Patlamalar Rus saldırısından sonra Kiev’i sallıyor: canlı güncellemeler

borç…Sergey Shubinsky/Agence France-Presse – Getty Images

Ukrayna’nın merkezindeki Uman kentinde bir apartmana düzenlenen Rus roket saldırısında ölenlerin sayısı Cuma günü en az 23’e ulaştı ve bu yıl Ukrayna’da siviller için en ölümcül tek olaydan biri oldu.

Sivillere kasten veya pervasızca saldırmak savaş suçu sayılıyor. Rusya’nın Şubat 2022’de işgalinden bu yana toplamda en az 8.574 sivil öldü ve 14.441 sivil yaralandı. Birleşmiş Milletler’den gelen son veriler, gerçek rakamların gerçek olmaktan uzak olduğu konusunda uyarıyor Daha Moskova ise aksi yöndeki kanıtlara rağmen sivilleri hedef aldığını reddediyor.

İşte Rusya’nın tam ölçekli işgaline başlamasından bu yana siviller için diğer bazı ölümcül olayların bir listesi.

2022:

Kharkiv şehri

Ukrayna’da çok az yer, Rusya’nın işgalinin ilk haftalarında ülkenin başkentten sonra en büyük ikinci şehri olan Kharkiv’den daha sert darbe aldı. Yerel yetkililere göre, Mart 2022’nin ortalarında apartmanlara ve kamu binalarına yönelik Rus roket ve füze saldırıları en az 500 sivili öldürdü. Birleşmiş Milletler verilerine göre o ay, siviller için savaşın en ölümcül ayıydı.

Mariupol Tiyatrosu

borç…Maxar Technologies, Shutterstock aracılığıyla

Bir Rus hava saldırısı, 16 Mart’ta Ukrayna’nın güneyindeki Mariupol kentinde bir tiyatroyu yok etti. Dışarıda büyük beyaz harflerle sivillerin binaya sığındığını göstermek için “çocuklar” yazıyordu. Uluslararası Af Örgütü yaptığı açıklamada, en az bir düzine kişinin “ve çok daha fazlasının” öldürüldüğünü söyledi. Hayatta kalanlar The New York Times muhabirine 60 ila 200 kişinin öldürüldüğünü söyledi. Saldırı, Mayıs ayında Rus kuvvetlerinin eline geçen kentin kuşatılması sırasında geldi. Üst düzey BM insan hakları yetkilisi, Mariupol’ün savaşın ilk üç ayında “Ukrayna’daki en ölümcül yer” olduğunu söyledi.

READ  Ukrayna savaşı: Rusya, Ukrayna'daki büyük bir saldırıyı püskürttüğünü söyledi

Kramatorsk Tren İstasyonu

8 Nisan’da Rus kuvvetleri, Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk eyaletindeki Kramatorsk şehrinde bir tren istasyonunu bombalayarak 50’den fazla sivili öldürdü. Aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu siviller savaşıyor ve eyaletten kaçıyordu. Saldırı, Rusya’nın tüm Donbass bölgesini ele geçirme kampanyasının başladığını müjdeledi.

Kremençuk Alışveriş Merkezi

Üst düzey bir hükümet yetkilisi, 27 Haziran’da Ukrayna’nın orta Poltava bölgesindeki bir sanayi kenti olan Kremençuk’ta bir alışveriş merkezine düzenlenen bir Rus füze saldırısında 20 kişinin hayatını kaybettiğini ve 59 kişinin de yaralandığını söyledi.

Chasiv Yar Daire

borç…The New York Times için Mauricio Lima

Yerel acil durum servislerine göre, Donetsk vilayetindeki küçük bir kasaba olan Chasiv Yar’daki bir apartman kompleksine 9 Temmuz’da düzenlenen bir Rus saldırısında en az 43 kişi öldü. Ukraynalı yetkililer, Rus kuvvetlerinin saldırıda çok sayıda roketatar kullandığını söyledi.

Vinnitsa Alışveriş Merkezi

Rus seyir füzeleri, 14 Temmuz’da Ukrayna’nın merkezinde yüzlerce kilometre uzaklıktaki Vinnytsia’da bir iş merkezi, dans stüdyosu ve düğün salonunu vurdu. 4 yaşındaki bir kız çocuğu da dahil olmak üzere en az 23 kişi öldürüldü. Down Sendromu.

Zaporijya Konvoyu

30 Eylül’de Ukrayna’nın güneyindeki Zaporizhzhia bölgesinde çatışmalardan kaçan insanları taşıyan araçlara Rus füzelerinin isabet etmesi sonucu en az 30 kişi öldü, 88 kişi yaralandı.

2023:

Dnipro Apartmanı

Ağır hizmet tipi bir gemisavar füzesi 15 Ocak’ta Ukrayna’nın ev ve dükkanlardan oluşan yoğun bir şehir manzarasında patlayarak dokuz katlı bir apartmanı yerle bir etti. Bu protestoda 6’sı çocuk 46 kişi öldü.

Slav

14 Nisan’da bir Rus füze saldırısı, Ukrayna’nın doğusundaki Sloviansk şehrinde bir yerleşim bölgesini vurdu. en az 13 kişi2 yaşında bir erkek çocuk dahil.

READ  Nipsey Husley'in katili 60 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir