Yıllar içinde Dünya’yı vuran en güçlü güneş fırtınası tahmincileri şaşırttı

Yaklaşık altı yılın en güçlü güneş fırtınası Dünya’yı vurdu, ancak uzay hava durumu tahmincileri bunun geldiğini görmedi.

Şirket, Twitter’da yaptığı açıklamada, fırtınanın ABD’de New Mexico kadar güneyde görülmesine neden olduğunu ve Uzay Mekiğini roket laboratuvarının fırlatılmasını 90 dakika ertelemeye zorladığını duyurdu.

Jeomanyetik bir fırtına, ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) tarafından uzay hava olaylarının ciddiyetini derecelendirmek için kullanılan 5 dereceli ölçekte 4. Derece olarak işaretlenir.

Jeomanyetik fırtınalar, Dünya’nın manyetik alanında, koronal kütle fırlatmalarının (CME’ler) neden olduğu bozulmalardır – Güneş’in atmosferinden büyük miktarlarda plazma ve manyetik alan çıkaran güneş malzemesi.

Cuma günkü son fırtına, tespit edilmesi zor olan “gizli” bir CME tarafından tetiklendi.

NOAA’nın Ulusal Uzay Hava Servisi Çarşamba günü yaptığı açıklamada, ılımlı Kategori 2 fırtınasının 24 Mart’ta karaya ineceğini söyledi. 24 Mart 00:41 EDT’de (04:41 GMT) Kategori 4 fırtınasına yükseltildi.

ABD uzay hava durumu tahmincisi Tamida Skov söyledi uzay.com Bu tür fırtınalar yavaş başlar ve özel bir eğitim olmadan Güneş’in yüzeyinden ayrıldıklarını gözlemlemek çok zordur.

Skov, “İşte bu yüzden şu anda sahip olduğumuz G4 seviyesindeki fırtına gibi ‘sorunlu jeomanyetik fırtınalardan’ sorumlular” dedi.

Jeomanyetik fırtınalar, NOAA tarafından birden beşe kadar bir ölçekte sıralanır. Kategori 1 fırtınalar, kutuplar çevresinde auroral aktivitede artışa ve güç kaynaklarında küçük dalgalanmalara neden olabilir. Kategori 5 fırtınaları dünya çapındaki telgraf hizmetlerini bozabilir ve parlak ve güçlü kutup ışıklarını tetikleyebilir.

Eylül 1859’da beşinci kategori bir fırtına meydana geldi ve auroralar Bahamalar kadar güneyde görüldü.

Güçlü jeomanyetik fırtınalar, Dünya’nın üst atmosferindeki gazların yoğunluğunu artırarak uzay yolculuğunu da etkileyebilir, böylece uydular ve diğer uzay araçları üzerindeki sürtünmeyi artırabilir.

READ  Erkeklerin 4 Temmuz sosisli sandviç yeme yarışmasını Joey Chestnut 62 sosisli ve çörekle kazandı

Şubat 2022’de Elon Musk’ın SpaceX’i, küçük bir jeomanyetik fırtınaya fırlattıktan sonra yörüngeye ulaşamadıkları için yepyeni Starlink uydularından 40’ını kaybetti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir