Ivan Gershkovich: Wall Street Journal muhabiri, mahkeme öncesi tutukluluğa itirazını kaybetti



CNN

Wall Street Journal muhabiri Ivan Gershkovich, Moskova’da casusluk suçlamalarıyla yargılanmakta olduğu tutukluluk süresinin uzatılmasına karşı yaptığı itirazı Perşembe günü kaybetti, ancak bunu reddediyor.

Gershkovich’in Moskova’nın kötü şöhretli Leportovo hapishanesindeki tutukluluğu geçen ay 30 Ağustos’a kadar uzatılmıştı. Kendisinin ve patronunun şiddetle karşı çıktığı casusluk suçlamasıyla 20 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya.

Gershkovich, koyu renkli bir tişört ve kot pantolonla mahkemeye cam bir kafes içinde geldi.

ABD’nin Rusya Büyükelçisi Lynn Tracy, ebeveynleri Ella Millman ve Mikhail Gershkovich gibi Moskova Şehir Mahkemesinde de yargılanıyordu.

Tracy, mahkeme dışında gazetecilere verdiği demeçte, ABD’nin Gershkovich’in temyiz başvurusunu reddetme kararından “çok hayal kırıklığına uğradığını” söyledi.

Tracey, “Bu bir usul duruşmasıydı, tutukluluk koşullarına itiraz etmeye devam etti ve temyizinin reddedilmesi bizi çok hayal kırıklığına uğrattı” diyen Tracey, “bugün Ivan’la doğrudan mahkemede konuşamayacağını” sözlerine ekledi ve Rusya’nın reddini patlattı. ABD diplomatlarının kendisine konsolosluk erişimi talepleri.

“Rusya, iki ülke arasında yürürlükte olan diplomatik sözleşme kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmediği için, Nisan ayında Ivan’ı son ziyaretimden bu yana ABD Büyükelçiliği’nin uygun diplomatik erişim taleplerini üç kez reddetti.”

“Ancak bugün mahkemede Evan, bu zor koşullarda dikkate değer bir güç ve dayanıklılık göstermeye devam etti.”

Perşembe günü erken saatlerde, Rus devlet haber ajansı TASS, Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın ABD’nin Gershkovich’e konsolosluk erişimi talebini değerlendirdiğini bildirdi.

Wall Street Journal Perşembe günü yayınlanan bir raporda Gershkovich’in devam eden tutukluluğunu “bir rezalet” olarak nitelendirdi.

“Meslektaşımız Ivan Kershkovich, tutukluluğuna itiraz etmek için bugün Moskova Şehir Mahkemesi’ne çıktı. Sonuç beklenmesine rağmen, tutukluluğunun devam etmesi rezaletten başka bir şey değil.

“Ivan bir gazeteci olarak işini yapmaktan başka bir şey yapmıyordu” ve 12 haftadan uzun süredir haksız yere gözaltında tutuluyor. “Derhal serbest bırakılmasını talep etmeye devam ediyoruz.”

READ  'Hacks' Prodüksiyonu Yazarların Grevi Süresince Askıya Alındı ​​- Son Tarih

Rusya’nın ana güvenlik servisi FSB, Moskova’da bir muhabir olan Gershkovich’in devlet sırlarını elde etmeye çalıştığını söyledi.

Mart ayında tutuklanması, Soğuk Savaş’tan bu yana Rusya’da ilk kez bir Amerikalı muhabirin casusluk suçlamasıyla tutuklanması oldu, bu Beyaz Saray yetkililerinin kafasını karıştırdı ve Moskova ile Washington arasındaki ilişkileri daha da gerdi.

23 Mayıs’ta tutuklu yargılanmayı beklerken en az 30 Ağustos’a kadar uzatıldı.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Gershkovich’i Rusya’da resmen gözaltına aldı. ABD Başkanı Joe Biden da Gershkovich’in tutuklanması hakkında açıkça konuşarak Rusya’yı “gitmesine izin vermeye” çağırdı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir