Prigozhin: Ukrayna saldırısı Rus hatlarını aştı

Paralı asker Wagner Grubu’nun başkanı Yevgeny Prigozhin, Kiev birliklerinin Rus savunma hatlarını aşıp harap olmuş Donetsk kentinin çevresine çıktığı bildirildikten sonra, Moskova’yı uzun zamandır vaat edilen Ukrayna karşı saldırısını durdurmak için 200.000 asker sağlamaya çağırdı.

Halkın gözü önünde kabadayılığı ve geleneksel Rus askeri hiyerarşisini eleştirmesiyle tanınan Prigozhin, Salı günü resmi Telegram kanalında yayınlanan bir videoda, Wagner oluşumunun Ukrayna saldırısını durdurabilecek tek silahlı kuvvet olduğunu söyledi. Batı yeni başlamış olabileceğini söylüyor.

The Moscow Times gazetesinde yayınlanan bir makalede Prigozhin, “200.000 kişiye ihtiyacım var” dedi. “200.000’den azı Luhansk-Donetsk cephesinde başa çıkamayacak. Tüm sorumluluğu almaya hazırız.”

Ukraynalı askerler, 5 Haziran 2023’te Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sırasında Donetsk bölgesindeki ön hatlara yakın bir yolda bir tank kullanıyor. Kiev, bazı birliklerinin artık saldırı operasyonlarına geçtiğini söylüyor.Getty Images aracılığıyla Anatoly Stepanov/AFP

Wagner ile Rus ordusu arasında Pakmut’taki ikmal konusunda yaşanan anlaşmazlıklar, Prigozhin’in geçen ay güçlerini yıkılan yerleşim yerinden geri çekmesine neden oldu. Wagner’in, sayıları eski Rus mahkumlar tarafından savaşmak için askere alınan Bagmuth’un yakalanmasında ağır kayıplar verdiğine inanılıyor.

Prigozhin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i askeri güçlerini genişletmek için tam bir ulusal seferberlik ilan etmeye çağırdı, ancak üç aylık yeterli bir eğitim penceresi olmadan, yeni oluşturulan birimlerin “top yemi” olacağını söyledi. Wagner tekniklerinin, Bachmut’taki bu tür “yemlere” büyük ölçüde dayandığı söylenir.

Prigozhin, Ukrayna kuvvetlerinin birçok bölgede “savunma hattını çoktan aştığını” söyledi.

“Bakmut yakınlarındaki Doretsk’te üç yerde büyük bir yoğunlaşma var ve yakında Kurdyumovka ve Ozaryanovka’yı kesmeye başlayacaklar. Belgorod bölgesi patlıyor. Zaporizhia’da en ciddi yerleşimi kaybettiler. Şimdi saldıracaklar. Kuzey ve güney Donetsk yönünde ve uçağı kurtarmak için zaman olmayacak [the situation].”

READ  Colorado Çığında 2 Kar Motosikleti Öldü

Prigozhin, Rusya Savunma Bakanlığı’na tekrar saldırdı. “Yönetim yok, planlama yok, hazırlık yok, karşılıklı saygı yok” dedi. “Ve sonra tüm bunların yerini yukarıdaki öfke alıyor … Şimdi ağır kayıplar vereceğiz, bundan eminim. Bölgelerin bir kısmını kesinlikle kaybedeceğiz.”

Zaporizhzhya’nın güneyindeki güney cephesinin, beklenen Ukrayna karşı koyması için en olası yerlerden biri olduğu söyleniyor. Ukrayna birlikleri oradaki Rus hatlarını geçebilirlerse güneye hareket edebilirler ve Moskova’nın Kırım’a giden kara köprüsünü keserek Melitopol’u Azak kıyısına kadar özgürleştirebilirler.

Prigozhin, bu bölgedeki durumun bir “felaket” olduğunu söyledi. “Novodonetskoi zaten alındı. Ve birlikler 5 ila 8 kilometre derinliğe çekilirse, bu, düşmanın kontrolsüz bir girişi olacağı anlamına gelir.”

“Bu bölgede yaşayanların en az yüzde 50’sinin Ukrayna silahlı kuvvetlerine yardım edeceğini anlıyoruz. Bu yüzden biraz daha derine indiklerinde Berdyansk ve Mariupol’a gidecekler ve bu durdurulmayacak. Onlar için.”

Haber haftası Rusya Savunma Bakanlığı, yorum için e-posta ile temasa geçti.

Kiev, beklenen karşı saldırı konusunda operasyonel olarak sessizliğini koruyor. Ukrayna Savunma Bakanlığı sözcüsü Hanna Malier, bazı bölgelerdeki birliklerin artık “saldırı operasyonlarına” geçtiğini söylemesine rağmen, bu hafta operasyonun başlayacağına dair bir duyuru yapılmayacağını söyledi.

1 Haziran 2023’te Ukrayna’nın Donetsk bölgesindeki Pakmut kentinde meydana gelen büyük yıkımın havadan görünümü. Rusya geçen ay şehri ele geçirdiğini iddia etti, ancak gelen haberlere göre Ukrayna kuvvetleri şimdi şehrin kuzey ve güney kanatlarında ilerliyor.Yan Dobronosov/Getty Images aracılığıyla Global Images Ukrayna

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir