Avrupa Uzay Ajansı, Mars’ın ilk canlı yayınını sağlıyor



CNN

İlk kez, Dünya’daki gözlemciler Mars’ı neredeyse gerçek zamanlı olarak görme fırsatı buldular.

bu Avrupa Uzay Ajansı tarafından YouTube’da yayınlandı Doğrudan Kızıl Gezegenden tarihi canlı görüntüler.

YouTube’da paylaşılan görseller, ESA’nın Twitter’ı Hesap ve hashtag ile #marsliveESA, gezegeni daha önce hiç görülmemiş bir şekilde gösterdiğini söyledi.

Etkinlik, ajansın gezegen yüzeyinin üç boyutlu görüntülerini daha ayrıntılı olarak çekme görevi olan Mars Express Orbiter’in lansmanının 20. yıl dönümünü kutladı.

Uzay aracının operasyon müdürü James Godfrey, “Genellikle, Mars’tan gelen görüntülere bakarız ve bunların birkaç gün önce çekildiklerini biliriz” dedi. ESA’nın görev kontrol merkezi Almanya’nın Darmstadt kentindeki bir raporda. “Mars’ı şimdi olduğu gibi görmekten heyecan duyuyorum – ‘şimdi’ bir Mars’a olabildiğince yakınız!”

Ama daha önce Mars’ın resimlerini görmemiş miydik? Evet, ama yaşamıyor, dedi ESA.

ESA, Kızıl Gezegenin verileri ve gözlemlerinin genellikle bir uzay aracı Dünya ile doğrudan temas halinde olmadığında alındığını, bu nedenle görüntülerin geri gönderilene kadar saklandığını söyledi.

Mars ve Dünya’nın Güneş’in etrafındaki konumuna bağlı olarak, uzayda seyahat eden mesajlar 3 ila 22 dakika arasında sürebilir.

ESA, görüntülerin doğrudan Mars’tan Dünya’ya gitmesini sağlamak için gereken ışığın yaklaşık 17 dakika sürdüğünü ve ardından canlı yayını başlatmak için yerdeki kablolar ve sunuculardan geçmesinin bir dakika daha sürdüğünü tahmin ediyor.

ESA

2 Haziran etkinliği sırasında ESA, fiziksel olarak mümkün olduğunca gerçeğe yakın görüntüler paylaştı. Görüntüler, yaklaşık 17 dakikalık bir gecikmeyle veya bilginin Mars ile Dünya arasında seyahat etmesinin ne kadar sürdüğüyle ilgili olarak Dünya’ya geri döndü.

Şirket etkinlikten önce yaptığı açıklamada, “Not, daha önce hiç böyle bir şey denemedik, bu nedenle yerdeki sinyallerin kesin seyahat süresi biraz belirsizliğini koruyor.” Dedi.

READ  Atlanta'yı vuran zanlı Deion Patterson, cinayet ve dört kez ağırlaştırılmış saldırı ile suçlandı.

ESA’nın proje bilimcisi Colin Wilson, Mars’ın o kadar parlak olduğunu ve görüntülerin arka planında hiçbir yıldızın görünmediğini belirtti.

ESA

ESA’ya göre Mars Express uzay aracının görüntüleri her 48 saniyede bir çekildi. Dünya’daki bir yer istasyonu, kötü hava koşulları nedeniyle uzay aracından pinglenen verileri toplayamadığı zaman küçük bir aksilik meydana geldi.

Wilson, “Ona ne kadar yakınsanız, o kadar parlaktır” dedi ve uzay aracının fotoğraf çektiği bu özel açıda çevredeki yıldızları belirsizleştiriyor.

Ancak Wilson, Mars Express uzay aracındaysanız, evrenin çoğunu görebileceğinizi de sözlerine ekledi. “Bu, Mars Ekspresinin nasıl seyahat ettiği konusunda gerçekten çok önemli” dedi. Uzay aracı, insanların yüzyıllar önce okyanuslarda gezinmesine benzer şekilde, kendisini uzayda yönlendirmek için dahili bir harita ve yıldızlarının görüntüsünü kullanıyor.

ESA

Mars Express uzay aracı gezegenin yanından geçerken, Mars canlı yayın çerçevesinde hareket ediyormuş gibi göründü. Gezegenin arka tarafı da gölgeliydi çünkü herhangi bir zamanda Dünya’nın yarısının karanlıkta olduğu Mars gecesiydi.

Rapor, bir saat boyunca her 50 saniyede bir Mars’ın yeni görüntülerinin beklendiğini söylüyor. Şirket Etkinlikten önce. Bununla birlikte, ESA bilim adamları, Madrid yakınlarındaki bir yer istasyonunun kötü hava koşullarına maruz kalması nedeniyle, bir süreliğine Mars’tan gelen yayının kesintiye uğradığını belirtti.

Bazı gözlemciler, kızıl gezegenin sanıldığı kadar kırmızı görünmediğini de fark etmiş olabilir. Mars Express’in görsel gözlem kamera ekibinin bir parçası olan Jorge Hernández Bernal, canlı yayın sırasında Mars’ın bir iPhone ile çekildiğinde çıplak gözle görülemeyecek şekilde nasıl görüneceğini kaydetti.

ESA

Sonunda, uzay aracı Mars’ın görüntülerini yakalayamayacak kadar uzaklaştı, ancak ESA, güncellemeleri sosyal medyada paylaşmaya devam edeceğini söyledi.

“Renk, gözlerimizin çalışma şekliyle ilgili çok karmaşık bir konudur” dedi. Ve uzay aracının görüntüleri bir miktar işleme tabi tutulduğu için, görüntüdeki “gürültü” veya istenmeyen bozulmalar da görünümlerini değiştirebilir.

READ  Megan Rapinoe, NWSL sezonunun sonunda emekli oldu: USWNT yıldızını bu kadar eşsiz bir oyuncu yapan şey neydi?

Uzay aracı Mars’ı geçip gezegeni ele geçirmeden önce Mars Express’ten yaklaşık bir saatlik görüntüler geri gönderildi. Bilim adamları, ek güncellemelerin paylaşılacağını kaydetti twitter.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir