Güney Afrika Devlet Başkanı Ramaphosa, Putin’e Ukrayna’daki savaşın bitmesi gerektiğini söyledi

  • kaydeden Antoinette Radford
  • BBC haberleri

resim yazısı,

Ukrayna geçtiğimiz günlerde Rusya tarafından ele geçirilen toprakları geri almak için bir saldırı başlattı.

Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e Ukrayna’daki savaşın sona ermesi gerektiğini söyledi.

Ramaphosa’nın yorumları, diğer altı Afrika ülkesiyle barış misyonunun bir parçası olarak Cumartesi günü St Petersburg’da Bay Putin ile bir araya geldiğinde geldi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky Cuma günü heyete Rusya ile Ukrayna topraklarını işgali konusunda müzakere etmeyeceğini söyledi.

Putin işgali geçen yıl başlattı ve Ukrayna’yı müzakere etmeyi reddetmekle suçladı.

St.Petersburg’daki bir toplantıda Bay Ramaphosa, her iki tarafı da savaş esirlerini ve Rusya tarafından kaçırılan çocukları evlerine geri göndermeye çağırdı.

Afrika heyeti çocukların ailelerine iade edilmesini talep ederken, Putin konuşmasını yarıda keserek Rusya’nın çocukları koruyacağını söyledi.

Çocuklar kutsaldır. Onları çatışma bölgesinden çıkardık, hayatlarını ve sağlıklarını kurtardık” dedi. BM, yüzlerce Ukraynalı çocuğun yasadışı olarak Rusya’ya nakledildiğine dair kanıtları olduğunu söyledi

Bay Ramaphosa, Bay Putin’i savaşın Afrika üzerindeki etkileri konusunda uyardı ve bunun diplomasi yoluyla çözülmesi gerektiğini söyledi.

Savaş sonsuza kadar devam edemez, tüm savaşlar çözülmeli ve bir noktada sona ermelidir” dedi. Bu savaşın sona ermesini istediğimize dair çok net bir mesaj vermek için buradayız” dedi.

Savaş, özellikle Afrika ülkelerini etkileyen ve küresel gıda güvensizliğini şiddetlendiren Ukrayna’dan tahıl ve Rusya’dan gübre ihracatını ciddi şekilde kısıtladı.

Afrika’nın savaştaki dengeli duruşu olarak tanımladığı şeyi de övdü.

Güney Afrika, Mısır, Senegal, Kongo-Brazzaville, Komor Adaları, Zambiya ve Uganda’dan temsilcilerin yer aldığı Afrika grubu, Afrika’nın farklı yerlerinden çatışma hakkında farklı görüşlere sahip üyelerle özellikle genişlik ve denge için tasarlandı.

Güney Afrika ve Uganda Rusya’ya yakın, Zambiya ve Komorlar ise Batı’ya yakın görünüyor. Mısır, Senegal ve Kongo-Brazzaville çoğunlukla tarafsızdır.

Afrika ülkeleri öncelikle Rusya ile Batı arasındaki çatışmayı gördü.

video başlığı,

Ukrayna Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa, “Barışa giden yol kolay değil” dedi.

Heyet ayrıca Cuma günü Ukraynalı liderlerle bir araya geldi ve burada Bay Ramaphosa, Avrupa’daki savaşın Afrika’da 1,2 ila 1,3 milyar insanı etkilediği konusunda uyardı.

Liderler indikten sonra, Ukrayna’nın başkenti Kiev’de hava saldırısı sirenleri çaldı ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, Putin’in “daha fazla savaş” istediğini kanıtladığını söyledi.

Görüşmeleri sırasında Bay Zelensky, heyete “çalışmalarınızın önemli bir sonucunun” Rusya tarafından tutulan siyasi tutukluların serbest bırakılmasını tavsiye etmek olacağını söyledi.

Toplantı, Ukrayna’nın Bağmut bölgesi yakınlarında karşı saldırısını başlatmasıyla Rusya ile Ukrayna arasındaki artan gerilimin ortasında gerçekleşti.

Rusya, karşı saldırının başarısız olduğunu söylüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir