Ay Tutulması, Dolunay ve Meteor Yağmuru: Bu Hafta Sonu 3 Uzay Etkinliği

(CNN) Cuma, Aquarites meteor yağmurundan gökyüzünü aydınlatan parlak meteorlar ve bir ay tutulması görme şansı ile muhteşem gök olaylarının olduğu bir gün için gökyüzünü izleme zamanı olacak.

Bu yılki Aquariids gösterisi sırasında meteorları tespit etmeye çalışan herkes saatte 20’ye kadar meteor görebilir, ancak erken kalkmanız gerekecek – Cuma, Cumartesi veya şafak bir meteor tespit etmek için en iyi zamanlardır. Pazar. bu Etkinlik için yoğun saat Cumartesi 11:00 ET olacak.

Mayısın çiçekli ayı yağmurla birlikte gelir, “Çiçek ayının ilk dolunayı” ve Güneş ve Dünya ile neredeyse mükemmel hizalanması. Bu hizalama, Ay Dünya’nın dış gölgesine girdiğinde, penumbral ay tutulması denen şeyi yaratır. Bu olay ET Cuma 11:13 ve 15:31 arasında Ama Amerika’da görülemez çünkü o zaman ay doğmaz. Ancak Afrika, Asya ve Avustralya’daki insanlar için ay yüzeyinin kararmasına neden olabilir.

Göksel olayların çarpışması, uzay tutkunları için heyecan verici olabilir, ancak birlikte görüşünüzü engelleyebilirler. Ay tamamen dolduğundan, Kova burçları gece gökyüzünde görülebilmek için bazı parlak ışık girişimleriyle rekabet etmelidir.

Amerikan Meteoroloji Derneği Fireball rapor koordinatörü Robert Lunsford, “Sabah 3’te dışarı çıkmanızı tavsiye ederim. Bir çim sandalye kapın ve ayı arkanıza alın” dedi. “Doğu ufkundan yükselen bu hızlı meteorları arayın. Gördüğünüz meteorların hepsi Eta Aquarids olmayacak, ancak Eta Aquarids o kadar hızlı ki, kolayca ayırt edilebilirler.”

Ay tutulması hakkında daha fazlası

Tutulma sırasında dünyanın gölgesi düşer İki bölüme ayrılmıştır: Karanlık merkez olan umbra ve soluk dış gölge olan penumbra. Penumbral tutulma sırasında, Ay bu dış halkada kalır ve loş görünür, ancak tam bir ay tutulması gibi tamamen karanlık değildir.

NASA’nın gezegen coğrafyası, jeofizik ve jeokimya müdürü Noah Petro, “Ay, Dünya’nın gölgesinin bir kısmından geçiyor ve gölgeyi sıyırdığı için Dünya’nın tüm gölgesinden geçtiğinde çok uzakta değil” dedi. Laboratuvar, herhangi birinin görmesinin zor olacağını kaydetti. “Ay’ın kararması çok az, ama eğer biri karanlık bir yerdeyse, dolunayın her zamanki gibi parlak olmadığını fark edebilir.”

READ  Çin, 78 yaşındaki ABD vatandaşını casusluktan ömür boyu hapis cezasına çarptırdı

Ancak Pedro, Asya ve Avustralya’daki insanları dışarı çıkıp ay tutulmasını izlemeye teşvik etti.

“İnsanlar dışarı çıkıp aya, bizim ayımızla bağlantı kurmak için harika bir fırsat olarak bakıyorlar. Tutulmalar (penumbral veya tam), aya bakmak ve ona düzenli olarak bakmaya başlamak için harika bir bahane!”

Eta Aquarits hakkında daha fazla bilgi

Her yıllık meteor yağmuru, meteorların kaynaklandığı takımyıldızı olan bir hale içerir. Kova takımyıldızı, dolayısıyla Yağmur adı, Güneş’in gökyüzündeki yolu olan ekliptik üzerinde bulunur.

Akvaryumlar Sadece şafaktan önce bilinir Işınlar güneşten birkaç saat önce yükseldiği için onları görebileceğiniz akşam saatlerini sınırlar.

Amerikan Meteoroloji Derneği’nden Lunsford, Kanada gibi kuzey bölgelerindeki insanların faaliyeti görmek için daha küçük bir pencereye sahip olacağını, Güney Yarımküre’deki insanların ise radyasyona maruz kalacağını ve güneşin orada biraz daha uzun süre kalacağını söyledi. Yerde kal.

Kovaidler tipik olarak diğerlerinden daha hızlı göktaşları üretirler; Lyrid’lerin Nisan ayındaki son olayı da dahil olmak üzere, daha sürekli trenler oluşturma eğilimindedir ve bu da duman yollarına neden olur. Yanan hızlı göktaşlarının çürümesi. Lunsford, bir meteorun hızının Dünya’ya baktığı açıyla belirlendiği için, akvaryumların genellikle atmosferle çarpıştığını söyledi.

Lunsford, bu yılki zirvenin bir saatten biraz daha fazla meteor göreceğini ve enkaz izinin Dünya’ya yaklaşmasına neden olan bozulmalar nedeniyle gelecek yıl daha da fazla olacağını kaydetti. 2024 yılına kadar Lunsford, güney tropik bölgelerdeki insanların saatte 75 ila 100 meteor görebileceğini tahmin ediyor.

Lunsford, “Pahalı ekipmana ihtiyacınız yok; bu, çok para harcamadan astronomiye katılmanın bir yolu ve eğlenceli,” dedi. “Gördüğünüz meteorların sayısını sayarak ve onları liridler veya liridler olmayanlar olarak sınıflandırmaya çalışarak aslında yararlı bilimsel katkılar sağlayabilirsiniz.

“Ayrıca, erken 4 Temmuz kutlaması… kayan bir yıldız görmek gibidir. Ve kim bilir, bir grup görürseniz, pek çok seçim yapabilirsiniz.”

READ  Kasırganın Orta Batı'yı parçalayan şiddetli hava koşulları olduğu bildirildi

Ve meteor yağmurları olacak

Eta Aquariids, 27 Mayıs’a kadar etrafta olacak, ancak zirvelerini kaçırırsanız, bir meteor tespit etmek için hala bolca fırsat var.

İşte 2023’ün kalan meteor yağmurları… ve en yoğun tarihleri:

• Güney Delta Aquarits: 30-31 Temmuz

• Alfa Oğlakgiller: 30-31 Temmuz

• Perseids: 12-13 Ağustos

• Orionides: 20-21 Ekim

• Güney Tarits: 4-5 Kasım

• Kuzey Tarits: 11-12 Kasım

• Leonidler: 17-18 Kasım

• İkizler: 13-14 Aralık

• Ursit’ler: 21-22 Aralık

Güneş ve ay tutulmaları

Penumbral ay tutulması sadece dünyanın belirli bölgelerindeki insanlar tarafından görülebilir, ancak bölgenizde tutulmayı görmek için başka fırsatlar da vardır:

Kuzey, Orta veya Güney Amerika’da yaşıyorsanız, halkalı güneş tutulması 14 Ekim’de Ay, Dünya’nın Güneş’iyle karşı karşıya gelip gökyüzünde keskin, ateşli bir daire oluşturduğunda meydana gelir.

28 Ekim’de bir Parçalı ay tutulması Avrupa, Asya, Avustralya, Afrika, Kuzey Amerika’nın bazı bölgeleri ve Güney Amerika’nın büyük bir bölümünde görülebilir.

Ayrıca dolunaylar

Bu yıl ikisi Ağustos ayında olmak üzere 13 dolunay olacak. İşte 2023’te kalan dolunayların listesi: Farmers Almanac’a göre:

• 3 Haziran: Çilek Ayı

• 3 Temmuz: Buck Moon

• 1 Ağustos: Mersin Balığı Ayı

• 30 Ağustos: Mavi Ay

• 29 Eylül: Ayı Hasat Etme

• 28 Ekim: Avcının Ayı

• 27 Kasım: Kunduz Ayı

• 26 Aralık: Soğuk Ay

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir