalar çıkardı. Roe’nun düşüşünden bir yıl sonra, 25 milyon kadın kürtaj yasakları veya katı kısıtlamalar olan eyaletlerde yaşıyor. Ancak 22 eyalet ve Columbia Bölgesi, kürtaj bakımına erişimi genişletti.

Katı kürtaj kısıtlamaları olan eyaletlerin çoğu, yüksek anne ölüm oranları ve yüksek ölü doğum ve düşük oranları olan eyaletlerdir. Siyah kadınlar orantısız bir şekilde etkileniyor – hamilelikle ilgili nedenlerden ölme olasılıkları üç kat daha fazla. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre beyaz kadınlardan daha fazla.

Harris bunun tesadüf olmadığını savundu, anne sağlığı ve kürtaj bakımı bağlantılıdır. Kürtaj için kullanılan aynı tıbbi prosedürler, düşükleri tedavi etmek için kullanılır.

READ  Paris'te doğalgaz patlaması şehir merkezinde yangına neden oldu

Cuma bunun kürtaj hakları meselesi olmadığını, bunun bir özgürlük meselesi olduğunu söyledi. “Kişinin kendi hayatı, kendi bedeni hakkında karar verme özgürlüğü. Kişisel kararları söz konusu olduğunda hükümetin müdahalesinden bağımsız olma özgürlüğü. Kalbi ve evi hakkında kararlar.

Biden’ın yürütme emri, bazı muhafazakarların kürtajın ötesinde doğum kontrolünü düzenleme arzusunun sinyalini vermesinden sonra Demokratlar için artan bir endişe olan doğum kontrolüne erişimi güçlendirmeyi amaçlıyor. 2017’de Amerika Birleşik Devletleri’nde 15 ila 49 yaş arası 72,2 milyon kadın ve kız çocuğunun yaklaşık %65’i veya 46,9 milyonu doğum kontrol yöntemi kullandı. Sipariş, seçenekleri artırmayı ve genişletmeyi, cepten çıkan maliyetleri düşürmeyi ve seçenekler konusunda farkındalık yaratmayı amaçlıyor.

Biden böyle bir emri imzalamak zorunda kaldığına pişman oldu. “Yapmam gerektiği fikri – gerçekten, bir düşünün” dedi.

Pence’in Cuma günkü yorumları, federal bir kürtaj yasağını onaylama konusunda isteksiz olan GOP lideri Donald Trump için bir meydan okumaydı. Eski başkanın Cumartesi gecesi evanjelik cemaate hitap etmesi planlanıyor.

Pence, “Amerikan hukukunun kalbindeki yaşamın kutsallığını bu ülkedeki her eyalette yeniden tesis edene kadar dinlenmemeliyiz, pes etmemeliyiz” dedi.

İnanç ve Özgürlük Koalisyonu’nun kurucusu ve başkanı Ralph Reed, “Bir kuruluş olarak, yaşam yanlısı ve aile yanlısı bir hareket olarak, kesinlikle adaylarımıza biraz katkıda bulunmak için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Testosteron takviyesi iğnesi yapın ve onlara savunmada olmamaları gerektiğini açıklayın. Ondan korkanlar, dürüst olmak gerekirse, bir omurga büyütmeli.

___

AP’nin kürtaj haberlerini https://apnews.com/hub/abortion adresinden takip edin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir