Güneş tutulması 2024: Kuzey Amerika'daki milyonlarca insan gişe rekorları kıracak bir olay görecek

  • kaydeden Jonathan Amos
  • Bilim muhabiri

görüntü kaynağı, Getty Images/St.Louis Gönderim Sonrası

resim yazısı,

Carbondale'in iyi insanları bunu tekrar yapmak zorunda kalacak ve uzun bir süre daha

Carbondale, Illinois sakinleri ne kadar şanslı olabilir?

Gök mekaniği, Dünya yüzeyindeki herhangi bir noktanın ortalama 375 yılda bir tam güneş tutulması yaşaması gerektiğini belirtir.

Ortabatı şehrinin 30.000 sakini muhtemelen bu istatistiğe gülecek çünkü yedi yıl içinde ikinci kez ayın güneş diskini bloke ettiğini görmek üzereler.

Dahası, yaklaşan 8 Nisan tutulması 2017'de gördüklerinden daha iyi olacak. Gökyüzü 4 dakika 9 saniye boyunca, geçen sefere göre iki kat daha uzun bir süre boyunca siyaha dönecek.

görüntü kaynağı, İyi resimler

Büyük Amerikan Tutulması, Bölüm II için 200.000 kişinin güney Illinois'deki önemli izleme noktalarına akın etmesi bekleniyor. Ancak aynı şey, Meksika'nın Pasifik kıyısından Kanada'nın Atlantik kıyısına kadar olan tutulma yolu için de geçerlidir. Yaklaşan etkinliğin gişe rekorları kıracak bir olay olması bekleniyor.

2017'de derin gölgenin yolu – “Toplam” – ABD'nin kuzeybatısındaki Oregon'dan güneydoğudaki Güney Carolina'ya kadar uzanıyordu. Aslında birkaç milli park da dahil olmak üzere seyrek nüfuslu bölgeleri kapsıyor.

2024 etkinliği ise aksine Dallas, Indianapolis, Cleveland ve Buffalo gibi bazı büyük ABD kentsel bölgelerini içerecek.

ABD uzay ajansının tutulma program yöneticisi Dr. Kelly Korek, BBC News'e şunları söyledi: “Bu, ABD'deki en kalabalık tutulma olacak ve 31,5 milyon insan bunu deneyimlemek için evlerinin dışına yürüyebilecek.”

resim yazısı,

Yapıt: NASA cihazlarıyla donatılmış jetler gölgeyi kovalıyor

Tahmin edebileceğiniz gibi NASA, Dünya'nın üst atmosferini veya iyonosferini nasıl etkilediğini görmek için Ay'ın oluşturduğu gölgeye roket fırlatmak gibi gün içinde daha az deney yapacak. Aletli jetler aynı zamanda gölgeleri de kovalar.

Dr. Amir Cosby, “Uçaklarla uçmamızın nedeni, havanın çok daha soğuk olması ve eğer atmosferde yükseklere çıkarsanız, yerden ulaşamayacağınız ışık dalga boylarına gerçekten erişebilmenizdir” dedi. Güneybatı Araştırma Enstitüsü.

2024'teki tam güneş tutulması Pasifik Okyanusu'nda başlarken, Cook Adaları'nın bir parçası olan Penryn Atoll sakinleri şafak vakti 06:40 CKT (16:40 GMT) ile karanlık bir güneş tarafından karşılandı.

Ay'ın gölgesi veya tam gölge, Dünya yüzeyinde 2.500 km/saat (1.500 mil/saat) hızla hareket edecek ve Meksika kıyılarını 11:07 MST'de (18:07 GMT) ve Meksika ile Meksika arasındaki Rio Grande sınırını geçecek. ABD'de 13:27 CDT (18:27 GMT).

görüntü kaynağı, İyi resimler

Yolculuk, Kanada'nın New Brunswick (16:32 ADT; 19:32 GMT) ve Newfoundland (16:39 ADT; 19:39 GMT) eyaletlerine girmeden önce 13 ABD eyaleti boyunca devam ediyor.

Ay'ın gölgesi, Fransa'nın Normandiya kentinin yaklaşık 1.120 km (700 mil) batısında, TSİ 21:55 CEST'te (19:55 GMT) Atlantik Okyanusu'nda Dünya yüzeyinin üzerinde yükselecek.

Üzgünüm Avrupa; Belki başka zaman.

resim yazısı,

Özel bir gün: gökbilimci ve sanatçı Tyler Nordgren'in tanıtım posteri (kaynak: tylernordgren.com)

Keskin gökyüzü gözlemcilerinin çoğu zaman planları zaten hazırdır.

Ulaşım ve konaklama seçeneklerini inceleyecek ve tarihi hava koşullarına odaklanacaklar.

Yıkıcı bulutlardan kaçınma şansı en iyi Meksika ve Teksas'tadır. Ama gerçekte, herhangi bir günde, herhangi bir yerde, hava arkadaşınız veya amigo kızınız olabilir – Carbondale'de de durum böyledir.

görüntü kaynağı, SR Hubbell ve M Druckmuller

resim yazısı,

Tam güneş tutulması, Güneş'in koronasını incelemek için nadir bir fırsat sunuyor

Bugünlerde tüm uzay teleskoplarının Güneş'e çevrilmiş olması nedeniyle tutulmanın çok nadir olduğunu düşünebilirsiniz.

Ancak tam tutulmalar özeldir çünkü Güneş'in ince dış atmosferini (taç koronasını) incelemek için uygun koşullar sağlarlar.

Güneş rüzgarı, yüklü parçacıklardan oluşan bu mıknatıslanmış, aşırı ısıtılmış “gaz” içinde oluşur ve milyarlarca tonluk kısmı periyodik olarak Dünya'ya doğru patlayarak uyduları, iletişimleri ve hatta elektrik şebekelerini bozar.

Korona, Güneş'in halesiyle aydınlatılan yüzeyidir. Uydular parlamayı önlemek için koronagraf adı verilen cihazları kullanır, ancak bunlar genellikle o kadar geniştir ki yıldızın hemen kenarının üzerindeki ışığın görülmesini engellerler. Koronanın ana süreçleri bu bölgede meydana gelir.

Yalnızca tutulma sırasında, Ay'ın diski Güneş ile aynı hizada olduğunda koronanın tüm yönlerine erişilebilir.

görüntü kaynağı, Aberystwyth Üniversitesi

resim yazısı,

İngiliz ve Amerikalı bilim insanları tutulma gözlemleriyle meşgul

İngiliz bilim insanları, aletleri Dallas'ta konuşlandırmak için NASA ile işbirliği yaptı. Koronadan gelen ışığın yönsel kalitesini incelemek için bir polarimetre ve uyarılmış demir atomlarının davranışını tespit etmek için bir spektrometre bulunacaktır.

Aberystwyth Üniversitesi'nden Dr Huw Morgan, “Tutulma sırasında doğa, bu bölgeyi nispeten kolay ölçmek ve Güneş ile güneş rüzgarı arasındaki etkileşimleri görmek için eşsiz bir fırsat sunuyor” dedi.

resim yazısı,

Tutulmayı görseniz bile bunu güvenli bir şekilde yapmanız son derece önemlidir.

Ancak tutulma bilimine katılmak için profesyonel bir bilim insanı olmanıza gerek yok. Pek çok vatandaş araştırma projesi var. Örneğin:

  • Gün Batımı Girişimin Güneş'in tam şeklini ölçme konusunda yardıma ihtiyacı var. Evet, yuvarlaktır ancak kutuplarda daima hafif kavislidir.
  • Eclipse Ses Manzaraları Doğal dünyanın, özellikle de hayvanların karanlığa gömüldüklerinde nasıl davrandıklarını kaydedin. Anlaşılan arılar uçmaktan vazgeçmiş.
  • Küre Gözlemcisi Projenin sıcaklık değişimlerini ve bulut davranışını kaydetme konusunda yardıma ihtiyacı var.
  • Ve Eclipse MegaFilm Etkinliğin ayrıntılı görüntüsünü yakalamak için bir kez daha DSLR kameralar kullanılacak.

Yurttaşlara yönelik bilim etkinliklerinin çoğunu koordine eden NASA'dan Dr. Liz MacDonald, “Rota üzerinde insanların olması, bu gözlemler için bir kuvvet çarpanı olacak, daha uzun gözlemler yapmamızı ve olup bitenleri ve değişenleri daha iyi ilişkilendirmemizi sağlayacak” dedi.

Dışarı çıkın ve tadını çıkarın, ancak bunu güvenli bir şekilde yapın. Doğan güneşe çıplak gözle bakmayın.

Montana ve Kuzey Dakota, 2044'te bir tam güneş tutulmasının sonunu görecek, ancak Amerika Birleşik Devletleri'nin geniş bir bölümünü kat edecek bir sonraki olay gelecek yıla kadar gerçekleşmeyecek.

Dr. Korek, “Bu özel bir şey ve bu yüzden onu deneyimlemeye çalışmalısınız” dedi.

READ  Alibaba: Ayrılma planının açıklanmasının ardından Çinli teknoloji devlerinin hisseleri yükseldi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir