Ani Sel Canlı Güncellemeleri: Vermont, NY ve Kuzeydoğu’daki yağışlarla ilgili en son bilgiler

Taşkınlar dünyanın her yerinde yıl boyunca meydana gelebilir. Ancak uzmanlar, herhangi bir sel ile iklim değişikliği arasındaki ilişkiyi tam olarak belirlemenin küçük bir başarı olmadığını, özellikle nadiren meydana gelen aşırı seller için sınırlı tarihsel kayıtların zorlaştırdığını söylüyor.

Tüm seller ve diğer aşırı olaylar, ısınan gezegen kuvvetlerine bağlanabilir. Ancak hava durumu iklim değildir ve hava durumu iklimden etkilenebilir. Örneğin, bilim adamları iklim değişikliğinin alışılmadık derecede sıcak günleri daha yaygın hale getirdiğine inanıyor. İklim değişikliğinin kasırgaları daha şiddetli hale getirdiğinden emin değiller.

Los Angeles, California Üniversitesi’nde iklim bilimcisi olan Daniel Swain, sellerin ısı dalgaları (“evet, açıkça”) ve kasırgalar (“henüz bilmiyoruz”) arasındaki güven spektrumunda bir yere düştüğünü söyledi. “Evet, muhtemelen, ama…” derdim.

Taşkınlar, diğer afetler gibi, sıklıklarını ve şiddetlerini zıt şekillerde etkileyebilen birçok rakip faktörü içerir. Birçok fırtınada aşırı yağışları kötüleştiren iklim değişikliği, karışımın giderek daha önemli bir parçası.

Taşkınlara ne sebep olur?

Tarihi selden sonra Yellowstone Ulusal Parkı’na giden Kuzeydoğu Giriş Yolu. borç…Samuel Wilson-Havuz / Getty Images

Sel gelişimine katkıda bulunan birkaç temel faktör: yağış, kar erimesi, topografya ve toprağın ne kadar ıslak olduğu. Taşkın türüne bağlı olarak, bazı faktörler diğerlerinden daha önemli olabilir.

Örneğin, akarsu taşkını olarak da bilinen bir nehir taşkını, genellikle şiddetli yağmur veya hızla eriyen karın ardından bir nehir, dere veya göl suyla taştığında meydana gelir. Kıyı taşkınları, genellikle yüksek gelgitlerle çarpışan şiddetli fırtınaların ardından, kıyı bölgelerine yakın arazilerin sular altında kalmasıyla oluşur.

Yakınlarda su kütlelerinin olmadığı bölgelerde de sel meydana gelebilir. Özellikle ani seller, kısa sürede yoğun yağış alan her yerde gelişebilir.

Taşkınlar nasıl ölçülür?

Taşkınları ölçmek için, sahne yüksekliği (nehirdeki suyun belirli bir noktaya göre yüksekliği) ve akış hızı (belirli bir zaman diliminde belirli bir yerde ne kadar su hareket ettiği) dahil olmak üzere çeşitli ölçütler kullanılır.

READ  Musk, eski NBC Universal reklam başkanı Yaccarino'yu yeni Twitter CEO'su olarak atadı

Uzmanlar, bir selin ciddiyetini tanımlamak için basit bir terim olan “100 yıllık sel” terimini, aşırı ve nadir görülen bir olay olarak kabul edilen herhangi bir yılda vurma şansı yüzde 1 olan bir sel tanımlamak için kullanırlar. Bu terim olasılıkların bir açıklamasıdır, ancak bir vaat değildir. Bir bölge birkaç yıl içinde 100 yıllık iki sel yaşayabilir.

Son on yılda seller arttı mı?

Sakinler, Ekim 2021’de Queens, Far Rockaway’deki evlerinin önünde sel baskınını değerlendiriyor.borç…New York Times için Dave Saunders

Tam olarak değil. İklim değişikliği şüphesiz aşırı yağış olaylarını yoğunlaştırdı, ancak beklenmedik bir şekilde, Sel olaylarında karşılık gelen bir artış olmadı.

Nehir taşkınlarına gelince, araştırmacılar iklim değişikliğinin aşırı taşkın olaylarının sıklığını ve yoğunluğunu artırabileceğini, ancak orta dereceli taşkınların sayısını azaltabileceğini buldu. Nature’da yayınlanan bir 2021 çalışması.

İklim ısındıkça, daha yüksek buharlaşma oranları toprağı daha çabuk kurutacaktır. Orta ila daha sık seller için, başlangıçtaki toprak nem seviyeleri önemlidir, çünkü kuru topraklar yağışın çoğunu emer.

Almanya’daki Freiburg Üniversitesi’nde bir hidrolog olan baş yazar Manuela Brunner, büyük sel olaylarında, başlangıçtaki toprak nemi düşüktür, çünkü “toprak onu zaten ememez” dedi. 2021 çalışmanın yazarıdır. Dr Brunner, toprağın tamamen doygun olduğu yerde eklenen herhangi bir ilave suyun akabileceğini ve sele neden olabileceğini söyledi.

Geleceğe bakmak

Bilim adamları, insanların mevcut oranlarda sera gazı emisyonları ile gezegeni ısıttığı bir “her zamanki gibi iş” senaryosu altında bir tür selin artacağına inanıyor.

Birincisi, deniz seviyeleri yükseldikçe kıyı taşkınları artmaya devam edecek. Eriyen buzullar ve buz tabakaları okyanusun hacmini artırır ve su ısındıkça genişler.

İkincisi, yoğun yağış olayları nedeniyle ani seller artmaya devam edecek. Daha yüksek sıcaklıklar buharlaşmayı artırarak atmosfere daha fazla nem çeker ve bu daha sonra yağmur veya kar olarak salınır.

READ  LeBron James, mutlaka kazanması gereken Lakers'ta Nuggets'a 4'e 4 liderlik ediyor; Canlı güncellemeler, skorlar, nasıl izlenir, TV

İklim ısındıkça, araştırmacılar ani sellerin “parlaklaşmasını” bekliyorlar, bu da sellerin zamanlaması kısalırken hacmin artacağı anlamına geliyor. Daha parlak seller daha tehlikeli ve yıkıcı olabilir.

Ani seller, ölümcül iklim felaketleri dizisindeki yıkıcı orman yangınlarını giderek daha fazla takip edebilir. Bunun nedeni, orman yangınlarının ormanları ve diğer bitkileri yok etmesi, toprağı zayıflatması ve daha az geçirgen hale getirmesidir.

Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi’nin Fizik Bilimleri Laboratuvarı’nda meteorolog olan Andrew Hall, yangından zarar görmüş araziye şiddetli yağmur yağdığında, su “eskiden olduğu gibi kara yüzeyine ıslanmıyor” dedi.

Aynı bölgede yüksek ateş ve yüksek su olmak üzere iki uç nokta görmek mantığa aykırı olsa da, özellikle Batı Amerika’da bu görüş çok yaygın olabilir.

Acil durum çalışanları, şiddetli yağmur sele neden olduktan sonra on binlerce insanın evlerinden tahliye edildiği Windsor, Yeni Güney Galler, Avustralya’da.borç…Bianca Di Marchi/EPA, Shutterstock üzerinden

Taşkınlardan etkilenen farklı alanlar var mı?

A Nature’da yeni bir makaleAraştırmacılar, gelecekte kuzey Rockies ve kuzey Plains eyaletlerindeki ani sellerin kuzeyde daha yaygın olabileceğini buldular.

2022 çalışmasının baş yazarı Ji Li, yerel yönetimlerin gelecekteki ani sel riskinin farkında olmayabileceğinden, bu durumun sel azaltma çabaları için bir risk oluşturduğunu söyledi.

Dr Li, modelin hızla eriyen kar ve yılın başlarında eriyen karla çalıştığını söyledi. Daha yüksek enlemlerdeki alanlar, Haziran ayında Yellowstone’dan gelene benzer “yağmur ve kar” selleri yaşayabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir