AB liderleri Pekin’de müzakerelere başlarken Macron Çinli Li ile bir araya geldi

  • Fransa Cumhurbaşkanı, Avrupa Birliği Başkanı Van der Leyen ile Çin’i ziyaret etti
  • İkili daha sonra Çinli Xi Jinping ile görüşecek
  • AB-Çin ilişkileri son yıllarda bozuldu
  • Ticaret ve Ukrayna gündemde

PEKİN, 6 Nisan (Reuters) – Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Çin liderleriyle birlikte Avrupa Birliği Başkanı Ursula van der Leyen ile Perşembe günü Pekin’de bir dizi toplantıya başladı. . ilişkiler.

Yeni atanan Başbakan Li Keqiang, Macron’u genellikle Tiananmen Meydanı’nın batısındaki tören etkinlikleri için kullanılan büyük bir bina olan Büyük Halk Salonu’nda karşıladı.

Çarşamba günü geç saatlerde gelişinden sonra Macron, Avrupa’nın Tayvan, kilit teknolojiler ve Çin’in Rusya ile yakın bağları gibi konularda Batı ile anlaşmazlığa düşen Pekin ile ticari ve diplomatik bağları kesmeye direnmesi gerektiğini söyledi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Van der Leyen, 2019’da göreve gelmesinden bu yana Çin’e yaptığı ilk ziyarette, Çin bir reform döneminden çıkıp güvenlik ve kontrole açılırken Pekin ile bağlarını “riskten arındırması” gerektiğini söyledi. .

Görev süresi boyunca Avrupa’nın Çin ile ilişkileri, özellikle 2021’de bir yatırım anlaşmasını durduran yaptırımlar ve Pekin’in Rusya’nın Ukrayna’da geçen yıldan bu yana binlerce cana mal olan saldırganlığını kınamayı reddetmesi nedeniyle bozuldu.

Ancak, pandemik sınır kısıtlamaları ülkeyi dünyanın geri kalanından büyük ölçüde kapattığı için yıllarca dağınık diplomatik faaliyetten çıkan Çin, Avrupa’nın yükselişini kontrol altına almak için ABD liderliğindeki çabalar olarak gördüğü şeyi takip etmemesini sağlamaya kararlı.

Macron’un ziyareti için Pekin’de beklentiler yüksek.

Devlet medyası Global Times Perşembe günü bir başyazıda, “Macron’un ziyaretinin Çin ile Fransa arasındaki ekonomik ve ticari işbirliğini artırma ve siyasi karşılıklı güveni artırma konusunda somut sonuçlar üretmesi bekleniyor.”

Global Times, “Avrupa ve ABD’deki çeşitli güçlerin Macron’un ziyaretini yakından izlemesi ve farklı yönlerde etki yaratması dikkat çekicidir.” Başka bir deyişle, herkes Macron’un Çin ziyaretinin sorunsuz ve başarılı geçmesini istemiyor.”

READ  Biden, havayollarını ertelenen veya iptal edilen uçuşlar için geri ödeme sunmaya zorluyor

“İyi Polis, Kötü Polis”

Macron’un Li ile görüşmesini Çin başbakanı Van der Leyen ile bir “çalışma yemeği” izleyecek. Öğleden sonra, Macron ve van der Leyen, akşam geç saatlerde yapılacak üçlü görüşmelerden önce Xi ile ayrı görüşmeler yapacak.

Hem Macron hem de van der Leyen, Çin’i Ukrayna’ya barış getirmek veya Pekin’in çatışmada Moskova’yı doğrudan desteklemesini engellemek için Rusya üzerindeki etkisini kullanmaya zorlamaları gerektiğini söylediler. Rusya, Ukrayna’nın işgalini “özel askeri operasyon” olarak nitelendiriyor.

Bazı analistler, Çin-AB ilişkilerinde bir “sıfırlama”yı teşvik etme konusunda aynı çizgide olan Macron ve van der Leyen’in, her ikisinin de çetrefilli sorunları ve bu ilişkilerdeki kırmızı çizgileri vurgulayarak “iyi polis, kötü polis” rolü üstlenebileceğini ileri sürdüler. ilişkiler.

Van der Leyen Perşembe sabahı Pekin’de Avrupa Ticaret Odası temsilcileriyle yaptığı görüşmenin ardından “Çin önemli bir ticaret ortağıdır, ancak AB işletmeleri birçok ayrımcı engelle karşı karşıyadır.”

Van der Leyen Perşembe günü erken saatlerde bir tweet’te “AB-Çin ilişkileri kapsamlı ve karmaşık. Bunları nasıl yöneteceğimiz AB’nin refahını ve güvenliğini etkileyecek. Bu ilişkiyi ve geleceğini tartışmak için Pekin’deyim.”

Airbus ( AIR.PA ), lüks holding LVMH ( LVMH.PA ) ve nükleer üretici EDF’nin ( EDF.PA ) dahil olduğu 50 kişilik bir heyet ile seyahat eden Macron’un Çin ile anlaşmaları da açıklaması bekleniyor.

Ancak evdeki herkes bunun gönderilmek için iyi bir işaret olduğunu düşünmedi.

Avrupa Parlamentosu’nun solcu bir üyesi olan Raphael Kluksmann, Macron’un ziyareti öncesinde Twitter’da “Delegasyonun dörtte üçü iş dünyasından liderler: öncelik anlaşmaları imzalamak” dedi. “Avrupa’daki tartışma Çin’e ve Çin’in müdahalesine intihara meyilli bağımlılığımıza odaklanıyor, mesajın alakasız.”

Pekin’den Michael Ross ve Larry Chen tarafından yapılan raporlama; John Geddy’nin kaleminden; Kurgu: Gerry Doyle ve Raju Gopalakrishnan

READ  MLS Sözleşmeyi Onaylayınca Lionel Messi Inter Miami Transferi Tamamlandı; Pazar günü yayınlandı

Standartlarımız: Thomson Reuters Güven İlkeleri.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir