OPEC+, daha fazla üretim kesintisinin kararlaştırılabileceği toplantılara başlıyor

  • Kesintiler günde 1 milyon varile kadar çıkabilir – kaynaklar
  • Suudi bakan açığa satıştan ‘dikkatli’
  • OPEC+ kotaların temelini de revize edebilir – Kaynaklar

VİYANA, 3 Haziran (Reuters) – OPEC+ kaynaklarının Reuters’e verdiği bilgiye göre, grup petrol fiyatları ve bayrakla karşı karşıyayken, OPEC ve müttefikleri Cumartesi günü, günde 1 milyon varil üretim kesintisiyle sonuçlanabilecek iki günlük toplantılara başladı. Tedarik oburluğu.

Rusya ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü liderliğindeki bir grup müttefik olan OPEC+, dünya ham petrolünün %40’ını pompalıyor, bu da politika kararlarının petrol fiyatları üzerinde büyük bir etkisi olabileceği anlamına geliyor.

Üç OPEC+ kaynağı Cuma günü Reuters’e Pazar günkü oturum için seçeneklerde kesintilerin tartışıldığını söyledi. Diğer iki kaynak, ek kesintilerin olası olmadığını söyledi.

OPEC Cumartesi günü ayrı bir brifing düzenledi, ancak bakanlar sonrasında olası politika kararları hakkında yorum yapmadı.

Üç kaynak, Nisan ayında duyurulan ve Mayıs ayında yürürlüğe giren sürpriz bir hareketle, kesintilerin günde 2 milyon varil ve günde 1,6 milyon varillik mevcut gönüllü kesintilere ek olarak günde 1 milyon varil olacağını söyledi.

Onaylanırsa, bu, toplam azalmayı günde 4,66 milyon varile veya küresel talebin %4,5’ine getirecektir.

Irak petrol bakanı Hayan Abdel-Ghani toplantılardan önce günde 1 milyon varillik kesinti sorulduğunda, “Bu rakam başlangıç ​​niteliğinde, bu konulara (henüz) girmedik” dedi.

Üretim kesintileri genellikle kararlaştırıldıktan bir ay sonra yürürlüğe girer, ancak bakanlar bunları daha sonra uygulamayı da kabul edebilir. Çıktıyı tutarlı tutmaya karar verebilirler.

Batı, OPEC’i petrol fiyatlarını manipüle etmek ve yüksek enerji maliyetleri yoluyla küresel ekonomiyi baltalamakla suçladı. Batı, OPEC’i Rusya’nın Moskova’nın Ukrayna’yı işgaliyle ilgili yaptırımlarına rağmen Rusya’nın yanında yer almakla suçladı.

READ  NASA, Artemis II ay görevinde 4 astronotu duyuracak: Canlı güncellemeler

Buna cevaben, Batı tarafından son on yılda para basılması enflasyonu körükledi ve petrol üreten ülkeleri kilit ihracatlarının değerini korumak için harekete geçmeye zorladı, OPEC kaynakları ve gözlemciler söyledi.

Rusya’nın petrol ihracatında aslan payını satın alan Çin ve Hindistan gibi Asya ülkeleri, Rusya’ya yönelik Batı yaptırımlarına katılmayı reddetti.

Temel konuşmalar

OPEC+ bakanları, başlangıçta planlanandan üç saat önce Pazar günü saat 10:00’da (0800 GMT) Viyana’da toplanacak ve saat 11:00’de genel kurul toplantısı yapacak.

İki OPEC kaynağı, bakanların her bir üyenin kesinti yapacağı yeni üretim üslerini de tartışabileceklerini söyledi.

Bu tür görüşmeler geçmişte tartışmalıydı.

Nijerya veya Angola gibi Batı Afrika ülkeleri uzun süredir hedeflerine uygun üretim yapamıyor, ancak yeni hedefler onları gerçek kesintiler yapmaya zorlayabileceği için daha düşük referans değerlere direndiler.

Buna karşılık BAE, artan üretkenliğine ayak uydurmak için daha fazla üs almakta ısrar etti, ancak bu, genel kesintilerdeki payının düşeceği anlamına gelir.

BAE Enerji Bakanı Suhail Al Mazrouei toplantılar öncesinde “Arz ve talep dengesinin istikrarını koruyan bir kararı dört gözle bekliyoruz.” dedi.

Bakanlar, Viyana’daki otellerde gazetecilerle görüştü. OPEC, Reuters ve diğer haber kuruluşlarından muhabirlerin genel merkezine medya erişimini engelledi.

Nisan ayında sürpriz bir üretim duyurusu, petrol fiyatlarının varil başına yaklaşık 9 $ artarak 87 $’ın üzerine çıkmasına yardımcı oldu, ancak küresel ekonomik büyüme ve taleple ilgili endişelerin baskısı altında hızla geri çekildi. Uluslararası ölçüt olan Brent Cuma günü 76 dolardaydı.

Geçen hafta, Suudi Arabistan Enerji Bakanı Prens Abdülaziz, birçok piyasa gözlemcisinin daha fazla arz kesintisi konusunda bir uyarı olarak yorumladığı, daha düşük petrol fiyatları veya düşen fiyatlar üzerine bahis oynayan yatırımcıların “dikkatli” olmaları gerektiğini söyledi.

READ  İlk Amazon Prime Day fırsatlarını hemen şimdi alabilirsiniz

Uluslararası Enerji Ajansı, küresel petrol talebinin 2023’ün ikinci yarısında daha da artarak petrol fiyatlarını yukarı çekmesini bekliyor.

Ancak JPMorgan’daki analistler, OPEC’in yüksek ABD üretimi ve beklenenden yüksek Rusya ihracatı nedeniyle arzı ayarlamak için yeterince hızlı hareket etmediğini söyledi.

JPMorgan analistleri bir notta ek kesintilerin günde yaklaşık 1 milyon varil tutarında olacağını söylediler.

(Ahmed Khader, Alex Lawler, Maha El Dahan ve Julia Payne tarafından rapor edildi) Yazan: Dmitry Zhdanikov; Kurgu: David Holmes, Frances Kerry ve Christina Finzer

Standartlarımız: Thomson Reuters Güven İlkeleri.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir