Antony Blinken casus balonu Çin ziyaretini iptal etti | ABD dış politikası

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, bir ABD yetkilisinin en üst düzey ziyareti olan Pazar günü Çin’e gitti.

Dünyanın en büyük iki ekonomisi ticaret, teknoloji ve bölgesel güvenlik gibi çeşitli konularda anlaşmazlığa düşerken, her iki taraf da Blingen’in iki günlük ziyaretinde ilerleme beklemiyordu.

Hem ABD hem de Pekin’in zorla alınmasını dışlamayan kendi kendini yöneten bir demokrasi olan Tayvan, daha fazla istikrar ve gelecek yıl yapılacak seçimlere daha kısa bir zaman aralığı istiyor.

Kasım ayında Başkanlar Joe Biden ve Xi Jinping arasında Bali’de yapılan samimi zirvenin ardından Blinken’in bir sonraki Çin ziyareti, Ocak ayında ortaya çıkmaya başlayan Çin casus balonu skandalı nedeniyle aniden ertelendi.

Ayrılmadan önce ABD başkentinde konuşan Blinken, ülkeler arasında “yanlış hesaplamalardan” kaçınmanın yollarını bularak “ilişkilerimizi sorumlu bir şekilde yönetmeye” çalışacağını söyledi.

“Yoğun rekabet, sürekli diplomasi gerektirir ve rekabet, yüzleşmeye veya çatışmaya yol açmaz” dedi.

Singapur Dışişleri Bakanı Vivian Balakrishnan ile konuşan Blinken, bölgenin ABD’nin bir güç olarak kalmasını ve yükselen Çin ile bir arada yaşamanın yollarını bulmasını istediğini söyledi.

Balakrishnan, Blinken’in “seyahati gerekli ama yeterli değil” dedi. “Perspektifte, değerlerde temel farklılıklar var. Karşılıklı saygı ve stratejik güven oluşturmak zaman alır.

Biden yönetiminin müttefikleri yakın tutmaya odaklanmasının bir parçası olarak Blinken, 20 saatlik Pasifik ötesi gezisi sırasında Japonya ve Güney Kore’den mevkidaşlarıyla telefonda görüştü.

Biden’ın ulusal güvenlik danışmanı Jake Sullivan, Japonya, Güney Kore ve Filipinler’i kapsayan üçlü bir toplantı için tek başına Tokyo’ya gitti.

Son aylarda ABD, her ikisi de stratejik olarak Tayvan’a yakın olan güney Japonya ve kuzey Filipinler’e asker gönderme konusunda anlaşmaya vardı.

Pekin, Ağustos ayında ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin ziyaretinin ardından, bir işgalin başlangıcı olarak görülen Tayvan çevresinde büyük askeri tatbikatlar düzenledi.

Nisan ayında Çin, Tayvan Devlet Başkanı Tsai Ing-wen’in ABD’yi ziyaret etmesi ve mevcut Meclis Başkanı Kevin McCarthy ile görüşmesinin ardından üç günlük askeri tatbikatlara başladı.

Blinken’in ziyareti öncesinde Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Wang Wenbin, ABD’nin “Çin’in temel endişelerine saygı duyması” ve Pekin ile çalışması gerektiğini söyledi.

“ABD, Çin ile güçlü bir konumdan başa çıkma yanılsamasından vazgeçmeli. Çin ve ABD, karşılıklı saygı ve eşitliğe dayalı ilişkiler geliştirmeli, tarih, kültür, sosyal yapı ve kalkınma yolundaki farklılıklara saygı duymalıdır.

Blinken, Donald Trump’ın başkanlığının son yıllarında Çin’e karşı savaşan selefi Mike Pompeo’nun 2018’de kısa bir mola vermesinden bu yana Pekin’i ziyaret eden ilk ABD’li diplomat oldu.

Biden yönetimi, tonda olmasa da Trump’ın sert çizgisini yerinde tuttu ve Çin’e askeri uygulamalarla gelişmiş yarı iletken ihracatının yasaklanması da dahil olmak üzere alanlarda daha fazla ilerleme kaydetti.

Yeniden cumhurbaşkanlığına aday olan Trump’ın aksine, Biden yönetimi Çin ile iklim gibi kısa vadeli işbirliği konusunda çalışmaya istekli olduğunu söyledi – Pekin Haziran ortasında rekor sıcaklıklarda terliyor.

Barack Obama’nın ikinci döneminde Doğu Asya’nın en iyi diplomatı olan Danny Russell, her iki tarafın da öncelikleri olduğunu söyledi – Çin, ABD’nin teknoloji veya Tayvan’a destek konusunda ek kısıtlamalar getirmesini engellemeye çalışıyor ve ABD, bir olayı önlemek için can atıyor. Askeri bir çatışmada.

Artık bir başkan yardımcısı olan Russell, “Blinken’in kısa ziyareti, ABD-Çin ilişkisindeki önemli sorunların hiçbirine, hatta gerekli küçük sorunlara bile çözüm getirmeyecek. İki tarafı da birbiriyle çelişen gündemlerini takip etmekten alıkoymayacak” dedi. Asya Toplum Politikası Enstitüsü’nde.

Ancak ziyareti, çok ihtiyaç duyulan yüz yüze diyaloğu yeniden başlatabilir ve her iki ülkenin de basın platformundaki kızgın retorikten kapalı kapılar ardında ciddi tartışmalara geçtiğine dair bir sinyal gönderebilir.”

Microsoft’un kurucu ortağı Bill Gates ile Cuma günü yaptığı görüşmede Xi, ABD ve Çin’in “her iki ülkenin de çıkarına olacak şekilde” işbirliği yapabileceğini söyleyerek, gerilimi azaltmak için olası bir istekliliğin ipuçlarını verdi.

Xi, Gates’e “Çin-ABD ilişkilerinin temelinin halkta olduğuna inanıyorum” dedi. “Mevcut dünya durumunda hem ülkelerimize, hemşerilerimize hem de tüm insanlık ırkına fayda sağlayacak çeşitli önlemler alabiliriz.”

Biden Cumartesi günü Beyaz Saray muhabirlerine, “Umarım önümüzdeki birkaç ay içinde Xi ile tekrar görüşeceğim ve sahip olduğumuz meşru farklılıklar hakkında konuşacağım, ama nasıl … nasıl geçineceğim.” Eylül ayında Yeni Delhi’de yapılacak G20 liderleri toplantısında ve Kasım ayında ABD’nin ev sahipliğinde San Francisco’da gerçekleştirilecek Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği zirvesinde fırsatlar çıkabilir.

Agence France-Presse ve Reuters ile

READ  Kentucky GOP seçmenleri, Vali Andy Beshear'a meydan okuyan birini seçti

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir