İran'ın İsrail'e saldırısı Rusya'nın Ukrayna'daki savaşı için kötü olabilir

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Devlet Başkanı İbrahim Raisi, Temmuz 2022'de İran'ın Tahran kentinde bir toplantı yaptı.
Sergey Savostyanov/AFP/Getty Images

  • İran'ın İsrail'e saldırısı Rusya'nın Ukrayna'daki savaşını etkileyebilir.
  • İran, Rusya'nın önemli bir silah tedarikçisi ve ekonomik ortağıdır.
  • Daha geniş bir Orta Doğu çatışması, Rusya'nın pahasına Çin'in bölgesel nüfuzunu da artırabilir.

İran'ın Cumartesi günü İsrail'e saldırısı sadece Orta Doğu için değil, aynı zamanda Moskova ile Tahran arasında yeni fay hatlarının ortaya çıkması nedeniyle Rusya'nın Ukrayna'daki savaşı için de kötü.

Kıdemli politika araştırmacısı Michelle Kris Rand, ABD'li bir düşünce kuruluşu, bir yorumunda Orta Doğu'daki daha geniş bir çatışmanın Rusya'yı nasıl etkileyebileceğini anlatıyor. Yorum ilk kez yayınlandı Ulusal çıkar Perşembe Dergisi – İran, Cumartesi günü İsrail'e 300'den fazla insansız hava aracı ve füze fırlattı.

Criss'in yazısı, 1 Nisan'da İran'ın Suriye'nin Şam kentindeki büyükelçiliğine düzenlenen saldırının ardından geldi. İsrail saldırının sorumluluğunu üstlenmedi, ancak İran sorumluluğu üstlendi ve misilleme sözü verdi.

Grisé, “Moskova, Batı'nın dikkatini ve kaynaklarını Ukrayna'dan uzaklaştırarak Orta Doğu'daki kaostan yararlanıyor ve İsrail-Hamas çatışması daha geniş bir savaşa dönüşürse kaybedecek.” diye yazdı.

Rusya yıllardır Orta Doğu'da askeri ve diplomatik bir oyuncu olarak kendisini kanıtlıyor.

Kris, Moskova'nın Suriye'deki istikrarsızlıktan yararlandığını yazdı Libya Kendisini bölgesel güvenliğin garantörü olarak konumlandırmak istiyor ancak Orta Doğu'da artan çatışma aynı etkiyi yaratmayacak.

Bunun kısmen Moskova'nın Ukrayna'daki savaşa müdahil olmasından kaynaklandığını yazdı. Rusya'nın İran'la ortaklığı son iki yılda, Rusya'nın ağır yaptırımlara maruz kalan ekonomisinin giderek izole hale gelmesiyle derinleşti.

İran artık Rusya'nın önemli bir askeri tedarikçisidir. Bir İranlı”Hayalet Filo“Ukrayna'daki savaşın başlangıcından bu yana Rusya dünya çapında petrol taşıyor ve Moskova'nın petrol gelirlerini tüketiyor.

READ  Adam, Trump'ın Manhattan'daki sus parası duruşmasının önünde kendini ateşe verdikten sonra öldü

Ancak İran daha geniş bir çatışmaya bulaşırsa Rusya'ya aynı düzeyde destek sağlayamayacak.

Kris, “Daha geniş bir bölgesel çatışma, özellikle de İsrail ile İran arasındaki doğrudan çatışmayı içeriyorsa, İran'ın Rusya'ya askeri tedarikçi olarak hizmet etmeye devam etme yeteneğini sınırlayacaktır” diye yazdı.

Ve “Rusya'nın sağlama kapasitesinin azalması durumunda Tahran ek destek talep edebilir” diye ekledi.

G7 ülkeleri İsrail'e yönelik saldırısının ardından İran'a yönelik ek yaptırımlar halihazırda değerlendiriliyor Rusya'ya yayıldı.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula van der Leyen Pazar günü yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Ortaklarımızla yakın işbirliği içinde, özellikle insansız hava aracı ve füze programları konusunda İran'a karşı ek yaptırımları değerlendireceğiz.”

Daha geniş bir Orta Doğu çatışması, Çin'in bölgedeki etkisini Moskova'nın pahasına artırabilir

Rusya Ukrayna'da savaşta olmasına rağmen Başkan Vladimir Putin, İsrail-Hamas savaşının ortasında kendisini Orta Doğu'da potansiyel bir güç komisyoncusu olarak konumlandırdı.

Ancak savaşın bölgesel olarak yayılması durumunda Putin'in planı suya düşebilir; zira Pekin de barışı inşa etme konusunda istekli.

Kris, yorumunda “Rusya, Çin'in Orta Doğu'daki nüfuzunu ihlal etme girişimlerine karşı özellikle hassas olacaktır” diye yazdı.

Kris'in belirttiği gibi bu durum özellikle Pekin'in geçen yılın Mart ayında Suudi Arabistan ile İran arasında abluka oluşturarak sonuç elde edebildiği için böyledir.

Rusya'nın ağır yaptırımlara maruz kalan ekonomisi zaten Çin'e bağımlıyken, eğer Moskova hâlâ küresel nüfuzun bir nebzesine tutunmaya devam ederse, Pekin'in kaprislerine daha da maruz kalacak.

Bu konuyla ilgili Pazar günü yapılan açıklamada; Rusya Dışişleri Bakanlığı Bölgede “başka bir tehlikeli gerilim” olarak adlandırdığı olaydan “ciddi endişe” duyduğunu ifade etti.

Rusya dışişleri bakanlığı, itidal çağrısında bulunarak bölgesel hükümetlerden “mevcut sorunları siyasi ve diplomatik yollarla çözmelerini” bekliyor.

READ  Biden Borç Limiti Yasa Tasarısını İmzaladı, ABD'nin Temerrüdünü Önledi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir